-
Ostatnie posty
-
Fascynują mnie umiejętności wzmacniaczy, które z kolumn schodzących do 60 Hz potrafią wydobyć niski bas 🥰.
-
Masz problemy z oprogramowaniem w Arcamie? Czytam, że dużo ludzi ma większe, bądź mniejsze bugi z urządzeniem
-
Przez From Nowhere Crew · Napisano
Pod koniec następnego tygodnia dostaje klucze do mieszkania. Wtedy przyworzw wszystkie kluczowe elementy i będę robił wstępne próby. Potem bruzdowanie w podłodze pod kable, przygotowywanie wyspy akustycznej. Między czasie muszę zbudować windę na projektor i schować go w suficie. Mam nadzieję że do lutego się ogarnę ze wszystkim na gotowo bo mam sporo pracy przy tym wszystkim. Mam już przygotowaną osobną linię zasilania pod sprzęt audio, ale mieszkanie to golas, trzeba zrobić kompletne wykończenie 😁 Na początku moich postów wspominałem o filmiku na YT który fajnie tłumaczy jak liczyć odległości głośników od siebie i od miejsca odsłuchowego. Bardzo prosta metoda na znalezienie odpowiedniego miejsca na np cztery czy dwa głośniki atmos. Autor filmiku podpowiada żeby zmierzyć wysokość od uszu do sufitu. Następnie ta wartość pomnożyć przez 0.7. Wymiar który otrzymamy wykorzystujemy do strącenia wszystkich czterech głośników. Przykładowo mając do sufitu 100 cm, otrzymujemy wymiar 70 cm. Wtedy od centralnego miejsca przednie głośniki przesuwamy do przodu o 70 cm, tylne również o 70 cm. Ta sama zasada z rozstawem na boki, od środka przesuwamy lewy i 70 cm i prawy o 70 cm. W ten sposób uzyskujemy 35 stopni i ustawienie głośników w kwadracie. Filmik ten również bardzo fajnie tłumaczy jak policzyć kąty przednich kolumn oraz tylnych surroundow. Co sądzicie o tej metodzie ? Jak dla mnie jest bardzo prosta i myślę że ustawione w ten sposób kolumny zagrają fajnie w każdym pomieszczeniu. -
Nie wiem jak teraz, ale za czasów Kena, Marantz starał się być taki bardziej 'audiofilski'. Cokolwiek to znaczy 😉 Natomiast Yamaha, to jednak instrumenty.
-
-
-
Ostatnio poruszane tematy