BeMajestiX Napisano Piątek o 18:24 Napisano Piątek o 18:24 Witam. Tak jak w temacie, kupiłem z tydzień temu dany sprzęt KRK ROKIT 7 G5 + Focusrite Scarlett 2i2 4Gen + kable SSQ JSXM2 Event - kabel jack stereo - XLR Męski , i od nowości są szumy. Podczas słuchania muzyki mi to nie przeszkadza(nie słychać tego), ale.. I ale w sklepie super sound mi odpisali na maila, że: "budżetowe monitory miewają to do siebie, że potrafią szumić" - czyli wg. nich działają prawidłowo. I mam 30 dni na zwrot, ztymże zachowałbym je bo grają super ( w porównaniu do edifierów r2600, z których korzystałem ) - słychać duży przeskok jakości. Czytałem też w internecie identyczne "problemy" Rokitów, i niektórzy piszą że mają to do siebie, że potrafią szumić. Pytanie brzmi czy mogę coś z tym zrobić? Odpisz, cytując
S!N! Napisano Piątek o 20:23 Napisano Piątek o 20:23 (edytowany) Z tego co wiem nie tylko Rokity potrafią szumieć i zdarza się to często, jeśli Ci to nie przeszkadza to bym się tym totalnie nie przejmował Możesz powalczyć z uziemieniem, ewentualnie z interfejsem , ale raczej nie oczekiwałbym efektów. Na jakim metrażu używasz tych Rokitów? Jesteś zadowolony z barwy?Basu? Możesz coś więcej napisać jak one się spisuje w gatunkach których słuchasz ? Sam skłaniałam sie do wypożyczenie studyjnej pary tylko, że Neumann kh150 chociaż marzą mi się ATC SCM50ASL PRO ale niestety ponad budżetem. Edytowano Piątek o 20:26 przez S!N! Odpisz, cytując
BeMajestiX Napisano Sobota o 07:32 Autor Napisano Sobota o 07:32 (edytowany) Mogę się jedynie odnieść do rokitów względem edifierów r2600, i to będąc laikiem (to moje drugie kolumny). Na pewno dźwięk jest o wiele czystszy, wyrazisty. bass nie zwala z nóg, ale jest ok, ba kiedy trzeba uwzględnić że można je skalibrować na 25 różnych sposobów. Minusem jest natomiast to, że regulacja głośności monitorów jest z tyłu, także bez interfejsu audio się nie obędzie. Słucham hardstyle, rap, ala lekki dubstep/future garage i - w tym ostatnim moim zdaniem się spisują najlepiej. pomieszczenie 2x4m a tych szumów nie da się zlikwidować/umniejszyć jakimś filtrem, programem? słucha się bezproblemowo, ale irytują mnie te szumy bez muzyki. Edytowano Sobota o 12:02 przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio pod nim nie ma sensu cytować go w całości Odpisz, cytując
ProjectPi Napisano Sobota o 11:50 Napisano Sobota o 11:50 Po odłączeniu wszystkiego od monitorow też hałasują? Odpisz, cytując
BeMajestiX Napisano Sobota o 12:07 Autor Napisano Sobota o 12:07 (edytowany) 21 minut temu, ProjectPi napisał: Po odłączeniu wszystkiego od monitorow też hałasują? Szumią dalej, no wiadomo chyba że odepnę zasilanie - wtedy nie. Chociaż dzisiaj jak wstałem, zanim włączyłem komputer to nie szumiły(lecz byly podpiete do zasilania), przed tym jak "zaskoczyły" - a potem znowu szum. A monitory są włączone nawet przy wyłączonym PC. Zasilanie idzie od interfejsu audio USB do komputera przez USB. Edytowano Sobota o 12:11 przez BeMajestiX Odpisz, cytując
BeMajestiX Napisano Sobota o 12:40 Autor Napisano Sobota o 12:40 (edytowany) aa, no i od monitorów do gniazda, listwy. Edytowano Sobota o 12:41 przez BeMajestiX Odpisz, cytując
S!N! Napisano Sobota o 13:30 Napisano Sobota o 13:30 5 godzin temu, BeMajestiX napisał: tych szumów nie da się zlikwidować/umniejszyć jakimś filtrem, programem? Krk tak mają, ostatnio trafiła się okazja posłuchać starszej wersji jamaszki i również szumiała , tak jak Ci sklep podpowiedział no ten typ tak ma 1 godzinę temu, BeMajestiX napisał: a potem znowu szum Dostały sygnał z kompa i dlatego pojawił się szum, jedyna opcja to lepszy interfejs, ale stawiam, że dalej będą szumieć. Ciesz się muza i się tym nie przejmuj. Też słucham rapu i całej karuzeli elektroniki i właśnie sprzedaje swój setup na poczet monitorów z wyższej półki z dsp. Wykorzystywałeś u siebie kalibracje z apka czy raczej słuchasz na płasko bez żadnych ustawień ? Odpisz, cytując
BeMajestiX Napisano Sobota o 13:39 Autor Napisano Sobota o 13:39 (edytowany) 9 minut temu, S!N! napisał: Krk tak mają, ostatnio trafiła się okazja posłuchać starszej wersji jamaszki i również szumiała , tak jak Ci sklep podpowiedział no ten typ tak ma Dostały sygnał z kompa i dlatego pojawił się szum, jedyna opcja to lepszy interfejs, ale stawiam, że dalej będą szumieć. Ciesz się muza i się tym nie przejmuj. Też słucham rapu i całej karuzeli elektroniki i właśnie sprzedaje swój setup na poczet monitorów z wyższej półki z dsp. Wykorzystywałeś u siebie kalibracje z apka czy raczej słuchasz na płasko bez żadnych ustawień ? Kalibracji w monitorach nie robiłem, ale są 3 gotowe tryby w tych rokitach, używam trybu "mix" - nie chce mi sie za bardzo z tym bawić aktualnie. Zresztą jak słucham intensywnie paru typów muzyki to za każdym razem wypadałoby zmienić ustawienia z tyłu kolumn, a to syzyfowa praca troche, ew jedno uniwersalne ustawienie jako "mniejsze zło" - uznałem, że ten tryb to gotowiec, dany mix jak na teraz. W aplikacji focusrite mało co jest, mam ustawione z opcji jedynie profil "safe" - który chroni przed przesterowaniem. Edytowano Sobota o 13:40 przez BeMajestiX Odpisz, cytując
S!N! Napisano Sobota o 15:25 Napisano Sobota o 15:25 To akurat wiem,iż jest opcja trzech trybów oni je dodali w g5 plus możliwość korekcji basu oraz wysokich i z tego co pamiętam możliwość zmiany podświetlenie i wyłączenia go z przodu oraz na tyle, mimo to warto się pobawić, aby dopasować je do pomieszczenia, a jeszcze co do basu jak słuchasz rapu Krk mają dodatkowo w swojej ofercie suby (ale to pewnie wiesz) dopasowane pod niej tylko tutaj znowu kalibracja to klucz plus polepszenie akustyki. W g5 bodajże zmienili kewlarowy tweeter na jedwabny i ponoć gra bardziej miękko, ale to już Ty musiałbyś ocenić bo akurat osobiście tego modelu nie słyszałem.Daj znaka jeśli coś pozmieniasz lub będziesz się bawił i jak po czasie podejdzie Ci słuchanie na nich Odpisz, cytując
BeMajestiX Napisano Sobota o 15:41 Autor Napisano Sobota o 15:41 10 minut temu, S!N! napisał: To akurat wiem,iż jest opcja trzech trybów oni je dodali w g5 plus możliwość korekcji basu oraz wysokich i z tego co pamiętam możliwość zmiany podświetlenie i wyłączenia go z przodu oraz na tyle, mimo to warto się pobawić, aby dopasować je do pomieszczenia, a jeszcze co do basu jak słuchasz rapu Krk mają dodatkowo w swojej ofercie suby (ale to pewnie wiesz) dopasowane pod niej tylko tutaj znowu kalibracja to klucz plus polepszenie akustyki. W g5 bodajże zmienili kewlarowy tweeter na jedwabny i ponoć gra bardziej miękko, ale to już Ty musiałbyś ocenić bo akurat osobiście tego modelu nie słyszałem.Daj znaka jeśli coś pozmieniasz lub będziesz się bawił i jak po czasie podejdzie Ci słuchanie na nich Akurat ja rapu bez basu słucham, poza wyjątkami. No i to pewnie, za jakiś czas będę się bawił z kalibracją. Odpisz, cytując
BeMajestiX Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu Meh. A teraz dostałem "skrzeczenia" podczas regulacji głośności. Gdy zmieniam głośność przez scarletta to są owe skrzeczenia - raz ciszej, raz głóśniej. A gdy reguluje głośność poprzez windowsa to jest wszystko ok. Jutro będę sprawdzał monitory z interfejsem audio w innym pokoju - i zobaczymy. Odpisz, cytując
Recommended Posts