Skocz do zawartości

• Ostatnie posty

• Wrzuc jakis plan/zdjęcie bo moze sie okazać ze surround to Twoj najmniejszy problem....
    • Hey, Szukam jakiegoś kursu (ewentualnie - człowieka ze sprzętem, wolnym dniem i chętnego trochę zarobić), który możnaby określić jako... budowanie wyrafinowania w świecie audio :). Please hear me out! :-D. Swego czasu ukończyłem kilka kursów sommelierskich. Ich największą zaletą była możliwość łapatologicznego, porównawczego, doświadczenia czym się różnią wina z północy albo południa Francji. Jaki wpływ ma dany proces i jak smakuje jego efekt. Czytać sobie można, ale jak się smakuje obok siebie, to faktycznie człowiek zaczyna rozumieć. W efekcie - zbudowałem fajną, praktyczną wiedzę, na temat tego co lubię, czego nie lubię, co jest złe, i co można zrobić żeby było dobrze. Z jednej stronie zbudowałem umiejętności w rozpoznawaniu i wychwytywaniu różnic, z drugiej - pogłębiłem zrozumienie tematu. Szukam czegoś podobnego w świecie audio, w kontekście domowego słuchania muzyki. Określiłbym się jako "audiofil z przypadku" - dużo kiedyś czytałem, kupiłem fajne słuchawki, ampa, słucham muzyki - podoba mi się. Niedługo planuję większą inwestycję do domu (głośniki podłogowe etc., budżet pewnie z 15-20k+ PLN). Fajnie byłoby być bardziej świadomym - jaki charakter/barwę/etc bardziej lubię? Od czego to zależy? Jak dokładnie brzmi różnica pomiędzy głośnikami za 2k PLN vs 20k PLN w praktyce? Kiedy wiem, że głośniki są źle ustawione? Jak brzmią artefakty wynikające np. ze zbyt dużej kompresji, z problemów/niewystarczająco mocnego ampa, źle dostosowanego pomieszczenia, etc.? Kiedy wołać czarodzieja z różdżką, a kiedy mogę sobie samemu poradzić z dostosowaniem pomieszczenia? Oczywiście - móglbym sam nakupić masę sprzętu, spędzić dekadę bawiąc się, i dojść do jakiś wniosków. Wierzę jednak, że osoba doświadczona, z różnorodnym sprzętem, byłaby w stanie przekazać mi 80/20 wiedzę i pomóc mi zwiększyć moją świadomość muzyczną znacznie szybciej. Stąd pytanie - gdzie mógłbym pójść / czy jest może jakiś kurs, który móglby mi taką praktyczną wiedzę zaserwować? Czym nakarmić Wujka Google albo Gepetto (GPT)? Ktoś gdzieś wspomniał o kursie Harmana - "How to Listen". Ponoć dobry. Ktoś inny polecił książkę "Sound Reproduction" - Floyd Toole. Też ponoć dobra - no ale to książka... Ufff... przepraszam za esej. I z góry ślicznie dziękuę za wskazówki!
    • Teufel, daj spokój. Ktoś tam musi być zadowolony, tak samo jak co po nie którzy chwalą aktywne Audio Pro. No chyba, że kompletnie nie masz słuchu, to wtedy wszystko jedno czego słuchasz.
  • Ostatnio poruszane tematy

• Utwórz nowe...