Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Cześć,

Nie mam o tematyce, która poruszam prawie żadnego pojęcia i zastanawiam się  czy mój pomysł na audio Multiroom i kino domowe ma sens i jest wykonalne.

Cel: Pełnoprawne kino domowe dźwiękiem przestrzennym (5.0 lub 5.1), gotowe do integracji z TV, gramofonem, systemem multiroom.

Amplituner AV: Denon AVR-X1700H (lub model równoważny)

Głośniki:

Front lewe/prawe (pasywne, kolumnowe lub półkowe)

Głośnik centralny (pasywny, pod TV)

Dwa głośniki sufitowe (surround, z tyłu) - nie mam ścian za kanapa więc ten punkt jest niezmienialny;)

Opcjonalnie: aktywny subwoofer (podłączany przez RCA + zasilanie 230V)

Okablowanie:

Wszystkie głośniki podłączone kablem głośnikowym (min. 2×1,5 mm²) do amplitunera.

Subwoofer – osobny przewód RCA + gniazdko 230V.

TV podłączony do amplitunera przez HDMI (eARC).

Do tego kolo amplitunera będzie stał  Arylic A50+ do którego będzie podłączony dodatkowy głośnik pasywny do muzyki w tle w salonie, tv i gramofon na multi room audio będę mógł rzucić dźwięk z  tv, gramofonu i muzykę z aplikacji.

Multiroom po jednym głośniku pasywnym w 6 pomieszczeniach kable od głośników będą prowadzić do szafy rak gdzie będę plytki Arylic Up2Stream Amp 2.1 (board), zasilane i wpięte po kablu w siec.

Pytanie czy to w ogóle będzie działać, a może można to jeszcze zoptymalizować?

Każda rada i opinia mile widziana.

P.S zapomniałem dodać że Arlic i tv będzie podłączony przez przełącznik optyczny Toslink żeby był wybór czy idzie dźwięk na kino czy na multi room.

Edytowano przez jack55
Napisano

Czyli rozumiem to tak, że kino ma być osobno a multiroom osobno? Jeżeli tak to czysto technicznie powinno się to udać, chociaż na Arylicu nigdy nie bawiliśmy się w rozwiązania multiroom, więc nie wiem jak w sytuacji kiedy jest więcej tych urządzeń w sieci. Na innych wiem jak to działa, ale oczywiście też nie sprawdzaliśmy wszystkich na rynku :)

Tylko jeżeli wrzucasz po jednym głośniku do każdej strefy, to musiałbyś iść w rozwiązanie jakim są głośniki stereofoniczne. W innym wypadku będziesz miał jeden kanał grający (lewy lub prawy). O ile jeszcze w przypadku zewnętrznych źródeł możesz zastosować monofonizację pomiędzy nimi a daną strefą o tyle nie jest to na pewno z korzyścią dla brzmienia. Niestety przy np. Spotify, Tidal, czy radiu internetowym już tego nie wrzucisz w mono, wtedy musiałbyś brać Arylici mono.