-
Ostatnie posty
-
Przez Chyba Miro 84 · Napisano
Nie jestem pewny co do wspomnianej tutaj poprawności takiego połączenia🤔 Z mojej perspektywy łączenie kanałów stereofonicznych wzmacniacza do wspólnego jednego w subwooferze nie jest dobrym pomysłem. Myślę ze może to nawet doprowadzić do uszkodzenia przedwzmacniacza w amplitunerze w najgorszym wariancie, a w najlepszym do nieprawidłowej pracy kanałów stereofonicznych (bo przecierz nikt nie slucha samego subwoofera). W skrócie... moim zdaniem kablem typu Y nie łączymy dwóch R i L kanałów na ampli by sumarycznie podłączyć jeden do subwoofera, tylko dokładnie na odwrót czyli: JEDNYM DO AMPLITUNERA (w dowolne wyjscie L lub R - gdy nie ma dedykowanego dla subout) A TYM PODWOJNYM DO WEJŚĆ R I L W SUBWOOFERZE! Celem takiego zabiegu jest zwiększenie czułości a w konsekwencji możliwości basowych "doznań". Oczywiste jest tutaj to, że efekty niskoczęstotliwościowe w subwooferze będą odtwarzane tylko z wybranego kanału co w niektórych przypadkach może być nie do końca satysfakcjonujące 😇 Pozdrawiam. -
Fizyki w motoryzacji nie oszukasz. Nawet gdy niektórzy wmawiają sobie tak bardzo, że coś jest lepsze, że aż zaczynają w to wierzyć a nawet to odczuwać. Czy w audio nie jest podobnie?;) Moda na SUVy przypomina modę na rowery „górskie” sprzed wielu lat. Większość się na nich męczy, bo geometria niewygodna, plecy i tyłek bolą, pręgi błota na plecach bo błotnik „góralowi” nie przystoi, a do tego ciężkie w porównaniu do miejskich i dodatkowo droższe. A jedynie promil „górali” wykorzystywany jest zgodnie z przeznaczeniem. Ah ta moda…;)
-
-
Ostatnio poruszane tematy