Skocz do zawartości

KRK ROKIT 7 G5 + Focusrite Scarlett 2i2 4Gen - szumy od "nowości"

Recommended Posts

Napisano

Witam. Tak jak w temacie, kupiłem z tydzień temu dany sprzęt

KRK ROKIT 7 G5 + Focusrite Scarlett 2i2 4Gen + kable SSQ JSXM2 Event - kabel jack stereo - XLR Męski , i od nowości są szumy. Podczas słuchania muzyki mi to nie przeszkadza(nie słychać tego), ale..

I ale w sklepie super sound mi odpisali na maila, że: "budżetowe monitory miewają to do siebie, że potrafią szumić" - czyli wg. nich działają prawidłowo.

I mam 30 dni na zwrot, ztymże zachowałbym je bo grają super ( w porównaniu do edifierów r2600, z których korzystałem ) - słychać duży przeskok jakości.

Czytałem też w internecie identyczne "problemy" Rokitów, i niektórzy piszą że mają to do siebie, że potrafią szumić. Pytanie brzmi czy mogę coś z tym zrobić?

Napisano (edytowany)

Z tego co wiem nie tylko Rokity potrafią szumieć i zdarza się to często, jeśli Ci to nie przeszkadza to bym się tym totalnie nie przejmował :) Możesz powalczyć z uziemieniem, ewentualnie z interfejsem , ale raczej nie oczekiwałbym efektów. Na jakim metrażu używasz tych Rokitów? Jesteś zadowolony z barwy?Basu? Możesz coś więcej napisać jak one się spisuje w gatunkach których słuchasz ? Sam skłaniałam sie do wypożyczenie studyjnej pary tylko, że Neumann kh150 chociaż marzą mi się ATC SCM50ASL PRO ale niestety ponad budżetem.

Edytowano przez S!N!
Napisano (edytowany)

Mogę się jedynie odnieść do rokitów względem edifierów r2600, i to będąc laikiem (to moje drugie kolumny). Na pewno dźwięk jest o wiele czystszy, wyrazisty. bass nie zwala z nóg, ale jest ok, ba kiedy trzeba uwzględnić że można je skalibrować na 25 różnych sposobów. Minusem jest natomiast to, że regulacja głośności monitorów jest z tyłu, także bez interfejsu audio się nie obędzie. Słucham hardstyle, rap, ala lekki dubstep/future garage i - w tym ostatnim moim zdaniem się spisują najlepiej. 

pomieszczenie 2x4m

a tych szumów nie da się zlikwidować/umniejszyć jakimś filtrem, programem? słucha się bezproblemowo, ale irytują mnie te szumy bez muzyki. 

Edytowano przez RoRo
Odpowiadając na post bezpośrednio pod nim nie ma sensu cytować go w całości
Napisano (edytowany)
21 minut temu, ProjectPi napisał:

Po odłączeniu wszystkiego od monitorow też hałasują?

Szumią dalej, no wiadomo chyba że odepnę zasilanie - wtedy nie. Chociaż dzisiaj jak wstałem, zanim włączyłem komputer to nie szumiły(lecz byly podpiete do zasilania), przed tym jak "zaskoczyły" - a potem znowu szum. A monitory są włączone nawet przy wyłączonym PC. Zasilanie idzie od interfejsu audio USB do komputera przez USB.

Edytowano przez BeMajestiX
Napisano
5 godzin temu, BeMajestiX napisał:

tych szumów nie da się zlikwidować/umniejszyć jakimś filtrem, programem?

Krk tak mają, ostatnio trafiła się okazja posłuchać starszej wersji jamaszki i również szumiała , tak jak Ci sklep podpowiedział no ten typ tak ma :) 

1 godzinę temu, BeMajestiX napisał:

a potem znowu szum

Dostały sygnał z kompa i dlatego pojawił się szum, jedyna opcja to lepszy interfejs, ale stawiam, że dalej będą szumieć. Ciesz się muza i się tym nie przejmuj.

Też słucham rapu i całej karuzeli elektroniki i właśnie sprzedaje swój setup na poczet monitorów z wyższej półki z dsp.

Wykorzystywałeś  u siebie kalibracje z apka czy raczej słuchasz na płasko bez żadnych ustawień ?

Napisano (edytowany)
9 minut temu, S!N! napisał:

Krk tak mają, ostatnio trafiła się okazja posłuchać starszej wersji jamaszki i również szumiała , tak jak Ci sklep podpowiedział no ten typ tak ma :) 

Dostały sygnał z kompa i dlatego pojawił się szum, jedyna opcja to lepszy interfejs, ale stawiam, że dalej będą szumieć. Ciesz się muza i się tym nie przejmuj.

Też słucham rapu i całej karuzeli elektroniki i właśnie sprzedaje swój setup na poczet monitorów z wyższej półki z dsp.

Wykorzystywałeś  u siebie kalibracje z apka czy raczej słuchasz na płasko bez żadnych ustawień ?

Kalibracji w monitorach nie robiłem, ale są 3 gotowe tryby w tych rokitach, używam trybu "mix" - nie chce mi sie za bardzo z tym bawić aktualnie. Zresztą jak słucham intensywnie paru typów muzyki to za każdym razem wypadałoby zmienić ustawienia z tyłu kolumn, a to syzyfowa praca troche, ew jedno uniwersalne ustawienie jako "mniejsze zło" - uznałem, że ten tryb to gotowiec, dany mix jak na teraz.

W aplikacji focusrite mało co jest, mam ustawione z opcji jedynie profil "safe" - który chroni przed przesterowaniem.

Edytowano przez BeMajestiX
Napisano

To akurat wiem,iż jest opcja trzech trybów oni je dodali w g5 plus możliwość korekcji basu oraz wysokich i z tego co pamiętam możliwość zmiany podświetlenie i wyłączenia go z przodu oraz na tyle, mimo to warto się pobawić, aby dopasować je do pomieszczenia, a jeszcze co do basu jak słuchasz rapu Krk mają dodatkowo w swojej ofercie suby (ale to pewnie wiesz) dopasowane pod niej tylko tutaj znowu kalibracja to klucz  plus polepszenie akustyki. W g5 bodajże zmienili kewlarowy tweeter na jedwabny i ponoć gra bardziej miękko, ale to już Ty musiałbyś ocenić bo akurat osobiście tego modelu nie słyszałem.Daj znaka jeśli coś pozmieniasz lub będziesz się bawił i jak po czasie podejdzie Ci słuchanie na nich :)

Napisano
10 minut temu, S!N! napisał:

To akurat wiem,iż jest opcja trzech trybów oni je dodali w g5 plus możliwość korekcji basu oraz wysokich i z tego co pamiętam możliwość zmiany podświetlenie i wyłączenia go z przodu oraz na tyle, mimo to warto się pobawić, aby dopasować je do pomieszczenia, a jeszcze co do basu jak słuchasz rapu Krk mają dodatkowo w swojej ofercie suby (ale to pewnie wiesz) dopasowane pod niej tylko tutaj znowu kalibracja to klucz  plus polepszenie akustyki. W g5 bodajże zmienili kewlarowy tweeter na jedwabny i ponoć gra bardziej miękko, ale to już Ty musiałbyś ocenić bo akurat osobiście tego modelu nie słyszałem.Daj znaka jeśli coś pozmieniasz lub będziesz się bawił i jak po czasie podejdzie Ci słuchanie na nich :)

Akurat ja rapu bez basu słucham, poza wyjątkami. No i to pewnie, za jakiś czas będę się bawił z kalibracją.

Napisano

Meh. A teraz dostałem "skrzeczenia" podczas regulacji głośności. Gdy zmieniam głośność przez scarletta to są owe skrzeczenia - raz ciszej, raz głóśniej. A gdy reguluje głośność poprzez windowsa to jest wszystko ok.

Jutro będę sprawdzał monitory z interfejsem audio w innym pokoju - i zobaczymy.