adamvfr Napisano 4 lutego Udostępnij Napisano 4 lutego (edytowany) Wita wszystkich, pomocy j/w nowe Kef-y q950 stary CA azur 540r tv sony i muza z YT czy optyczne podłączenie czy analog - ten sam problem, czy z TV czy z tel. - ten sam problem. Kolumny brzmią przepięknie, jestem zachwycony - porównuję do poprzednich KEF Cesta3, ale... zaburzona jest intonacja utworów - budowanie napięcia, to znaczy w niektórych utworach (żywszych) póki gra mało instrumentów jest pięknie, klarownie głośno i donośnie z rozbudowaną sceną a kiedy wchodzi "refren" kulminacja utworu i spodziewasz się uderzenia pioruna... zonk wtedy wszystko gra zaczyna grać w tle, jakby mi ktoś głośniki zasłonił, cały zestaw jakby cichnie o 3db i kurczy się scena, a gdy kurz opadnie, to aż serce rośnie i znów... jak to pięknie gra... czasem jest tak spychany w tło wokal, słychać go jak przez szmate... przesadzam ale nerwy mam bo czasem to cud miód a czasem orzeszek tyle że w łupinie. A tak potocznie to bym powiedział że czasami jakby coś obcięło środek. wszystko dobrze podłączone ++-- sprawdziłem. słuchałem też na jakimś wzmaku JVC A-K10 i tak samo Cesta 3 nie wykazuje takich cech, (porównałem dla pewności) no i jak rozkręciłem tego JVC A-K10 z Q950 to było zauważalnie lepiej. Co jest nie tak ? Edytowano 4 lutego przez adamvfr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pairtick Napisano 4 lutego Udostępnij Napisano 4 lutego Jak głośno słuchasz? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamvfr Napisano 4 lutego Autor Udostępnij Napisano 4 lutego (edytowany) na optycznym od -55 to tak na spokojnie do -40db to już komfortowo do piwka,salon mam prostokątny 3.5x9,5m i kolumny są na ścianie tej dziewięcio metrowej w takiej konfiguracji ......,, L ,,,,,, P ................... Edytowano 4 lutego przez adamvfr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamvfr Napisano 5 lutego Autor Udostępnij Napisano 5 lutego (edytowany) Dodam że jak słucham Kef-ów Q950 na CA Azur 540r V2 przy głośności -35db (jakoś tak) to włącza się wentylator, mam ten wzmak i kefy cresta 3 ponad dekadę i nigdy wcześniej nie słyszałem wentylatora, nawet nie wiedziałem że jest, nigdy się dotąd nie odpalił (aż się wystrachałem) nawet przy disco polo na full, choć wtedy to już zrobiony jestem ale czy słuchając kiedyś SACD na 5ciu kolumnach nigdy wentylatorka nie słyszałem, never ! Suba brak, frontowe kolumny we wzmacniaczu na Large, reset robiony. Edytowano 5 lutego przez adamvfr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
budi22 Napisano 5 lutego Udostępnij Napisano 5 lutego 4 godziny temu, adamvfr napisał: Dodam że jak słucham Kef-ów Q950 na CA Azur 540r V2 przy głośności -35db (jakoś tak) to włącza się wentylator, mam ten wzmak i kefy cresta 3 ponad dekadę i nigdy wcześniej nie słyszałem wentylatora, nawet nie wiedziałem że jest, nigdy się dotąd nie odpalił (aż się wystrachałem) nawet przy disco polo na full, choć wtedy to już zrobiony jestem ale czy słuchając kiedyś SACD na 5ciu kolumnach nigdy wentylatorka nie słyszałem, never ! Suba brak, frontowe kolumny we wzmacniaczu na Large, reset robiony. a więc mamy winowajcę. puściłeś na nich disco polo i się uszkodziły! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamvfr Napisano 5 lutego Autor Udostępnij Napisano 5 lutego 4 godziny temu, budi22 napisał: a więc mamy winowajcę. puściłeś na nich disco polo i się uszkodziły! Nie puszczałem na nich disco polo... jeszcze dałem grubsze kable, może to co pomoże 😒 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JacekWoy Napisano 5 lutego Udostępnij Napisano 5 lutego Wiem że napewno to sprawdziłeś, ale upewnij się że masz dobrze podpięte kable pod terminale, czarny z czarnym i czerwony z czerwonym. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamvfr Napisano 10 lutego Autor Udostępnij Napisano 10 lutego (edytowany) Wszystko w fazie. Dobry człowiek pożyczył mi porządny wzmacniacz i kolumny nabrały życia, teraz to gra pięknie, nie wiedziałem ile te kolumny maja basu, nawet nie czuje potrzeby wpinać suba, na CA bez suba było słabo. i tu pytanie jaki DAC który rozjaśni brzmienie a przynajmnie nie zaciemni bo kolumny KEF Q950 jak dla mnie są trochę za ciemne w brzmieniu więc przezornie wolę unikać przetworników cyfrowo analogowych które dają ciepłe brzmienie. No dobra pochwalę się że wzmak mam pożyczony od uznanego pana w świecie transformatorów, który gościł u mnie wczoraj Najprawdopodobniej pod te Kefy wpadnie lampowiec 60W wiec prośba o polecenie DACa który nie zamuli i tak dośc przytłuminych w moim subiektywnym odczuciu KEFów do 1000zł w używce Edytowano 10 lutego przez adamvfr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts