voodoohoodoo Napisano wczoraj o 18:06 Udostępnij Napisano wczoraj o 18:06 Cześć! Jestem nowy na forum oraz w świecie hi-fi. Chciałbym skompletować pierwszy zestaw stereo. Nie jestem audiofilem ani nawet szczególnym znawcą tematu, chciałbym żeby to "fajnie" zagrało na rozsądnej głośności w małej przestrzeni (mieszkanie w bloku). Celuję we wzmacniacz zintegrowany + kolumny podłogowe. Źródłem będą CD i streaming, ale nie są one w zakresie tematu. Grana będzie raczej głównie muzyka gitarowa i pop, może trochę elektroniki ale nic ostro metalowego ani z potężnym basem . Filmy też będą oglądane słuchane, ale to sprawa drugorzędna. Poniżej zamieszczam układ pokoju. Parametry, które musi posiadać zestaw: - ze względu na miejsce kolumny będą stać przy samej ścianie, więc raczej powinny mieć bass reflexy z przodu. - kolumny powinny mieć max ~95cm wysokości ze względu na to, że na ścianie oglądamy filmy z rzutnika i na takiej wysokości znajduje się dolna krawędź ekranu. - wzmacniacz powinien mieć wejście cyfowe oraz dobra byłaby też łączność bluetooth (może być przez dodatkowy dongle). - zestaw musi się podobać pod względem estetycznym tj. wzmacniacz najlepiej nie jakiś kosmiczny tylko jakieś klasyczne pudełko z gałkami, kolumny możliwie najciemniejsze i z maskownicami. Mój budżet: ok. 1000-1200 na wzmacniacz, do 2000 na kolumny choć jak wiadomo jeśli dałoby się mniej to idealnie . Jestem oczywiście otwarty na rynek sprzętu używanego. Jeśli chodzi o wzmacniacz to myślałem nad Yamahą A-S501, która zdaje się spełniać wymagania no i chyba najbardziej się podoba w tym budżecie. Z kolumnami nie mam pojęcia w co celować. Wizualnie najbardziej podobają mi się stare, szeroookie a niskie kolumny z dużymi wooferami, chociaż wiem że teraz taki sprzęt jest względnie trudno dostępny poza jakimiś Altusami, które nie cieszą się dobrą opinią Na obecną chwilę myślę nad JBLami E80, ale rozważę każdą sensowną propozycję. I to chyba tyle. Będę bardzo wdzięczny za wszelkie wskazówki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldi1965 Napisano 14 godzin temu Udostępnij Napisano 14 godzin temu Jak szukałem sprzętu dla siebie to brałem pod uwagę Polk XT60 i one właśnie z tych niższych wzrostem były. Też polecane przez kilku forumowiczów. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yayayaya Napisano 11 godzin temu Udostępnij Napisano 11 godzin temu (edytowany) W tym budżecie popatrz na marantza 6006/6007. Sygnatura brzmienia bezpieczna plus przyzwoite wejście cyfrowe. Bardzo blisko jest samo miejsce odsłuchu i kubatura nie jest dużo. Pytanko do kolegów bardziej doświadczonych i osluchanych czy tu się jednak jakieś monitory nie sprawdza lepiej Z rzeczy używanych to raczej będziesz szukał lokalnie z odbiorem. W wawce np stoją monitor audio silver na oko niewysokie wierze. Za 1300zl. Powinny być bardziej adekwatne do tego pomieszczenia a jakościowo znacznie lepsze niż super budżetowy model. Edytowano 11 godzin temu przez yayayaya Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yayayaya Napisano 11 godzin temu Udostępnij Napisano 11 godzin temu 25 minut temu, yayayaya napisał: W tym budżecie popatrz na marantza 6006/6007. Sygnatura brzmienia bezpieczna plus przyzwoite wejście cyfrowe. Bardzo blisko jest samo miejsce odsłuchu i kubatura nie jest dużo. Pytanko do kolegów bardziej doświadczonych i osluchanych czy tu się jednak jakieś monitory nie sprawdza lepiej Z rzeczy używanych to raczej będziesz szukał lokalnie z odbiorem. W wawce np stoją monitor audio silver na oko niewysokie wierze. Za 1300zl. Powinny być bardziej adekwatne do tego pomieszczenia a jakościowo znacznie lepsze niż super budżetowy model. Oczywiście wieże;) uroki klawiatury dyktowanej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voodoohoodoo Napisano 2 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 2 godziny temu 11 godzin temu, waldi1965 napisał: Jak szukałem sprzętu dla siebie to brałem pod uwagę Polk XT60 i one właśnie z tych niższych wzrostem były. Też polecane przez kilku forumowiczów. Widzę na forum te Polki wspominane najczęściej w kontekście kina domowego. Dadzą radę jako głośniki czysto pod stereo? 9 godzin temu, yayayaya napisał: W tym budżecie popatrz na marantza 6006/6007. Sygnatura brzmienia bezpieczna plus przyzwoite wejście cyfrowe. Bardzo blisko jest samo miejsce odsłuchu i kubatura nie jest dużo. Pytanko do kolegów bardziej doświadczonych i osluchanych czy tu się jednak jakieś monitory nie sprawdza lepiej Z rzeczy używanych to raczej będziesz szukał lokalnie z odbiorem. W wawce np stoją monitor audio silver na oko niewysokie wierze. Za 1300zl. Powinny być bardziej adekwatne do tego pomieszczenia a jakościowo znacznie lepsze niż super budżetowy model. Raczej podstawkowe odpadają z trzech powodów: żona nie znosi wyglądu podstawek, na szafce RTV będą zbyt blisko siebie (zresztą nie ma na niej miejsca), a dodatkowo mamy dwa koty - jest strach, że mogłyby strącić głośniki z podstawek Zresztą standy to dodatkowy (i jak rozumiem często niemały) koszt, który już prędzej wolałbym dołożyć do podłogówek. Marantz ciekawy, widzę że trochę droższy od yamahy wychodzi, ale może warto. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yayayaya Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu 14 minut temu, voodoohoodoo napisał: Widzę na forum te Polki wspominane najczęściej w kontekście kina domowego. Dadzą radę jako głośniki czysto pod stereo? Raczej podstawkowe odpadają z trzech powodów: żona nie znosi wyglądu podstawek, na szafce RTV będą zbyt blisko siebie (zresztą nie ma na niej miejsca), a dodatkowo mamy dwa koty - jest strach, że mogłyby strącić głośniki z podstawek Zresztą standy to dodatkowy (i jak rozumiem często niemały) koszt, który już prędzej wolałbym dołożyć do podłogówek. Marantz ciekawy, widzę że trochę droższy od yamahy wychodzi, ale może warto. 6006 miałem przez kilka lat. Nie ma się czego wstydzić ten wzmacniacz w tej cenie. Popularne więc pewnie wysoka dostępność w związku z tym przyzwoite ceny. Przeczucie mi mówi że jak szukasz do tego pomieszczenia podłogówek to lepiej zrobisz kupując coś realnie dwudrożnego z wooferem około 16cm i nie najtańsze modele danego producenta. Te najtańsze to są robione dla pokrycia rynku i pod kątem kina. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts