Acoustic Lab Napisano Poniedziałek o 19:22 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 19:22 (edytowany) 6 godzin temu, Chyba Miro 84 napisał: Jak wychodzi z wpisu, problemem nie jest to że dany absorber można liczyć do wymiaru pomieszczenia (bez użycia programu z mikrofonem), lecz problemem jest mnogość oferty (moim zdaniem to wspaniale - lubie gdy jest "przepych") Wykonując pomiary wiem przy jakiej częstotliwości jest górka i jak jest szeroka. Dodatkowo często wyliczona odległość pomiędzy ścianami nie równa się długości fali dźwiękowej która się wzbudza w pokoju. Na przykład według odległości rezonans powinien być na 28Hz, a realnie jest na 26,5Hz. Ja mogąc wykonać ostro strojoną pułapkę mogę ją stroić co 0,5Hz, więc ta na 28Hz nie była by tak skuteczna. Inna sprawa to dobroć pułapki, czyli na jakie pasmo działa. Pułapka strojona na 28Hz, może działać od 26 do 30Hz, a podbicie może być tak wąskie, a może być szerokie, np, 20-36Hz. Czasami zbocza nie są symetryczne, np. 25-35Hz z górą na 28Hz. W takich przypadkach mogę wykonać 2 pułapki na 28Hz, jedną na 28,5Hz i jedną na 30Hz z mniejszą dobrocią. Dokładnie to samo mogę zrobić ustawiając odpowiednie filtry w Roon lub w DACu jeśli ma wbudowany EQ parametryczny. Wtedy sygnał wychodzący z kolumn jest odpowiednio przyciszony, a pokój go wzmacnia i finalnie słyszy się równe pasmo. Edytowano Poniedziałek o 19:35 przez Acoustic Lab Dodanie ostatniego akapitu 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano Poniedziałek o 20:21 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 20:21 57 minut temu, Acoustic Lab napisał: Na przykład według odległości rezonans powinien być na 28Hz, a realnie jest na 26,5Hz. Ja mogąc wykonać ostro strojoną pułapkę mogę ją stroić co 0,5Hz, więc ta na 28Hz nie była by tak skuteczna. Inna sprawa to dobroć pułapki, czyli na jakie pasmo działa. Pułapka strojona na 28Hz, może działać od 26 do 30Hz, a podbicie może być tak wąskie, a może być szerokie, np, 20-36Hz. Czasami zbocza nie są symetryczne, np. 25-35Hz z górą na 28Hz. W takich przypadkach mogę wykonać 2 pułapki na 28Hz, jedną na 28,5Hz i jedną na 30Hz z mniejszą dobrocią. Acha. Czyli jednak teoria nie zgadza się z praktyką. Czyli jednak bez mikrofonu ani rusz... 👍 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts