Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam,

Mam pytanie odnośnie wyboru słuchawek. Od jakiegoś czasu przymierzam się do zmiany moich poczciwych ISK 2010 na jakiś lepszy sprzęt. Tutaj wpadły mi w oko słuchawki beyerdynamic. Bez światełek, mikrofonu i klasycznie na kablu takie jakich szukałem. Jednak mimo wyboru tak "prostych" słuchawek, nadal znalazłem dla siebie problem a mianowicie jaką wersję wybrać. Tutaj już wiem że 250 Ohm zagrają lepiej ale potrzebują wzmacniacza i właśnie tu jest problem. Słuchawki będą z przeznaczeniem pod gry i w dużej mierze pod słuchanie muzyki ale muzyki w 90% z youtube i ogólnie z neta gdzie muzyka jest po dużej kompresji. Nie chce "niepotrzebnie" wydawać sporo kasy na wzmacniacz który niewiele w tym przypadku zmieni. Tutaj pojawia się moje pytanie. Czy lepiej brać wersję 80 Ohm bez wzmacniacza czy może jednak brać wersję 250 Ohm i kupić coś pokroju Creative Sound Blaster X G6 (podobno da rade do tych słuchawek i cena dla mnie jest jeszcze do zniesienia).

Tak jak piszę, nie wiem czy zabawa w wersję 250 Ohm i kartę dźwiękową ma sens przy moim zastosowaniu czy lepiej będzie zostać przy wersji 80 bez wzmacniacza.

Z góry dzięki za odpowiedź.

Pozdrawiam

Napisano

Czytałem że większa impedancja + oczywiście odpowiedni wzmacniacz dają lepszą jakość, czystość dźwięku.

Gdybym brał z DAC/AMP jak iFi to nie lepiej by było od razu brać wersję 250 Ohm? Jeśli tak to wracam do mojego pytania czy w moim przypadku warto. Bo można bawić się w koszta ale jak różnicy nie będzie jakiejś znacznej to czy jest sens?

Dzięki za szybką odpowiedź.

Napisano

Wg mnie różnica między wersją 80 a 250 Ohm przy bezpośrednim porównaniu jest bardzo subtelna i ciężka do wyłapania. Do zastosowań o których piszesz nawet bym się nie zastanawiał i brał wersję 80 Ohm. Są bardziej uniwersalne, łatwiej je napędzisz mniej wydajnym wzmacniaczem, a i od biedy nadadzą się nawet do podłączenia pod smartfona. Np. taki iPhone czy Galaxy od Samunga z podstawowym adapterem mini jack (z wbudowanym mikro wzmacniaczem) są już w stanie zagrać z tymi słuchawkami wystarczająco głośno.

Odnośnie samego wzmacniacza - zdecydowanie warto w niego zainwestować. I to bez względu na jaką wersję nauszników się zdecydujesz.

Napisano

Popieram. Lepsze brzmienie 250 wynikać może tylko stąd, że właściwie muszą one mieć wzmacniacz żeby sensownie zagrać.  I to wzmacniacz poprawi jakość dźwięku a nie impedancja sama w sobie.