-
Ostatnie posty
-
Dzięki, to już wiem czego szukać, z tych wzmacniaczy które podaliście mam przynajmniej jakieś parametry do porównania ewentualnie z innymi jeśli tych nie uda mi się znaleźć w rozsądnej cenie.
-
Ja to bym nawet rozwinął ten temat. Jedno to lampa i jej tzw charakter i sygnatura, a drugie to jej aplikacja. Pisałem to już gdzieś na forum, ale towarzystwo lampy też ma ogromne znaczenie. Mam na myśli np kondensatory w torze lampy. Sporo bawiłem się zmieniając w DACu kondensatory filtracji anodowej. Żeby nie lutować wstawiłem sobie na płytkę konektory i w kilka sekund zmieniałem kondensator. I na przykład taka zamulona lampa 6N2P w towarzystwie jakiegoś Jantzena czy lepiej Audio Note Kaisei zupełnie zmienia swój charakter grania. Z ciepłego dusznego na dosłownie a'la tranzystor bipolarny - sucho i sterylnie. To samo inne lampy. Kondensatorem można ocieplić, ochłodzić, odmulić itd. No ale to co piszę to takie moje zabawy w DIY i moja kreatywność. W przypadku gotowca wkładamy lampy i gra to tak jak sobie wymyślił konstruktor sprzętu. Nie mamy zbytnio wpływu na aplikację lampy. Stąd też różne odbiory tej samej lampy.
-
-
-
Ostatnio poruszane tematy