Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Witam

Od pewnego czasu mam podłączone do stacjonarki kino domowe Soundbar JBL Bar 9.1 ( PC, karta graficzna - HDMI - Soundbar - HDMI - Monitor)

Wszystko śmiga cacy, prócz odświeżania monitora, z możliwych 144Hz, częstotliwość spadła do 60Hz.

Czy można połączyć te sprzęty w inny sposób, tak aby nie utracić dźwięku DD 9.1 i monitor wykorzystywał przy tym swój potencjał?

Płyta główna: MSI MPG z390 Gaming PLUS
karta graficzna: GeForce RTX 2060

Jeżeli dobrze, myślę, to musiałbym się zaopatrzyć w jakąś zewnętrzną kartę dźwiękową, która obsługuje surround?

A może jest jakiś łatwiejszy sposób na ogarnięcie tego?

Edit.

Doczytałem teraz jeszcze, że ta płyta główna obsługuje wielokanałowy dźwięk 7.1

Tylko powiedzcie mi proszę, jak to podłączyć w takim razie o ile to możliwe?

Jakiś kabel jack z adapterem? 
image.png.18199f7a6fe4b0fb7627ba92e4751b3b.png

Edytowano przez kropson
Napisano

Spróbuj podłączyć 2 kable z karty graficznej jeden do monitora a drugi do soundbara. 60 Hz po puszczeniu sygnalu przez soundbar wskazuje na niższą wersję portu HDMI której w nim użyto i nie przeskoczysz tego. 

Napisano
1 minutę temu, PanKlor napisał:

Spróbuj podłączyć 2 kable z karty graficznej jeden do monitora a drugi do soundbara. 60 Hz po puszczeniu sygnalu przez soundbar wskazuje na niższą wersję portu HDMI której w nim użyto i nie przeskoczysz tego. 

będę na chacie myślę, że do 14 i zrobię jak mówisz, ale wydaje się to dla mnie zbyt proste rozwiązanie. znając moje szczęście to nie może działać :P
Dzięki mimo wszystko, dam znać jak wyszło :)

Napisano

Obiecałem Update więc voila:

W karcie graficznej jest jeden port HDMI i 3x DP. Wiedziałem, że coś będzie nie tak 😜

Lece do sklepu po kabel DP-HDMI, żeby podłączyć monitor i zobaczymy wtedy czy zadziała. 

Napisano

Nie mogę update'ować poprzedniego posta, więc piszę kolejnego:

Monitor podłączony kablem DP - DP

Wszystko śmiga, lecz gdy podłączam do karty soundbar przez kabel HDMI, to wszystko z pulpitu znika.

Ustawienia dźwięku i w panelu dźwięku Nvidia przeklikane, ale nie mogę ustawić wyjść Audio gdy soundbar jest odłączony i tak samo gdy go podłączam, bo wszystko z pulpitu znika (zostaje kursor i pasek startowy).

Jakieś dalsze pomysły?

Napisano (edytowany)

No właśnie teraz w tym problem, że gdy podłączę drugi kabel do karty graficznej (ten z soundbarem) to na ekranie monitora wszystko znika, aplikacje i katalogi się odpalają, ale ich nie widać, jest czysty pulpit, kursor, pasek zadań i nic więcej nie pokazuje się na ekranie. dopiero gdy ponownie odłączę soundbar, widzę, że włączyłem ustawienia dźwięku etc., zachodzi jakiś konflikt i nie widzę, żadnej opcji aby przy ponownym podłączeniu tego uniknąć...

EDIT.

Temat do zamknięcia.

Jak usiadłem i chwilę pomyślałem ( w końcu) to ogarnąłem.

Wystarczyło przy podłączonych obu urządzeniach zastosować skrót klawiszowy Windows+P, i zmienić wyświetlanie na ekran 1 (monitor).
teraz już wszystko śmiga.

Dzięki wielkie @PanKlor za pomoc! :)

Edytowano przez kropson