Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Dzień dobry,

W ramach gonienia króliczka rozglądam się za wzmacniaczem do gabinetu. Chcę chiński, zbalansowany, nieduży i raczej energooszczędny (jest włączony praktycznie non stop), który będzie krokiem naprzód w stosunku do (skądinąd bardzo zacnego) Fosi ZA3.

No i jest taki wynalazek jak monobloki Topping B100: https://www.toppingaudio.com/product-item/b100 

Na papierze to one mają genialne parametry i wpisują się w to, czego szukam (rozdzielczy, szczegółowy dźwięk, do dobrej jakości współczesnych nagrań). Ale recenzji i ocen w sieci jest zaskakująco mało. Czy ktoś ma jakieś osobiste doświadczenia z tym sprzętem? 

Napisano

Ja obstawiam,że tutaj nie zadziałał balans paramerty / funkcjonalnosć / cena.

Po prostu, jeżeli 2 monobloki w sumie kosztują 600 euro, oferują 100W na kanał i mają zewnętrzny zasilacz to cześć osób spojrzy na wzmacniacz na Hypex NC252MP z 2x250W 4 Ohm i wbudowanym zasilaczem za podobną cenę, nawet jeżeli reszta parametrów jest super. Ale to tylko moja teoria patrząc po komentarzach na innych forach.

https://www.audiophonics.fr/en/power-amplifiers/audiophonics-ap300-s250nc-class-d-stereo-power-amplifier-ncore-nc252mp-2x250w-4-ohm-p-18419.html

Napisano

Zainteresowanie tymi Toppingami w naszym kraju specjalnie duże nie jest, ale pojedyncze głosy były pozytywne raczej :) Czy to aż tak duży przeskok względem ZA3 - nie wiem niestety. 

Napisano
58 minut temu, Tomasz S. napisał:

Po prostu, jeżeli 2 monobloki w sumie kosztują 600 euro, oferują 100W na kanał i mają zewnętrzny zasilacz to cześć osób spojrzy na wzmacniacz na Hypex NC252MP z 2x250W 4 Ohm i wbudowanym zasilaczem za podobną cenę, nawet jeżeli reszta parametrów jest super. Ale to tylko moja teoria patrząc po komentarzach na innych forach.

https://www.audiophonics.fr/en/power-amplifiers/audiophonics-ap300-s250nc-class-d-stereo-power-amplifier-ncore-nc252mp-2x250w-4-ohm-p-18419.html

Ten audiophonics też brałem pod uwagę. Ale tak po prawdzie, to (chyba) nie potrzebuję mocy. Już mój fosi, który przy 8 ohm  generuje jakieś 65 w jest więcej niż wystarczający. Hmmm... 

6 minut temu, Q21 napisał:

Zainteresowanie tymi Toppingami w naszym kraju specjalnie duże nie jest, ale pojedyncze głosy były pozytywne raczej :) Czy to aż tak duży przeskok względem ZA3 - nie wiem niestety. 

A co dałoby fajny przeskok? Szukam przede wszystkim rozdzielczości, precyzji, przejrzystości dźwięku, przestrzenności. Słucham dużo współczesnego kameralnego jazzu (w stylu ECM i ACT), trochę klasyki (głównie barok), trochę muzyki dawnej i elektroniki. Rock sporadycznie. 

Napisano
9 godzin temu, Gzdacz napisał:

Dzień dobry,

W ramach gonienia króliczka rozglądam się za wzmacniaczem do gabinetu. Chcę chiński, zbalansowany, nieduży i raczej energooszczędny (jest włączony praktycznie non stop), który będzie krokiem naprzód w stosunku do (skądinąd bardzo zacnego) Fosi ZA3.

No i jest taki wynalazek jak monobloki Topping B100: https://www.toppingaudio.com/product-item/b100 

Na papierze to one mają genialne parametry i wpisują się w to, czego szukam (rozdzielczy, szczegółowy dźwięk, do dobrej jakości współczesnych nagrań). Ale recenzji i ocen w sieci jest zaskakująco mało. Czy ktoś ma jakieś osobiste doświadczenia z tym sprzętem? 

Ciekawa recenzja. Można włączyć polskie napisy, jak by bo :)

Napisano
2 godziny temu, Q21 napisał:

A jakie masz kolumny i przedwzmacniacz? 

Kolumny: Elac DBR 62
Za przedwzmacniacz robi w tej chwili WiiM Pro Plus -> Fosi ZD3 (odtwarzam wyłącznie źródła cyfrowe). Może później zmienię też DAC. 

Napisano
34 minuty temu, Gzdacz napisał:

Kolumny: Elac DBR 62
Za przedwzmacniacz robi w tej chwili WiiM Pro Plus -> Fosi ZD3 (odtwarzam wyłącznie źródła cyfrowe). Może później zmienię też DAC. 

Poczytałem i w zasadzie odpowiedziałem sobie na pytanie - B100 będą za słabe. Do ELACów potrzebuję więcej mocy. W ZD3 przy 6 ohmach jest około 130W i to jest wartość w sam raz, żeby te głośniki ładnie grały. Czyli mam wybór mniej więcej pomiędzy:

– fosi v3 mono (w sumie git, tylko upgrade raczej niewielki, jeżeli nie żaden)

– topping PA7/PA7 Plus (minimalnie lepiej, ale za to cena dość duża)

– coś na ncore od audiophonics (wada - IMO dość średnio wyglądają wizualnie)

– 3e Audio A7 podobno super, tanio na aliexpress, ale BARDZO nie podobają mi się wizualnie

- zabawa z DIY np. ze wzmacniaczem  (hmmm... )

Napisano
14 godzin temu, Gzdacz napisał:

B100 będą za słabe. Do ELACów potrzebuję więcej mocy.

Mój ulubiony recenzent wrzucił moim zdaniem bardzo wartościowy film, o tym ile mocy w sumie potrzeba ( wklejam niżej i polecam serdecznie ). Swoją drogą może po prostu kup Wiim Amp Ultra i sprzedaj obecne rzeczy. Będziesz miał wszystko w jednym.

Napisano
3 godziny temu, Q21 napisał:

To osobiście prędzej zmieniałbym pre (np DAC z wyjściem pre od iFi), czy kolumny :) Fosi same w sobie złe nie są. 

WiiM (nam pro plusa) fajnie się sprawdza w roli pre - mam do niego podpięte na wejściach: audio z audio z komputera i odtwarzanie po roon, a na wyjściu na transmiter bluetooth do słuchawek (po LDAC) i właśnie do Fosi ZD3. Mam tam DSP, automatyczne przełączanie źródeł, dobry pilot bluetooth (w mojej konfiguracji to ważne) i przyzwoity układ kontroli głośności.

W sumie to z zabawek pewnie najlepiej byłoby sobie kupić subwoofer :). Przy okazji byłaby też motywacja do zmiany wiima na Ultra 

Napisano (edytowany)
6 godzin temu, Q21 napisał:

W kwestii wygody może się dobrze sprawdzać, ale jakościowo da się lepiej :) 

A jak? Generalnie Wiim służy tylko za transport dla Roon - nie podba mi się sposób renderowania muzyki przez WiiM. Nie używam też wbudowanego DAC, bo lepiej mi brzmi Fosi. Co ciekawe - zauważyłem różnice na wyjściu z Wii< coaxial i toslink (coaxial brzmi lepiej).  Generalnie z bardziej zaawansowanych rzeczy w WiiM zostaje właśnie ta głośność i DSP. 

Ogólnie ideologicznie nie chcę zintegrowanych rozwiązań. Mam wiecej zabawy, jak każdy moduł służy do czegoś innego. 

12 godzin temu, Tomasz S. napisał:

Mój ulubiony recenzent wrzucił moim zdaniem bardzo wartościowy film, o tym ile mocy w sumie potrzeba ( wklejam niżej i polecam serdecznie ). Swoją drogą może po prostu kup Wiim Amp Ultra i sprzedaj obecne rzeczy. Będziesz miał wszystko w jednym.

Wolę rozwiązania niezintegrowane. Po tym, jak dramatycznie zestarzał mi się jeden all-in-one mam uraz ;). A poza tym jak wszystko jest osobno, to jest więcej zabawy. Dzięki za podlinkowanie Erina. Potwierdza sie, co pisałem wyżej - potrzebuję czegoś odrobinę mocniejszego, niż B100 - tak około 70-80 watów przy 8 ohmach. Zresztą mam takie obserwacje (mógłbym mieć coś słabszego niż Fosi, ale niewiele)

Edytowano przez Gzdacz