luk40 Napisano 22 godziny temu Udostępnij Napisano 22 godziny temu Witam wszystkich. Potrzebuję słuchawki które odetną mnie od otoczenia w jak największym stopniu. Z tego co się zorientowałem to w grę wchodzą tylko słuchawki z ANC (ewentualnie jakieś modele bardzo wygłuszające). Oczywiście interesują mnie słuchawki zamknięte wokół uszne (na szczęście dla mnie mam dość mała małżowinę uszną więc chyba większość modeli będzie miało dobre krycie moich uszu). Przebrnąłem przez dziesiątki postów na tym forum oraz na forum mp3 i audiostereo zbierając wiedze i ucząc się bo do tej pory używałem i używam głośników więc świat słuchawek a zwłaszcza takich z lepszej półki jest mi obcy. Mój limit cenowy na całość sprzętu to 1.5-2k (max 2.5k). To taki wstęp a teraz przejdę do detali bo mam sporo więcej pytań i dlatego tym bardziej poszukuje porady i odpowiedzi i liczę bardzo na waszą fachową pomoc i proszę o cierpliwość i przepraszam jeśli gdzieś będę pisał głupoty albo sprzeczne ze sobą treści. Kolejność wymagań jakie mam to : 1. odcięcie od zewnętrznego świata (absolutny priorytetem bez tego w ogóle nie ma tematu) 2. komfort i jakość nauszników bo słuchawki będą używane przeze mnie wiele godzin (jak będzie trzeba to przeżyje grzanie czy pocenie ale ucisk raczej nie mile widziany bo będzie ból głowy) 3. jakość dziwięku (daleko mi do bycia audiofilem o ile jeszcze się nie zorientowaliście hehe, preferował bym słuchawki które będą w miarę wyważone bez mocnego basu i nadmiernej góry. Lubię dobrą scenę ale wiem ze w zamkniętych to nie mam co szukać porządnej sceny. Detaliczność czy studyjność raczej mniejsza niż większa. Lubię wyczuć oddalenie takie spokojne gdzie instrumenty są czyste ale jednocześnie gra to raczej cieplej i naturalniej niż analitycznie i nie zlewa się ze sobą środek. Zależało by mi też na tym aby słuchawki miały dobry wokal bo często słucham wokalu.) Pytanie 1 Czy ANC działa na żywo i jak to jest? bo opis technologii znam ale jak jest rzeczywiście ? Czy nagłe szczekanie psa za oknem ANC złapie od razu czy z jakimś lagiem i dopiero po sekundzie czy dwóch wyciszy. Czy całkiem wyciszy czy tylko wygłuszy ? pytanie 2 Słuchawki będą podłączone do komputera i teraz pytanie czy bluetooth czy kabelek jack a może usb, Co lepsze? pytanie 3 Jak bluetooth to rozumiem ze muszę mieć go też w pc na płycie lub jakiś adapter, czy to musi być ten sam standard na przykład 5.4 czy mogą być różne i połącza się ze sobą na zasadzie ze nowszy standard dostosuje się do starszego ? pytanie 4 Z tego co rozumiem to jeśli bezprzewodowe słuchawki to mają już w sobie DAC i nie będą używać realteka z płyty głównej (wiem że jakość tych kodeków na płytach komputerowych w porównaniu do tego co oferuje zewnętrzna karta czy DAC to niebo a ziemia). Wiec jeśli słuchawki mają DAC wbudowany to to on stanowi o jakości dzwięku i realtek z płyty pozostaje nie używany tak ? A co jeśli po kablu ? Wtedy muszę mieć zewnętrzy DAC i chyba jakiś wzmacniacz w zależnosci od tego ile ohm mają słuchawki żeby je napędzić ? pytanie 5 Skoro okazuje się ze może być bezprzewodowo z DAC wbudowanym i przewodowo z oddzielnym to czy przewodowe słuchawki maja dobry ANC tak jak bezprzewodowe ? pytanie 6 Z tego co rozumiem bezprzewodowe słuchawki mogą też grać po kablu i mogą być podpięte do zewnętrznego DAC i wzmacniacza a zatem gdzie jest balans między tym ile wydać na słuchawki a ile na DAC i wzmacniacz. Czy lepiej kupić słuchawki za 500 a DAC i wzmacniacz za 1k na przykład czy może odwrotnie ? pytanie 7 Jak już kupie słuchawki to pytanie jak to podłączyć wszystko żeby działało. Wiadomo że same słuchawki to po jacku do gniazda słuchawkowego w pc ale znowu czy lepiej do tego w obudowie czy lepiej do tego na płycie głównej. A jeśli będą to słuchawki z DAC osobnym to czy ten DAC się podłącza do komputera a do niego słuchawki, czy DAC ma własne zasilanie ? Ogólnie chodzi mi o kolejność co z czym i jak bo nie wiem jakie maja być łącza co musi być gdzie a wiadomo że wolał bym nie być w sytuacji że kupię słuchawki albo DAC i okaże się że tego się wszystkiego nie da podłączyć z pc bo jakiegoś złącza brakuje albo coś z czymś nie współpracuje. Dziękuję wszystkim za przeczytanie i porady i pomoc. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu 13 godzin temu, luk40 napisał: Czy ANC działa na żywo i jak to jest? bo opis technologii znam ale jak jest rzeczywiście ? Czy nagłe szczekanie psa za oknem ANC złapie od razu czy z jakimś lagiem i dopiero po sekundzie czy dwóch wyciszy. Czy całkiem wyciszy czy tylko wygłuszy ? Wycisza na bieżąco, bez opóźnienia, ale dźwięki jak szczekanie psa i tak się przedostaną. Ogółem zależnie od słuchawek ANC radzi sobie lepiej z jednymi dźwiękami, gorzej z innymi. Najlepiej zazwyczaj z niższymi tonami i jednostajnym szumem. 13 godzin temu, luk40 napisał: Słuchawki będą podłączone do komputera i teraz pytanie czy bluetooth czy kabelek jack a może usb, Co lepsze? Zależy od słuchawek i obsługi ANC, niektóre obsługują je tylko po BT, inne w każdej opcji 13 godzin temu, luk40 napisał: Jak bluetooth to rozumiem ze muszę mieć go też w pc na płycie lub jakiś adapter, czy to musi być ten sam standard na przykład 5.4 czy mogą być różne i połącza się ze sobą na zasadzie ze nowszy standard dostosuje się do starszego ? Liczą się najbardziej kodeki. LDAC, AptX, HWA itd 13 godzin temu, luk40 napisał: Z tego co rozumiem to jeśli bezprzewodowe słuchawki to mają już w sobie DAC i nie będą używać realteka z płyty głównej (wiem że jakość tych kodeków na płytach komputerowych w porównaniu do tego co oferuje zewnętrzna karta czy DAC to niebo a ziemia). Wiec jeśli słuchawki mają DAC wbudowany to to on stanowi o jakości dzwięku i realtek z płyty pozostaje nie używany tak ? A co jeśli po kablu ? Wtedy muszę mieć zewnętrzy DAC i chyba jakiś wzmacniacz w zależnosci od tego ile ohm mają słuchawki żeby je napędzić ? Podpinając cyfrowo i tak zadziała DAC w słuchawkach. Jeśli podepniesz analogowo, to i tak dźwięk jest modyfikowany przez ANC, o ile słuchawki go obsługują w takim podpięciu. 13 godzin temu, luk40 napisał: Z tego co rozumiem bezprzewodowe słuchawki mogą też grać po kablu i mogą być podpięte do zewnętrznego DAC i wzmacniacza a zatem gdzie jest balans między tym ile wydać na słuchawki a ile na DAC i wzmacniacz. Czy lepiej kupić słuchawki za 500 a DAC i wzmacniacz za 1k na przykład czy może odwrotnie ? Z mojego doświadczenia większość słuchawek bezprzewodowych brzmi najlepiej z ich elektroniką. Są strojone jako całość. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luk40 Napisano 5 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 5 godzin temu dziękuje Q21 za odpowiedź. Jeśli potrzebuję odcięcia się od dźwięków otoczenia to nie ma innej opcji jak ANC (chyba). Najlepsze ANC podobno mają sony xm5 albo Momentum 4 albo bose QC SC albo B&W Px8 albo x7se. Przynajmniej te modele są wszędzie polecane i opisywane w znacznej większości przypadków. 2 godziny temu, Q21 napisał: Zależy od słuchawek i obsługi ANC, niektóre obsługują je tylko po BT, inne w każdej opcji No to teraz pytanie które obsługują i po kablu i po BT z tych wymienionych wyżej ( w opisach jest informacja o kablu 3.5 jack), usb-c jest do zasilania chociaż czytałem że można tez po tym kablu słuchać. Może jeszcze inne modele możesz polecić. z tych które wymieniłem wyżej wszystkie są BT. Czy są takie które maja ANC ale grają tylko po kablu ? Nie zależy mi na BT i mobilności i najlepiej chciałbym najlepszy możliwy ANC w słuchawkach wokół usznych zamkniętych i po kablu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts