sebs78 Napisano Poniedziałek o 05:52 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 05:52 Dzień dobry z Gliwic! Przeczytałem sporo wątków na forum w temacie sprzętu w danym zakresie budżetu, jakim dysponuję, ale nadal pojawia się niepewność. W skrócie to wygląda tak. Czytając super opinie o miniwieżach, zakupiłem Panasonic PMX90. Niewielka wieża z trójdrożnymi głośnikami, która miała być używana głównie do telewizora i Spotify, czasem może jakiś CD. Po pierwszych ochach i achach pojawił się niedosyt i irytacja. O ile przy wieczornym, raczej cichym słuchaniu muzyki jest akceptowalnie, to przy głośniejszym dźwięk jest nijaki, zlewa się bez podziału na tony. Szukam zatem nowego rozwiązania i tym razem chciałbym się poradzić fachowców. Budżet: 3000 zł. Pokój: 20 m². Kolumny: tylko podstawkowe z powodów technicznych. Rodzaj muzyki: stary rock, trochę elektroniki i klasyki. Dużo dobrego czytałem o Wiim Amp i dla moich potrzeb powinien być ok (chyba). A może zwrócić uwagę na inne sieciowe wzmacniacze? Jeśli chodzi o kolumny, to które z tych są warte uwagi? - Heco Aurora 300 - Indiana Line Tesi 3 - Polk ES20 Zdaję sobie sprawę, że przy raczej ograniczonym budżecie nie mogę wymagać cudów, ale niech będzie bardziej muzykalnie niż z tym, co mam teraz :). Z góry dziękuję za podpowiedzi. Dobrego dnia! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano Poniedziałek o 07:25 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 07:25 Moim zdaniem jak najbardziej Wiim Amp + Polk Audio ES20 to spoko zestaw. Jeżeli budżet pozwoli to nawet Wiim Amp Pro, który omija już problem "load dependecy". Do 20 metrów z tych 3 polecałbym te polki, ponieważ to one będą miały z wymienionych najwięcej basu a to bas ginie najchętniej w większych pomieszczeniach. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebs78 Napisano Poniedziałek o 07:47 Autor Udostępnij Napisano Poniedziałek o 07:47 Dzięki! z wersją pro będę ponad wyznaczony budżet, no ale zobaczymy. Jeśli chodzi o bas, to jego duża ilość nie jest jakoś specjalnie niezbędna. Wolałbym aby wysokie tony były czyste i słyszalne, bez efektu "za ścianą". Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano Poniedziałek o 08:07 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 08:07 (edytowany) Jak używałem tych Polków to mi zdecydowanie góra się tam podobała, dodatkowo w Wiim Amp można ją fajnie regulować poprzez PEQ. Jeżeli nie obce Ci są zakupy z OLX to za około 2tys można teraz kupić wspaniałe jak na ten budżet Polk audio R200 np: https://www.olx.pl/d/oferta/polk-audio-reserve-r200-orzech-para-eisa-21-22-gwarancja-2-lata-nowe-CID99-ID13E2JC.html Jak zaczaisz się tam na Wiim z drugiej ręki ( często nowe ) to w sumie przekroczysz budżet o około 200-300 zł. Moim zdaniem warto dołożyć do tych kolumn bo są bardzo dobre, sam ich teraz używam. Górę mają mniej "błyszczącą" od ES20 ale ja np lubię takie równiejsze pasmo. https://www.olx.pl/d/oferta/wiim-amp-srebrny-nowy-gwarancja-faktura-zakupu-CID99-ID146uST.html Edytowano Poniedziałek o 08:09 przez Tomasz S. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebs78 Napisano Poniedziałek o 09:16 Autor Udostępnij Napisano Poniedziałek o 09:16 1 godzinę temu, Tomasz S. napisał: Jak używałem tych Polków to mi zdecydowanie góra się tam podobała, dodatkowo w Wiim Amp można ją fajnie regulować poprzez PEQ. Jeżeli nie obce Ci są zakupy z OLX to za około 2tys można teraz kupić wspaniałe jak na ten budżet Polk audio R200 np: https://www.olx.pl/d/oferta/polk-audio-reserve-r200-orzech-para-eisa-21-22-gwarancja-2-lata-nowe-CID99-ID13E2JC.html Jak zaczaisz się tam na Wiim z drugiej ręki ( często nowe ) to w sumie przekroczysz budżet o około 200-300 zł. Moim zdaniem warto dołożyć do tych kolumn bo są bardzo dobre, sam ich teraz używam. Górę mają mniej "błyszczącą" od ES20 ale ja np lubię takie równiejsze pasmo. https://www.olx.pl/d/oferta/wiim-amp-srebrny-nowy-gwarancja-faktura-zakupu-CID99-ID146uST.html Wielkie dzięki za pomoc, zdecyduję się chyba na ES20 + wiim pro. A polecisz mi jeszcze jakieś kable głośnikowe nie za miliony? Potrzebowałbym 2x3m + jakieś końcówki (o ile są wymagane). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano Poniedziałek o 10:14 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 10:14 54 minuty temu, sebs78 napisał: Wielkie dzięki za pomoc, zdecyduję się chyba na ES20 + wiim pro. A polecisz mi jeszcze jakieś kable głośnikowe nie za miliony? Potrzebowałbym 2x3m + jakieś końcówki (o ile są wymagane). Ja używam wtyków bananowych, bo są wygodne w użytkowaniu. Na kablach się nie znam, więc nie doradzę. Używam takich firmy Oehlbach bo takie były akurat w sklepie i wyglądały solidnie. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano Wtorek o 06:38 Udostępnij Napisano Wtorek o 06:38 Jesli system nowy to Wiim Amp + Polk ES20 / Monitor Audio Bronze 100 albo Elac B6.2 Jesli się zdecydujesz na kolumny używne to wybór będzie wiekszy. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebs78 Napisano wczoraj o 16:34 Autor Udostępnij Napisano wczoraj o 16:34 Zestaw już na swoim miejscu! Wiim Amp pro i Polk es20. Brzmi świetnie jak na moje potrzeby. W sumie nie wiedziałem, że w poszczególnych utworach, które poszły na początek grają aż takie instrumenty 🙄 Jedyna rzecz do której muszę się przekonać to apka od wiima. Wielkie dziękuję za pomoc. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 23 godziny temu Udostępnij Napisano 23 godziny temu No i pięknie. Teraz tylko cieszyć się muzyką. Po przyzwyczajeniu to apka jest całkiem wygodna. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avant_2K Napisano 20 godzin temu Udostępnij Napisano 20 godzin temu Aplikacja z WiiM jest mega. Najlepiej korzystać z aplikacji Spotify lub Tidal (jeśli używasz) w wimowskiej ustawisz tylko raz co trzeba. Taka uwaga: jeśli tworzysz playlisty, zmieniasz to z poziomu aplikacji do obsługi danego serwisu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 20 godzin temu Udostępnij Napisano 20 godzin temu Dnia 27.01.2025 o 06:52, sebs78 napisał: Dzień dobry z Gliwic! Przeczytałem sporo wątków na forum w temacie sprzętu w danym zakresie budżetu, jakim dysponuję, ale nadal pojawia się niepewność. W skrócie to wygląda tak. Czytając super opinie o miniwieżach, zakupiłem Panasonic PMX90. Niewielka wieża z trójdrożnymi głośnikami, która miała być używana głównie do telewizora i Spotify, czasem może jakiś CD. Po pierwszych ochach i achach pojawił się niedosyt i irytacja. O ile przy wieczornym, raczej cichym słuchaniu muzyki jest akceptowalnie, to przy głośniejszym dźwięk jest nijaki, zlewa się bez podziału na tony. Szukam zatem nowego rozwiązania i tym razem chciałbym się poradzić fachowców. Budżet: 3000 zł. Pokój: 20 m². Kolumny: tylko podstawkowe z powodów technicznych. Rodzaj muzyki: stary rock, trochę elektroniki i klasyki. Dużo dobrego czytałem o Wiim Amp i dla moich potrzeb powinien być ok (chyba). A może zwrócić uwagę na inne sieciowe wzmacniacze? Jeśli chodzi o kolumny, to które z tych są warte uwagi? - Heco Aurora 300 - Indiana Line Tesi 3 - Polk ES20 Zdaję sobie sprawę, że przy raczej ograniczonym budżecie nie mogę wymagać cudów, ale niech będzie bardziej muzykalnie niż z tym, co mam teraz :). Z góry dziękuję za podpowiedzi. Dobrego dnia! Witaj, Lekko ponad 3000 zł za zestaw, możesz dostać wzmacniacz ze streamerem i glosniki podstawkowe, które poradzą sobie bez większego problemu w 20m2. Piszę o: Bluesound Powernode Edge https://www.tophifi.pl/marki/bluesound.html Głośniki Indiana Line Nota 260x https://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-podstawkowe/indiana-line-nota-260.html Może skusisz się na odsłuch? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 11 godzin temu Udostępnij Napisano 11 godzin temu @Top Hi-Fi & Video Design korzystacie tam z internet explorera ? bo chyba odpowiedź lekko opóźniona 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebs78 Napisano 9 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 9 godzin temu 10 godzin temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał: Witaj, Lekko ponad 3000 zł za zestaw, możesz dostać wzmacniacz ze streamerem i glosniki podstawkowe, które poradzą sobie bez większego problemu w 20m2. Piszę o: Bluesound Powernode Edge https://www.tophifi.pl/marki/bluesound.html Głośniki Indiana Line Nota 260x https://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-podstawkowe/indiana-line-nota-260.html Może skusisz się na odsłuch? Dzięki, ale zestaw Wiim Amp pro + Polk ES20 już gra u mnie... Jestem bardzo zadowolony z takiej konfiguracji. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts