Skocz do zawartości

Yamaha RX-V365+DVD-S663+samsung ue46d6500+chromecast 4.0 hd+dekoder samsung icu 100+PS3- podłączenie

Recommended Posts

Napisano

Witam,
posiadam urządzenia takie jak w tytule posta. Proszę podpowiedzcie mi jak to wszystko sensownie ze sobą połączyć. Chodzi mi min. o to aby dźwięk z Chromecasta był 5.1. NIby Chromecasta możną podłączyć bezpośrednio do AV ale wtedy chyba nie Z tego co wyczytałem to TV obsługuje ARC na HDMI2, a amplituner poprzez HDMI OUT.
Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.

YAMAHA.jpg

DVD.jpg

dekoder.jpg

Napisano
5 godzin temu, sesek napisał:

Witam,
posiadam urządzenia takie jak w tytule posta. Proszę podpowiedzcie mi jak to wszystko sensownie ze sobą połączyć. Chodzi mi min. o to aby dźwięk z Chromecasta był 5.1. NIby Chromecasta możną podłączyć bezpośrednio do AV ale wtedy chyba nie ma możliwości włączenia TV pilotem od Chromecasta. Z tego co wyczytałem to TV obsługuje ARC na HDMI2, a amplituner poprzez HDMI OUT.
Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.

• 4 weeks later...
Napisano

Witam,

Podpinam się do tematu. Ja mam identyczny tuner i też chciałem podpiąć Chromecast żeby mieć dźwięk 5.1 i obraz na projektor. Wyczytałem w instrukcji że ten amplituner nie dekoduje dźwięku z wejścia HDMI, dlatego też zakupiłem HDMI ekstraktor 5.1, czyli urządzenie które ma rozgraniczać z kabla HDMI osobne wyjścia dźwięku 5.1 i dalej przepuszcza obraz na HDMI. Czyli podłączyłem Chromecast pod wejście w tym ekstraktorze, z niego mam wyjścia 5.1 analogowe które wpinam w amplituner z tyłu, wyjście sygnału HDMI idzie do projektora. Teoretycznie wszystko jest tak jak być powinno ale nie ma niestety dźwięku 5.1 tylko stereo na YT do kiepskiej jakości, nawet to chyba w zasadzie jest jakieś mono, a na Netflixie w ogóle. Na ekstraktorze nie świeci mi się lampka sygnalizacyjna informująca że w HDMI wchodzącym z chromecasta jest dźwięk 5.1. na netflixie w filmie wyświetla mi konfigurację dźwięku 5.1, na YouTube też włączałem test dźwięku 5.1 i cisza.

Czy tobie kolego udało się podpiąć się z dźwiękiem 5.1?

Czy ktoś miał taki problem z chromecastem?

IMG_20250305_021330.jpg

IMG_20250305_021352.jpg

IMG_20250305_013229.jpg