-
Ostatnie posty
-
Dzisiaj już 5 minut po otwarciu firmy przyszedł klient i mnie wkurzył / powinienem jednak zamykać te drzwi za sobą /. A że dobrze działam na adrenalinie to naszła mnie taka refleksja. Wybory prezydenckie , czy parlamentarne zaczynają mi przypominać derby . Miasto jest podzielone , dzielnice mają swoje sympatie klubowe , są emocje , ludziska się modlą aby " nasi " wygrali. Ci drudzy to wróg śmiertelny , irracjonalny , ale wróg i tyle , nikt się w temat nie zagłębia dlaczego. Schemat bardzo przypomina podział polityczny Polaków. Nikt nie bierze pod uwagę , że to piłkarze , jak i politycy biorą kasę za ten " mecz" , a nie my. A w przypadku porażki , sukcesu , to tak naprawdę nic nam się w życiu nie zmienia , po za faktem krótkiej satysfakcji bądź wściekłości w zależności, czy ' nasi " wygrali czy nie. Granie na emocjach mas jest stare jak świat. Jak biorą górę emocje , kończy się myślenie.
-
Przez Pawbal4222 · Napisano
Cześć wszystkim! Przymierzam się do zakupu sprzętu audio i zastanawiam się nad takim zestawem: * Wzmacniacz: Emotiva BasX A2 * Streamer: WiiM Ultra * Głośniki: Klipsch RP-600M II Czy Waszym zdaniem takie połączenie będzie dobrze grało? Może ktoś z Was ma doświadczenie z którymś z tych komponentów lub podobną konfiguracją? Chętnie poczytam Wasze opinie i sugestie. Z góry dzięki za pomoc! #audio #hifi #stereo #emotiva #wiim #klipsch #pytanie -
W skrócie: nasza percepcja bywa (każdy człowiek jest inny) świetna w pewnych aspektach i słaba w innych. Kable (przynajmniej interkonekty) prawie na pewno nie wpływają na charakterystykę SPL i prawdopodobnie (nie ma na razie przesłanek) nie wpływają też na zniekształcenia harmoniczne. Zależą od nich natomiast zniekształcenia w dziedzinie czasu tzn. taki "ogonek" / wybranych częstotliwości, który nasze ucho interpretuje jako "ocieplenie" tego fragmentu pasma i - pośrednio - jako jego podbicie na tle częstotliwości, gdzie to zjawisko nie występuje, bądź występuje w mniejszym stopniu. Okazuje się, że jesteśmy (przynajmniej niektórzy) bardzo wyczuleni na to, być może bardziej niż na znacznie większe zmiany SPL. Milind N. Kunchur, The human auditory system and audio, Applied Acoustics, Volume 211, 2023, https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0003682X23003055
-
Beggs to nietuzinkowy basista. Nawet w Kajagoogoo miejscami wymiatał. Posłuchajcie tego kawałka.
-
-
-
Ostatnio poruszane tematy