Graf_Orlok Napisano 15 lutego Udostępnij Napisano 15 lutego (edytowany) Cześć, Chciałem zapytać i prosić o pomoc z pewnym problemem. Kiedyś ludzie z tego forum już mi bardzo pomogli, to i może teraz się uda 😉 chodzi o to, że od jakiegoś czasu miałem problem z jedną z dwóch kolumn, która zawsze grała wyraźnie słabiej od drugiej i nie tylko ciszej, ale też wyraźnie gorzej od tej, która gra ok - brakuje jej basu, jest jakby wycofana. Na początku myślałem, że to wina kolumn, bardzo średnich, słabych kolumn i postanowiłem ostatnio zakupić inne kolumny, wybór padł na wiekowe heco profiton 370, bo słyszałem je kiedyś u kogoś i byłem oczarowany ich dźwiękiem, a cena ich też jest atrakcyjna jak się już je znajdzie. Niestety, po podłączeniu ich problem nie ustąpił, czyli tak jak w poprzednich jedna kolumna gra ciszej i gorzej ogólnie i co ciekawe - uwaga - problem nie znika nawet, jak podłącze lewą kolumnę do prawego kanału i na odwrót, problem nie zamiana się wtedy na następną kolumnę, wciąż gra źle ta sama, ta jedna - do której strony bym jej nie podpiął. Pomyślał by kto, że coś z kolumnami, no ale właśnie w tych poprzednich było identycznie co wydawało mi się bardzo dziwne już wtedy, no ale i tak planowałem już kupić jakieś nieco lepsze kolumny, czyli te heco, których szukałem od dawna. Co to może być? Dodam jeszcze, że mój wzmacniacz, a jest to Kenwood ka-550d ma pokrętło regulacji głośności razem z regulacją balansu, czyli ten podwójny potencjometr i kiedy pobawie się balansem lewej i prawej kolumny, to da się to relatywnie jakoś wyrównać - dźwięk w obu kolumnach, ale nawet wtedy ta "gorsza" kolumna gra zdecydowanie mniej bogato od tej "lepszej" a poza tym działa to tylko na jednym ustawienu głośności, kiedy dam głośniej na pokrętle, wszystko się rozjeździe, wiadomo, a poza tym przecież pokrętło balansu i głośności słyszałem, że mają być na równo. Ręce mi już odpadają, w poniedziałek oddaje zarówno wzmacniacz jak i kolumny do serwisu. Ah... Zapomniałem dodać, że dźwięk z wzmaka czasami, ale bardzo nieczęsto i tylko w specyficznych miejscach w danych utworach czasami "harczy" lekko i działo się tak zarówno na starych kolumnach jak i na teraz zakupionych Heco. Dzieje się to wszystko co opisałem też na wszystkich źródłach (CD, Deck, Gramofon) Trochę się rozpisałem... 🙃 No nic, mam nadzieję, że ktoś coś z tego zrozumie i już teraz z góry dziękuję za każdy komentarz pod tym postem i chęć pomocy. Edytowano 15 lutego przez Graf_Orlok Literówki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ben 1975 Napisano 15 lutego Udostępnij Napisano 15 lutego Zmień wzmacniacz. Albo tak jak pisałeś napraw stary. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts