Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam. Mam pytanie odnośnie kompresji przykładowego pliku wav do wma lossless. Mianowicie chodzi mi o to czy po takiej kompresji, gdy w pierwotnym wav'ie była na przykład redukcja szumu, to czy po kompresji na WMA Lossless ta redukcja będzie identyczna z pierwotną, czy nie będzie tak jakby ''WMA'owską redukcją szumu'' ? Po tym jeszcze muszę skompresować to wma do wav LPCM, czyli tez bezstratnego formatu, więc czy po takim działaniu otrzymam orginalną ''Wav'owską'' redukcję szumu ?
Napisano
Nie ma opcji redukcji szumu w formacie WAV, ani w WMA lossless. To są tylko formaty kodowania dźwięku. Nie jest tak, że WAV ma zarejestrowany dźwięk razem z szumem, a jakaś opcja w tym formacie inicjuje jego redukcję. Jeśli szum został usunięty, to go już po prostu nie ma. Redukcji szumu można dokonać za pomocą specjalnych narzędzi w edytorach plików audio. Nie ma to żadnego związku z formatem kodowania. Przy konwersji WAV > WMA lossless i z powrotem nie może się pojawić szum, który był wcześniej usunięty, bo go fizycznie nie ma. LPCM i WAV jest to samo, WAV jest nazwa plików typu LPCM.
  • 1 month later...
Napisano
Dzięki, a jeszcze mam takie pytanie. Czy jeżeli dodam sobie do pliku WAV np filtr 'Echo' i zapisze jako WAV i potem ten WAV skonwertuje na format stratny AC3 to czy to 'Echo' będzie gorsze w brzmieniu niż powinno być, czy jego brzmienie będzie oryginalne, tyle, że jakość pliku się tylko pogorszy ? Jeżeli tak, to co by było w przypadku WAV -> WAV, a nie WAV -> AC3 ?