Skocz do zawartości

Pierwszy zestaw do rozbudowy w salonie 12m (22m z kuchnią)

DBF

Recommended Posts

22 minuty temu, PanKlor napisał:

Zadziala tylko nie tak jak powinno. Amplituner nie wie gdzie są glosniki. Te powinny być ustawione wg wytycznych.

20 minut temu, Butler napisał:

Dolby jasno definiuje jak ma wygladac x.x.2. Albo glosniki nad glowa, albo upfiring z odbiciami. 

Onkyo jak i inne ampli skonfigurowac tak mozesz by glosniki Atmos ustawic w miejscu FHL/FHR, soft daje Ci taka mozliwosc. Ale licz sie z tym jak ten Atmos ma dzialac. On ma dawac dzwieki nad Toba, a nie przed Toba. To efekt padajacego deszczu, walajacego sie sufitu, skrzypeinie schodow itd. Z Gory, nie z przodu.

Ok. To będzie temat do poruszenia po skompletowaniu 5.1. Na pewno dziękuję Wam, za wyjaśnienie mnie z błędnych przekonań :)

Teraz jeszcze zerknąłem na takie opcje "nad głowę" bez rycia w suficie:
CA Minx 22MA Radius R45Heco Ambient 11F lub Heco Ambient 22F

EDIT: po pokazaniu Heco 11F żonie i pokazaniu w salonie gdzie miałyby się znaleźć dostałem approval! 22F mogą byś ciut za duże ale jeśli warte i ceny i rozmiarów, to jestem otwarty na to. Teraz tylko pytanie czy one będą odpowiednie jako atmosy?

Edytowano przez DBF

5 minut temu, Butler napisał:

Jak sobie poradzisz z montazem to praktycznie kazda konstrukcje mozesz dac w sufit jako Atmos. Dzwiekowo maja takie same wymagania jak surround.

Jak widziałem, to montowane na vesa 100x100, więc chyba jedna z najłatwiejszych opcji. Mniejszy niecałe 3kg, a większy 4.5kg.
Chyba te Heco spodobały się bardziej żonie niż wersje podsufitowe, co uznaje za sukces i muszę Ci za to podziękować - Dziękuję :)

moim zdaniem ale zaznacze wyraźnie moim! To RZ30 jest nowsza wersją 7100 albo bardziej rozbudowaną wersją 7100. Do tej pory go nie słuchałem ale patrząc na zasilacz po prostu nie sposób zobaczyć że to jest to samo / nowsze z podwójną kalibracją suba.

Natomiast wersja RZ50 moim zdaniem jest jednak bardziej wydajna. Ja bym poszedł w to mimo że ma pojedynczy sub.

SVS modele PB są typowo kinowe, schodza niżej. Jeżeli szukasz suba do kina to jest to dobry wybór oprócz wcześniej wsponianego przezemnie Klipscha.

Seria SB i REL serii HT sa bardziej uniwersalne. SVS faktycznie schodzi niżej , REL wygrywa barwą. Suby konkurencyjne.

Nie ma złego wyboru.

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

moim zdaniem ale zaznacze wyraźnie moim! To RZ30 jest nowsza wersją 7100 albo bardziej rozbudowaną wersją 7100. Do tej pory go nie słuchałem ale patrząc na zasilacz po prostu nie sposób zobaczyć że to jest to samo / nowsze z podwójną kalibracją suba.

Natomiast wersja RZ50 moim zdaniem jest jednak bardziej wydajna. Ja bym poszedł w to mimo że ma pojedynczy sub.

SVS modele PB są typowo kinowe, schodza niżej. Jeżeli szukasz suba do kina to jest to dobry wybór oprócz wcześniej wsponianego przezemnie Klipscha.

Seria SB i REL serii HT sa bardziej uniwersalne. SVS faktycznie schodzi niżej , REL wygrywa barwą. Suby konkurencyjne.

Nie ma złego wyboru.

Hej Piotr, dzięki za odpowiedź na tyle zagadnień :)

Patrząc na to co napisałeś, że RZ30 to nowsze opakowanie dla 7100 (tak to interpretuje) i przeskok jakości byłby dopiero przy RZ50, to nasuwa mi się tutaj kilka pytań:
1. Jeśli do RZ30 dorzucę zewnętrzny amp na LCR chociażby, to czy to nie przeskoczy jakości RZ50? Oczywiście w granicach rozsądku.
1a. Czy inne elementy wewnętrzne RZ50 nie będą "ważniejsze" i nawet zewnętrzny amp dla RZ30 nie przeskoczy jakości RZ50?
2. Odnośnie pojedynczego sub'a w RZ50 - w sytuacji gdy będę miał jeden sub, to nie robi różnicy, ale w sytuacji jak będą dwa, to czy w jakiś prosty/łatwy/"spoko do nauczenia z internetu"(bo nie mam kolegów znających się na audio, którzy by mogli pomóc) będę w stanie skalibrować dwa suby?
2a. I jak się to ma do kalibracji DIRAC? Na początku oczywiście bez DLBC, ale ze skalibrowanym mikrofonem (500zł w skali całego KD nie zmienia za dużo).
2b. Wyprzedzając temat sub'ów - jak bardzo trudne lub nieoptymalne jest posiadanie i kalibrowanie dwóch różnych sub'ów?
(pytam dlatego, że wstępnie mam 3 miejsca na sub w pokoju, gdzie jeśli będzie jeden, to wybiorę sobie jedno z tych trzech miejsc: po lewej od TV, po prawej od TV (okolice regału na książki) oraz kąt z jednej strony kanpy przy kaloryferze; ale jeśli będą kiedykolwiek dwa sub'y, to patrząc po poradach z internetu oraz od producentów, to najlepiej by było je ustawić po przekątnej czyli w moim przypadku pierwsza i trzecia pozycjia z wymienionych; a to nasuwa pewne problemy - po lewej od TV nie wstawię "dużego" suba jak pb1000pro (ale w pozostałych dwóch miejscach się zmieści) który bardzo mi się podoba pod kino, ale byłbym w stanie mieć tam jeden mniejszy i wtedy pb1000pro poszedłby w okolice kanapy/grzejnika)

Dodając też trochę zamieszania do samego amplitunera, to patrzyłem na różne porównania rz30 lub rz50 z Denonem 3800h. Od razu rzucił mi się w oczy też 4800h, który w lutym był za 5k pln dostępny w DE. Za to słuchając recenzji RZ50 i porównania do 3800h, to było mówione o większej scenie i większym "wow" w kinie. Porównań do 4800h praktycznie znaleźć nie mogłem. Dodam też, że przez najbliższe 5-10 lat nie będę zmieniał lokum, więc 5.1.2 lub 5.2.2 to będzie realne maksimum dla mojego salonu. Jak zatem ugryźć temat tych amplitunerów (oraz ewentualnego ampli dla LCR)?

Jeśli chodzi o sub'y, to SVS kusi. Ma też DSP i aplikację, która jak rozumiem może bardzo pomóc w ustawieniu go lepiej w pomieszczeniu. Korzystając z DIRAC bez DLBC wykorzystujemy dodatkowe sterowanie aplikacją czy polegamy tylko na DIRAC i regulacji tam?
Ogólnie jak dłużej myślę o moim salonie oraz o dwóch sub'ach, tym mniej realne mi się to wydaje i mniej potrzebne, niemniej jednak wolałbym być przygotowany na taką ewentualność albo wiedzieć z jakimi ograniczeniami/problemami może się to wiązać.
Jeśli sam mówisz, że nie ma złego wyboru, to czuję się tutaj o wiele bezpieczniej niż przy wyborze innych elementów KD :)

Szybkie pytanie na temat di/bi-polowych głośników na tył, za kanapą - planuje je zamontować na podobnych uchywtach jak monitory LR. Te uchyty mają możliwość rotacji i stąd moje pytanie: czy byłoby wskazanie żeby je skręcić w stronę kanapy czy lepiej zostawić "na płasko" w płaszczyźnie ściany?

Po kolejnych godzinach spędzonych na forach i YT wracają pytania o monitory:
3. Na razie nie mówiąc o dźwięku, bo nie byliśmy na żadnym odsłuchu, to czy wybierając któryś z wyżej wymienionych amplitunerów powinienem się zmartwić widząc parametry KEF Q Concerto Meta? Chodzi mi tutaj o impedancję 4Ohm (minimalna 3.2). Czy Onkyo nie poradzi sobie z tym gorzej od Denona?
3a. W recenzjach wychodzą baaardzo dobrze pod stereo, a jak by się one miały do KD?
3b. Nie będzie problemów, żeby zamknąć pianką porty bass reflex w KD? Czy może samo ustawienie crossover wystarczy i nie ma co zatykać portów?
4. Z samego wyglądu mi i żonie podobają się także Monitor Audio 100. Seria bronze i silver (oczywiście silver "ładniejsze"). Czy szukając głośników LR powinienem również patrzeć na kompatybilny środek od tego samego producenta? Jak na razie właśnie od tych dwóch producentów widziałem "fajne" centralki - C250 lub C350 (tego nie widzę na oficjalnej stronie) od MA oraz KEF Q6 Meta (wszystkie są trójdrożne i czytałem, że to dość kluczowe przy horyzontalnie ustawionym centralnym).
4a. Jeśli warto łączyć LR z C u tego samego producenta, to czy jest jeszcze jakiś inny komplet, który byłby warty uwagi w podobnych budżetach? Elac Debut Ref byłby też na powyższej liście ale centralka jest dwudrożna.
4b. Jeśli nie ma wskazań żeby je łączyć, to otwiera to więcej pola do popisu w zakupie i testowaniu. Zostanie oczywiście aspekt wizualny, ale to jest i do posłuchania z żoną i do popatrzenia z żoną :)