Paweł Michałek Napisano 14 kwietnia Udostępnij Napisano 14 kwietnia Cześć, zwracam się do Was z prośbą o poradę, nakierowanie gdzie może znajdować się najsłabszy punkt mojej układanki. Posiadam słuchawki audio-technica ATH-A1000Z oraz wzmacniacz słuchawkowy Topping Dx3 Pro+. Źródłem jest Tidal (PC po USB). Słucham różnych gatunków (rock, blues, metal, muzyka elektroniczna, hip-hop). Nie wiem czy zrozumiemy się jak opiszę na czym polega problem, nie jestem audiofilem. Sęk w tym, że brakuje mi tej "masy", tego mocnego "jebnięcia" podczas odsłuchów. Słuchawki są fajne, szczegółów nie brakuje, nie są ciężkie, nie mędzą przy dłuższym słuchaniu. Wydaje mi się, że brakuje niskich, może też średnich tonów. Przykładowo słuchając bębnów lub basu, często mam wrażenie, że dźwięk jest płaski. Wcześniej używałem dużo tańszych słuchawkach, bez DAC, więc nie ma co porównywać. Bez wątpienia zmiana jest na plus, ale jednak jest spory niedosyt. Trochę popełniłem błąd kupując ten sprzęt bez wcześniejszego osłuchania. Dosyć mocno nastawiłem się na te słuchawki czytając recenzję i opinie. Nie miałem czasu umówić się do salonów, a pojawiła się okazja zakupu prawie nieużywanych w dosyć dobrej cenie. DAC kupiłem nowy, też kierując się opiniami. Nie mam doświadczenia w tym sprzęcie, dlatego proszę o poradę. Czy według Was jest to typowo problem doboru słuchawek, a może inny wzmacniacz albo jakieś ustawienia pomogą zmienić ten charakter? Może ktoś z Was posiada lub posiadał te słuchawki i jest w stanie rzucić inne spojrzenie na ten temat? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fp74 Napisano 14 kwietnia Udostępnij Napisano 14 kwietnia Sluchawki audio-techica tak po prostu brzmią. W wyzszych modelach wygląda to lepiej ale ciężkiego tąpnięcia basu nigdy w nich nie usłyszysz. Podkreślam słowo nigdy. Ten typ tak ma. Można rozważać zmianę wzmacniacza, np na lampę ale i tak nie zmieni to charakteru sluchawek. Jak szukasz głębokiego basu to musisz niestety szukać innych sluchawek. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 15 kwietnia Udostępnij Napisano 15 kwietnia Takie granie tych ATH Jeśli chcesz więcej zejścia, to najszybszą opcją będzie przesiadka na inny model. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fp74 Napisano 15 kwietnia Udostępnij Napisano 15 kwietnia Przed chwilą, Q21 napisał: Takie granie tych ATH Jeśli chcesz więcej zejścia, to najszybszą opcją będzie przesiadka na inny model. Nawet nie wiem, czy model, czy raczej inną markę. A przy okazji mam pytanie do @Q21, czy macie w ofercie ADX3000 i czy jest opcja wypożyczyć? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Michałek Napisano 15 kwietnia Autor Udostępnij Napisano 15 kwietnia Nigdy nie szukałem przesadnego basu i przypuszczałem, że takie słuchawki szybko by mnie męczyły. Macie może jakąś propozycję, co warto wypróbować tak do 2500zł ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 15 kwietnia Udostępnij Napisano 15 kwietnia 6 godzin temu, fp74 napisał: Nawet nie wiem, czy model, czy raczej inną markę. A przy okazji mam pytanie do @Q21, czy macie w ofercie ADX3000 i czy jest opcja wypożyczyć? Nie mamy niestety 4 godziny temu, Paweł Michałek napisał: Macie może jakąś propozycję, co warto wypróbować tak do 2500zł ? Sprawdziłbym na pewno Focal Azurys, Denony AH-D7200, HiFiMAN Arya Stealth. Żadne nie są szczególnie basowe, ale jest jednak większe wypełnienie tego domu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 15 kwietnia Udostępnij Napisano 15 kwietnia 21 godzin temu, Paweł Michałek napisał: Cześć, zwracam się do Was z prośbą o poradę, nakierowanie gdzie może znajdować się najsłabszy punkt mojej układanki. Posiadam słuchawki audio-technica ATH-A1000Z oraz wzmacniacz słuchawkowy Topping Dx3 Pro+. Źródłem jest Tidal (PC po USB). Słucham różnych gatunków (rock, blues, metal, muzyka elektroniczna, hip-hop). Nie wiem czy zrozumiemy się jak opiszę na czym polega problem, nie jestem audiofilem. Sęk w tym, że brakuje mi tej "masy", tego mocnego "jebnięcia" podczas odsłuchów. Słuchawki są fajne, szczegółów nie brakuje, nie są ciężkie, nie mędzą przy dłuższym słuchaniu. Wydaje mi się, że brakuje niskich, może też średnich tonów. Przykładowo słuchając bębnów lub basu, często mam wrażenie, że dźwięk jest płaski. Wcześniej używałem dużo tańszych słuchawkach, bez DAC, więc nie ma co porównywać. Bez wątpienia zmiana jest na plus, ale jednak jest spory niedosyt. Trochę popełniłem błąd kupując ten sprzęt bez wcześniejszego osłuchania. Dosyć mocno nastawiłem się na te słuchawki czytając recenzję i opinie. Nie miałem czasu umówić się do salonów, a pojawiła się okazja zakupu prawie nieużywanych w dosyć dobrej cenie. DAC kupiłem nowy, też kierując się opiniami. Nie mam doświadczenia w tym sprzęcie, dlatego proszę o poradę. Czy według Was jest to typowo problem doboru słuchawek, a może inny wzmacniacz albo jakieś ustawienia pomogą zmienić ten charakter? Może ktoś z Was posiada lub posiadał te słuchawki i jest w stanie rzucić inne spojrzenie na ten temat? Witaj A czy przed zakupem słuchałeś tego modelu? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fp74 Napisano 15 kwietnia Udostępnij Napisano 15 kwietnia Denony to chyba dobry trop. Nie wiem, czy mieszczą się w budżecie. Jakiś czas temu jeszcze Fostexy 610 się łapały ale już też je widziałem powyżej 3k... Życie drożeje Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts