Skocz do zawartości

NAD C399 - problem z HDMI

micbiels

Recommended Posts

Witam

Mam problem z połaczeniem TV ze wznacniaczem NAD C399 poprzez złącze HDMI.

Do tej pory TV podłączony był do Onkyo TX-8270 i była zachowana odpowiednia funkcjonalność tnz.:

- włączenie tv powodowało włączenie wzmacniacza

- wyłączenie tv powodowało wyłączenie wzmacniacza

- sterowanie głośnością wzmacniacza poprzez pilot TV

Obecnie, ustawienia TV są takie same jak w momencie podłączenia Onkyo, w ustawieniach wzmacniacza CEC Power jest ustawiony na ON - wszystko tak jak być powinno. Zestaw zachowuje się w następujący sposób:

- TV i wzmacniacz są wyłączone  --> włączenie TV poprzez pilot nie uruchamia wzmacniacza (po którymś odłączeniu zasilania na kilka minut miałem wrażenie, że raz udało się to włączyć, albo po prostu w ferworze walki ja coś namieszałem i wcale tak nie było:

- TV i wzmacniacz są włączone (poprzez dwa niezależne piloty) --> mogę wyłączyć TV i wzmacniacz poprzez pilot TV

- TV i wzmacniacz są włączone (poprzez dwa niezależne piloty) --> mogę sterować głośnością poprzez pliot TV

I teraz pytanie do kolegów co zrobić z tym problemem? 

Dodatkowo dopiszę, że na zagranicznych forach w niektórych wątkach spotykany jest ten problem - o rozwiązaniu nic nie napisali. Jedynie to, żeby po prostu wzmacniacz był cały czas w stanie włączonym (nie standby).

W salonie Top HiFi uzyskałem informację, że może trzeba będzie zastosować coś na zasadzie switcha/ przejściówki do kabla HDMI - tak aby ta przejściówka nie była do rozdzielenia sygnału, a była do nazwijmuy to "podmiany pinów" i może wtedy ta 70% funkcjonalność wzrośnie i bedzie odpowiednio zachowana.

Dziękuje za pomoc

Michał