Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam serdecznie,  proszę o poradę przy wyborze wzmacniacza i głośników. Zastanawiam się nad:

- Marantz PM7000n ( 700€ ) 

- Yamaha R-N600A ( 620 € )

- Bowers & Wilkins 607 S2 ( 560 € para ) 

- Bowers & Wilkins 607 S3 ( 600 € para ) 

Oczywiście, jeśli ktoś uważa, że inny zestaw zagra lepiej, to... ( budżet max 1500€)

Pokój odsłuchowy to 30m2. Slucham muzyki zróżnicowanej, nie zależy mi na mocnym basie, a raczej na czystym i wyselekcjonowanym dźwięku. 

Z góry serdeczne dzięki za każdą poradę.

Napisano
1 godzinę temu, Pawel2707 napisał:

Witam serdecznie,  proszę o poradę przy wyborze wzmacniacza i głośników. Zastanawiam się nad:

- Marantz PM7000n ( 700€ ) 

- Yamaha R-N600A ( 620 € )

- Bowers & Wilkins 607 S2 ( 560 € para ) 

- Bowers & Wilkins 607 S3 ( 600 € para ) 

Oczywiście, jeśli ktoś uważa, że inny zestaw zagra lepiej, to... ( budżet max 1500€)

Pokój odsłuchowy to 30m2. Slucham muzyki zróżnicowanej, nie zależy mi na mocnym basie, a raczej na czystym i wyselekcjonowanym dźwięku. 

Z góry serdeczne dzięki za każdą poradę.

Cześć,

Często proponujemy zestawy składające się z B&W 607/606 s3 z Yamahą RN600/800. Są to na tyle dość wszechstronne konfiguracje, że mogą się podobać wielu odbiorcą.

W 30 metrach, sugerowałbym Ci jednak, model większy 606s3

https://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-podstawkowe/bowers-wilkins-606-s3.html?gad_source=1&gbraid=0AAAAAD3sgsGzryEKoVZIPKK9aMSq4iAY3&gclid=Cj0KCQiA_NC9BhCkARIsABSnSTaT_c9GYXk2E_xuiYcL0PQq8W-0nb_JpolPLKN79BUk9xAdw09Kj3IaAqmtEALw_wcB

Mniejsze, 607s3 mogą być zbyt ograniczone w zakresie basie. 

Do tej listy proponuję Ci, co najwyższej sprawdzić jeszcze głośniki ELAC Debet Reference B6

https://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-podstawkowe/elac-debut-reference-b6.html

Inne, ciekawe, mocno konkurencyjne do produktów B&W.

Napisano

Yamaha + Bowers to nie jest dobre połączenie. No i sama cena Marantza stawia go w roli zdecydowanego lidera.

Także ten wzmacniacz zdecydowanie lepszy.

Jako kolumny do niego warto polować na promocyjne ELAC Uni Fi albo Carina w Niemczech. Świetne paczki.

Dalej Polk R200 to pewnie od Polaków którzy kupili na iBood i teraz odsprzedają z zyskiem albo niższa linia ES20, Monitor Audio Bronze 100, Dali Oberon 3. 

Napisano
13 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Yamaha + Bowers to nie jest dobre połączenie. No i sama cena Marantza stawia go w roli zdecydowanego lidera.

Także ten wzmacniacz zdecydowanie lepszy.

Jako kolumny do niego warto polować na promocyjne ELAC Uni Fi albo Carina w Niemczech. Świetne paczki.

Dalej Polk R200 to pewnie od Polaków którzy kupili na iBood i teraz odsprzedają z zyskiem albo niższa linia ES20, Monitor Audio Bronze 100, Dali Oberon 3. 

Niech posłucha Piotr :)

może akurat taki setup przypadnie do gustu :)

Napisano
4 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

nie no oczywiście że indywidualny gust to najważniejsza kwestia.

W takim razie w miare możliwości polecam dłużej posłuchać tego zestawu.

Kurcze no ale cena Marantza na teraz, no killer wyboru.

Jeśli chodzi o wzmacniacz, to raczej Marantz PM7000n, ale z głośnikami mam poważny problem, bo wejdę w konflikt na parę miesięcy z moją żoną. ( raz kozie śmierć )

Cena trochę podskoczyła i biorę pod uwagę teraz: 

- B&M 706 s2 

- JBL HDI 1600

Czy mógłby się ktoś wypowiedzieć co do różnicy między tymi dwoma modelami? 

Napisano
5 godzin temu, Pawel2707 napisał:

Jeśli chodzi o wzmacniacz, to raczej Marantz PM7000n, ale z głośnikami mam poważny problem, bo wejdę w konflikt na parę miesięcy z moją żoną. ( raz kozie śmierć )

- B&M 706 s2 

- JBL HDI 1600

B&W 706s2 to już zeszła wersja, więc rozumiem że szukasz używki?

Napisano
24 minuty temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

B&W 706s2 to już zeszła wersja, więc rozumiem że szukasz używki?

Z tego co wyczytałem, to produkcja 706s2 była od 2017-2022 i są jeszcze nowe dostępne. Parametry 706s2 vs 706s3 prawie identyczne.

Napisano
19 godzin temu, Pawel2707 napisał:

- B&M 706 s2 

- JBL HDI 1600

Jak kocha to wybaczy.

Różnica jest spora, Głównie w zakresie niskotonowym.

JBL graja znacznie obszerniej. Bowersy bardziej punktowo, szybciej

13 godzin temu, Pawel2707 napisał:

Z tego co wyczytałem, to produkcja 706s2 była od 2017-2022 i są jeszcze nowe dostępne. Parametry 706s2 vs 706s3 prawie identyczne.

Czasem rożnią się delikatnie wykończeniem, czasem designem, a czasem niczym. To mówie akurat o większości modeli różnych firm które sa sygnowane kolejnymi numerkami.

• 2 weeks later...
Napisano

Po dłuższej analizie zdecydowałem się na zestaw Marantz PM7000n + Bowers & Wilkins 707 s3. 

Wrażenia bardzo pozytywne, chordofony szarpane wypadają na piątkę z plusem, no i ten niski, głęboki bas ( przy tak małych boxach) rewelacja. Jestem bardzo zadowolony, ale czy ten dźwięk jest warty 1737€ sam nie wiem. 

Dla tych którzy będą stali przed podobnym wyborem niech zrobią jak najwięcej odsłuchów, bo być może uda się uzyskać podobny dźwięk za mniejsze pieniądze. 

20250227_142302.jpg