Sundin997 Napisano Sobota o 16:36 Udostępnij Napisano Sobota o 16:36 Cześć. Jakiś czas temu zakupiłem za niewielkie pieniążki na olx owe monitorki.Miały służyć jako dodatkowe stereo w mniejszym pokoju.Po ich osłuchaniu nawet mi się spodobały.Jednak na drugi dzień usłyszałem dziwny przydźwiek w jednym z nich,jakby coś drgało w głośniku.Nie wiem czy było to od razu po ich podłączeniu i dostałem takie od sprzedającego,czy dopiero u mnie to wyszło.Teraz drgania(można to porównać do brzęczenia pszczoły:)) się nasiliły więc jakby usterka coraz bardziej się uwidacznia podczas słuchania.Słychać to szczególnie podczas niezbyt głośnych długich dzwięków.Ciężko mi stwierdzić to to midwoofer czy kopółka.Czy jest szansę żeby odratować te głośniki domowymi sposobami? Proszę o poradę i dziękuję. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano Sobota o 16:42 Udostępnij Napisano Sobota o 16:42 @Sundin997 to może najpierw zamień miejscami te głośniki, czyli przepnij je we wzmacniaczu. Nniech ten co trzeszczy zostanie podpięty do drugiego kanału,, zobaczysz, czy to glosnik, czy może po stronie wzmacniacza. Taka natura rzeczy martwych, trzeba eliminować krokami od źródła, a tym jest wzmacniacz I dalej kolumny. Sprawdź to, możesz jeszcze poruszać nieznacznie regulacja głośności, czy to nie potencjometr. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sundin997 Napisano Sobota o 16:43 Autor Udostępnij Napisano Sobota o 16:43 (edytowany) 2 minuty temu, DiBatonio napisał: @Sundin997 to może najpierw zamień miejscami te głośniki, czyli przepnij je we wzmacniaczu. Nniech ten co trzeszczy zostanie podpięty do drugiego kanału,, zobaczysz, czy to glosnik, czy może po stronie wzmacniacza. Taka natura rzeczy martwych, trzeba eliminować krokami od źródła, a tym jest wzmacniacz I dalej kolumny. Sprawdź to, możesz jeszcze poruszać nieznacznie regulacja głośności, czy to nie potencjometr. Mogłem to napisać od razu,przepinałem więc to na pewno głośnik,do tego było testowane na dwóch wzmakach Edytowano Sobota o 16:44 przez Sundin997 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano Sobota o 16:49 Udostępnij Napisano Sobota o 16:49 Jesteś na tyle techniczny, żeby zajrzeć do kolumny, od terminali zwrotnicy po drivery? Zobacz, jak nic nie zwróci Twojej uwagi, to przetwornik trafiony pewno i do wymiany. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sundin997 Napisano Sobota o 16:53 Autor Udostępnij Napisano Sobota o 16:53 2 minuty temu, DiBatonio napisał: Jesteś na tyle techniczny, żeby zajrzeć do kolumny, od terminali zwrotnicy po drivery? Zobacz, jak nic nie zwróci Twojej uwagi, to przetwornik trafiony pewno i do wymiany. Nie jestem,ale z ciekawości otworze ten głośnik i się nauczę,nic nie ryzykuję.Co do przetwornika to wątpie czy dostanę taki sam ,to stare kolumny. Na co zwrócić uwagę po ich rozkręceniu,czy da się rozpoznać uszkodzony przetwornik? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano Sobota o 16:59 Udostępnij Napisano Sobota o 16:59 (edytowany) Najpierw oceń połączenia, zimne luty, zaciski obluzowane etc. W samym głośniku, to może być wszystko, na przykład tylne zawieszenie głośnika, a najprędzej pokiereszowana cewka. Trudno jednoznacznie napisać tak na odległość. Edytowano Sobota o 16:59 przez DiBatonio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sundin997 Napisano Sobota o 17:03 Autor Udostępnij Napisano Sobota o 17:03 3 minuty temu, DiBatonio napisał: Najpierw oceń połączenia, zimne luty, zaciski obluzowane etc. W samym głośniku, to może być wszystko, na przykład tylne zawieszenie głośnika, a najprędzej pokiereszowana cewka. Trudno jednoznacznie napisać tak na odległość. Ok jak znajdę chwilę czasu to spróbuje. Dzięki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano Sobota o 17:05 Udostępnij Napisano Sobota o 17:05 Spoko, działaj. 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts