Skocz do zawartości

Słaba moc karty dźwiękowej

Francio

Recommended Posts

Cześć,

Moja poczciwa karta dźwiękowa ASUS Xonar DX wyzionęła ducha po 12 latach i szukam czegoś nowego.

Mimo podłączonych mocnych głośników jak na komputerowe Edifier S1000MKII, niestety obecne testowane dźwiękówki mają dla mnie za słabe wzmocnienie basu (Asus Strip Soar i SB X AE-5 Plus).

Zastanawiam się nad dodaniem jakiegoś taniego przedwzmacniacza, który nie zrypałby za mocno czystości dźwięku. Może ktoś byłby w stanie coś polecić, ewentualnie jakiś tani DAC?

Lubię średnio niższe zakresy basu, dudniące grane głównie na sub-wooferze mnie nie interesują. Na Amplitunerze ustawiam często V-kę

Chciałbym mieć podobne doznania podczas słuchania muzyki, filmów czy grania w zwykłych warunkach domowych.

Wystarczy lekkie wzmocnienie do niskich i wysokich częstotliwości, bez wyczuwalnej straty jakości dźwięku.

Edytowano przez Francio

Znalazłem w końcu rozwiązanie, EQUALIZER APO, soft regulujący częstotliwości. Już po samej zmianie preamplification i podbiciu o 12dB w końcu mam to, co miałem wcześniej, dużo Vki, czyli basu i trebli :). Po podbiciu na max tj 20dB jest tak mocno, że szybko zaczynają uszy boleć i musiałem zredukować (te 12dB wydaje się optymalne dla fanów grania Vką).