-
Ostatnie posty
-
@Q21 chodzi mi o to że dac za 1k dużej różnicy mi nie zrobi w stosunku do BS. No chyba że ten ifi jest tak dobry ? Zakładam że trzeba będzie ciut więcej wyłożyc..
-
Przez perfektcom · Napisano
Cześć wszystkim, Dręczy mnie to od piątku. Więc postanowiłem zadać to pytanie tutaj: Czy ktoś (oprócz mnie) zauważył, że w pokoju Pylon Audio, w hotelu Sobieskim przy odsłuchu utworów było wrażenie, że wokale wcale nie są na środku a wręcz równomiernie wydobywają się z każdej kolumny, ale osobno? Byłem na AVS 3 dni, wracałem do tego pokoju myśląc, że może coś jest nie tak z utworem, albo ja już się starzeję. Czy ktoś odniósł podobne wrażenie? BTW. Dla mnie fenomenem AVS2025 były małe kolumny Dutch&Dutch na V piętrze Sobieskiego oraz Silent Pound, także w hotelu Sobieskim. -
Z cyklu: ciekawostki techniczne, które nie są tu nikomu potrzebne. Na PGE Narodowym nadal emitowany jest ciągły sygnał dźwiękowy o wysokiej częstotliwości 20kHz. W niektórych pomieszczeniach miernik dźwięku w smartfonie pokazywał mi go na poziomie nawet 80dB. Pamiętam, że 2 lata temu dyskutowaliśmy na ten temat i zastanawialiśmy się co jest jego źródłem. Okazało się, że winowajcą jest system nagłośnienia alarmowego (ppoż.) zainstalowany na parkingach, korytarzach i w niektórych pomieszczeniach. Poszperałem trochę i wychodzi na to, że sam dźwięk 20kHz (na granicy słyszalności) ma swoje zadanie i jest niczym innym jak sygnałem testowym/kontrolnym. Za jego pomocą monitoruje się linie głośnikowe i wykrywa ewentualnie zwarcia, przerwy w instalacji. Jestem trochę przewrażliwiony na punkcie tego typu dźwięków. Nawet jeśli ich „fizycznie” nie słyszę, to zawsze powodują jakiś dyskomfort w głowie… Tutaj coś więcej na ten temat: https://ochrona-bezpieczenstwo.pl/zabezpieczenia/dso/1407-kontrola-linii-glosnikowych-dso-przeglad-metod-roznice-wady-i-zalety
-
-
-
Ostatnio poruszane tematy