Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Wita wszystkich, pomocy j/w nowe Kef-y q950 stary CA azur 540r tv sony i muza z YT czy optyczne podłączenie czy analog - ten sam problem, czy z TV czy z tel. - ten sam problem.

Kolumny brzmią przepięknie, jestem zachwycony - porównuję do poprzednich KEF Cesta3, ale...

zaburzona jest intonacja utworów - budowanie napięcia,

to znaczy w niektórych utworach (żywszych) póki gra mało instrumentów jest pięknie, klarownie głośno i donośnie z rozbudowaną sceną a kiedy wchodzi "refren" kulminacja utworu i spodziewasz się uderzenia pioruna... zonk wtedy wszystko gra zaczyna grać w tle, jakby mi ktoś głośniki zasłonił, cały zestaw jakby cichnie o 3db i kurczy się scena, a gdy kurz opadnie, to aż serce rośnie i znów... jak to pięknie gra... 

czasem jest tak spychany w tło wokal, słychać go jak przez szmate... przesadzam ale nerwy mam bo czasem to cud miód a czasem orzeszek tyle że w łupinie.

A tak potocznie to bym powiedział że czasami jakby coś obcięło środek.

wszystko dobrze podłączone ++-- sprawdziłem.

słuchałem też na jakimś wzmaku JVC A-K10 i tak samo 

Cesta 3 nie wykazuje takich cech, (porównałem dla pewności) no i jak rozkręciłem tego JVC A-K10 z Q950 to było zauważalnie lepiej.

Co jest nie tak ?

Edytowano przez adamvfr
Napisano (edytowany)

na optycznym od -55 to tak na spokojnie  do -40db to już komfortowo do piwka,salon mam prostokątny 3.5x9,5m i kolumny są  na ścianie tej dziewięcio metrowej w takiej konfiguracji     ......,, L ,,,,,, P ...................

Edytowano przez adamvfr
Napisano (edytowany)

Dodam że jak słucham Kef-ów Q950 na CA Azur 540r V2 przy głośności -35db  (jakoś tak)  to włącza się wentylator, mam ten wzmak i kefy cresta 3 ponad dekadę i nigdy wcześniej nie słyszałem wentylatora, nawet nie wiedziałem że jest, nigdy się dotąd nie odpalił (aż się wystrachałem) nawet przy disco polo na full, choć wtedy to już zrobiony jestem :) ale czy słuchając kiedyś SACD na 5ciu kolumnach nigdy wentylatorka nie słyszałem, never ! 

Suba brak, frontowe kolumny we wzmacniaczu na Large, reset robiony.

Edytowano przez adamvfr
Napisano
4 godziny temu, adamvfr napisał:

Dodam że jak słucham Kef-ów Q950 na CA Azur 540r V2 przy głośności -35db  (jakoś tak)  to włącza się wentylator, mam ten wzmak i kefy cresta 3 ponad dekadę i nigdy wcześniej nie słyszałem wentylatora, nawet nie wiedziałem że jest, nigdy się dotąd nie odpalił (aż się wystrachałem) nawet przy disco polo na full, choć wtedy to już zrobiony jestem :) ale czy słuchając kiedyś SACD na 5ciu kolumnach nigdy wentylatorka nie słyszałem, never ! 

Suba brak, frontowe kolumny we wzmacniaczu na Large, reset robiony.

a więc mamy winowajcę. puściłeś na nich disco polo i się uszkodziły! :)

Napisano
4 godziny temu, budi22 napisał:

a więc mamy winowajcę. puściłeś na nich disco polo i się uszkodziły! :)

Nie puszczałem na nich disco polo... jeszcze :P

dałem grubsze kable, może to co pomoże 😒

Napisano (edytowany)

Wszystko w fazie.

Dobry człowiek pożyczył mi porządny wzmacniacz i kolumny nabrały życia, teraz to gra pięknie, nie wiedziałem ile te kolumny maja basu, nawet nie czuje potrzeby wpinać suba, na CA bez suba było słabo.

i tu pytanie jaki DAC który rozjaśni brzmienie a przynajmnie nie zaciemni bo kolumny KEF Q950 jak dla mnie są trochę za ciemne w brzmieniu więc przezornie wolę unikać przetworników cyfrowo analogowych które dają ciepłe brzmienie.

No dobra pochwalę się że wzmak mam pożyczony od uznanego pana w świecie transformatorów, który gościł u mnie wczoraj :) 

Najprawdopodobniej pod te Kefy wpadnie lampowiec 60W wiec prośba o polecenie DACa który nie zamuli i tak dośc przytłuminych w moim subiektywnym odczuciu KEFów

do 1000zł w używce 

Edytowano przez adamvfr