Skocz do zawartości

DAR astell kern jak działa w praktyce

Recommended Posts

Siema mam zamiar kupić dongla do telefonu zainteresował mnie produkt astell kern - hc4, w stronce i w polskich recenzjach jest tylko wzmianka na czym polega technologia DAR, że upscaluje niższej gęstości pliki, do wyższej gęstości. Czy miał ktoś okazję usłyszeć jak działa ta technologia? Czy faktycznie zmienia ona coś w dźwięku, czy to tylko kolejny chwyt reklamowy?

Jeżeli jest jakis sprawdzony, przenosny dac kompaktowych rozmiarów, który zapewnia solidną jakość brzmienia w stosunku do ceny to prosiłbym o nakierowanie mnie na niego.

Pozdrawiam

Kordian

Cały ten DAR

wygląda mi na ściemę, bo zwykły upsampling to tylko dopisywanie zer pomiędzy pojedyńcze bity. Powiększa tylko plik, tak samo  ponowne próbkowanie analogowego sygnału do dowolnie wysokiej rozdzielczości nie poprawia w żaden sposób bazowej jakości jego brzmienia. To tylko zwiększa objętość pliku i zużycie energii dongla. Oczywiście można przy okazji DAR podkręcić dźwięk korekcją DSP, wtedy prawie każdy odbierze to jako poprawę. I tak może to faktycznie działać.

Edytowano przez michaudio
Literówka