Radosław Skórkowski Napisano Niedziela o 19:17 Udostępnij Napisano Niedziela o 19:17 Dzień dobry, chciałbym powitać wszystkich jako osoba nowa na forum. Bardzo proszę o pomoc osoby, które miały lub mają styczność na żywo ze sprzętem lub mają stosowaną wiedzę i doświadczenie i mogą mi pomóc w doborze nowego amplitunera. Najkrócej jak potrafię: 1. Salon około 30 m2 2. Kolumny: Front Jamo Classic 8, Centralny Jamo S41, Tyły Tonsil Duet. Brak subwoofera, bass z Jamo Classic wystarczał 3. Dotychczasowy amplituner Pioneer VSX 515 - działa dalej ale nie ma już nowych kodeków ani wejść HDMI. Skąd pomysł na zmianę amplitunera? Kupiłem nowy telewizor 65 calowy SONY z androidem i chciałbym podłączyć telewizor i resztę urządzeń przez HDMI z wykorzystaniem ARC. Na TV jest Netflix, Disney, MAX itd. czyli de facto główne dziś źródło filmów. Oczekiwania: Najważniejsze to by nowy amplituner zagrał dobrze w kinie i przyzwoicie _podkreślam jak na Kino domowe -w Stereo, miał 4K i zestaw podstawowych dekoderów na dziś i na przyszłość. Do słuchania muzyki mam swój odrębny zestaw stereo w innym pokoju. Pisząc przyzwoicie mam na myśli takie granie które nie powoduje skrętu uszu. Od ampla oczekiwałbym by przyzwoicie zagrał radio 357 z TuneIn i wieczorem poplumkał z Tidala plus odtworzył płytę z prostego odtwarzacza Blue ray, a dla Rodzinki odtworzył w miarę fajnie dźwięk 5.0 z Netflixa, czy innej platformy i z dekodera Canal + (dawna telewizja N). By był przygotowany na przyszłość (eARC i 8K kodeki). Jeśli chodzi o rodzaj muzyki to głównie: Jazz tradycyjny, Blues, Rock (Pink floyd, Dire Straits, itp). Lubię ładne damskie wokale ale uwaga nie przepadam za audiofilskim graniem neutralnym czytaj spod koca. Ma być dużo góry dołu i środka, ale podane ładnie, nie ostro nie nachalnie, nie w stylu Bum BUM CYK CYK. Urządzenia podłączone: Telewizor Sony - HDMI earc Blue Ray Sony Dekoder Canal + Mój budżet jest niewielki do 2500 - ostatecznie do 3000 zł. Rozważam sprzęt nowy lub lekko używany. Mój typ jako pierwszy to Yamaha RX-6VA, jako drugi Marantz Cinema 70 ale... boję się czy Marantz nie będzie zbyt słaby w salonie 30m2 i zbyt delikatny dla Jamo Classic 8 które same z siebie mają dość wycofaną delikatną górę. Czarnym koniem zestawienia jest Pioneer VSX 935. Najbardziej podoba mi się Marantz. Uwaga Jamo Classic to kolumny grające raczej ciepło, z wycofaną górą, więc np. z tanim Denonem będzie raczej zbyt płasko. Jak z Marantzem 70 cinema? nie wiem. Jak z Pionkiem? pewnie podobnie jak dotychczas ale winno być lepoiej bo to jednak wyższy model niż był w tamtym czasie mój VSX-515. Proszę o pomoc i doradztwo. Z góry dziękuję za uwagi. Z posłuchaniem mam kłopot, bo mieszkam na wsi i każdy odsłuch to minimum 120 kilometrowa wycieczka i w grę wchodzi tylko sobota. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sundin997 Napisano Niedziela o 19:24 Udostępnij Napisano Niedziela o 19:24 5 minut temu, Radosław Skórkowski napisał: Dzień dobry, chciałbym powitać wszystkich jako osoba nowa na forum. Bardzo proszę o pomoc osoby, które miały lub mają styczność na żywo ze sprzętem lub mają stosowaną wiedzę i doświadczenie i mogą mi pomóc w doborze nowego amplitunera. Najkrócej jak potrafię: 1. Salon około 30 m2 2. Kolumny: Front Jamo Classic 8, Centralny Jamo S41, Tyły Tonsil Duet. Brak subwoofera, bass z Jamo Classic wystarczał 3. Dotychczasowy amplituner Pioneer VSX 515 - działa dalej ale nie ma już nowych kodeków ani wejść HDMI. Skąd pomysł na zmianę amplitunera? Kupiłem nowy telewizor 65 calowy SONY z androidem i chciałbym podłączyć telewizor i resztę urządzeń przez HDMI z wykorzystaniem ARC. Na TV jest Netflix, Disney, MAX itd. czyli de facto główne dziś źródło filmów. Oczekiwania: Najważniejsze to by nowy amplituner zagrał dobrze w kinie i przyzwoicie _podkreślam jak na Kino domowe -w Stereo, miał 4K i zestaw podstawowych dekoderów na dziś i na przyszłość. Do słuchania muzyki mam swój odrębny zestaw stereo w innym pokoju. Pisząc przyzwoicie mam na myśli takie granie które nie powoduje skrętu uszu. Od ampla oczekiwałbym by przyzwoicie zagrał radio 357 z TuneIn i wieczorem poplumkał z Tidala plus odtworzył płytę z prostego odtwarzacza Blue ray, a dla Rodzinki odtworzył w miarę fajnie dźwięk 5.0 z Netflixa, czy innej platformy i z dekodera Canal + (dawna telewizja N). By był przygotowany na przyszłość (eARC i 8K kodeki). Jeśli chodzi o rodzaj muzyki to głównie: Jazz tradycyjny, Blues, Rock (Pink floyd, Dire Straits, itp). Lubię ładne damskie wokale ale uwaga nie przepadam za audiofilskim graniem neutralnym czytaj spod koca. Ma być dużo góry dołu i środka, ale podane ładnie, nie ostro nie nachalnie, nie w stylu Bum BUM CYK CYK. Urządzenia podłączone: Telewizor Sony - HDMI earc Blue Ray Sony Dekoder Canal + Mój budżet jest niewielki do 2500 - ostatecznie do 3000 zł. Rozważam sprzęt nowy lub lekko używany. Mój typ jako pierwszy to Yamaha RX-6VA, jako drugi Marantz Cinema 70 ale... boję się czy Marantz nie będzie zbyt słaby w salonie 30m2 i zbyt delikatny dla Jamo Classic 8 które same z siebie mają dość wycofaną delikatną górę. Czarnym koniem zestawienia jest Pioneer VSX 935. Najbardziej podoba mi się Marantz. Uwaga Jamo Classic to kolumny grające raczej ciepło, z wycofaną górą, więc np. z tanim Denonem będzie raczej zbyt płasko. Jak z Marantzem 70 cinema? nie wiem. Jak z Pionkiem? pewnie podobnie jak dotychczas ale winno być lepoiej bo to jednak wyższy model niż był w tamtym czasie mój VSX-515. Proszę o pomoc i doradztwo. Z góry dziękuję za uwagi. Z posłuchaniem mam kłopot, bo mieszkam na wsi i każdy odsłuch to minimum 120 kilometrowa wycieczka i w grę wchodzi tylko sobota. Na olx jest arcam avr 550 za 3500 do negocjacji. Gdyby nie bierzące wydatki to sam bym go chapnął. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radosław Skórkowski Napisano Niedziela o 20:31 Autor Udostępnij Napisano Niedziela o 20:31 Dziękuję za wiadomość, ale niestety jest to urządzenie poza moim budżetem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts