Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam. 
Kto z Was posiada serwer plików na routerze? Czyli router z wyjściem USB i podpiętego do niego dysku twardego? 
Chodzi mi tutaj o możliwość słuchania plików  z HDD/ SSD np poprzez aplikację WiiMa czy inną. 
Czy to ma sens? Działa? Jeżeli tak to jakich routerów do tego używacie? Jakich dysków? Jak to ogarniacie?
Noszę się z zamiarem zakupu takiego routera i będę wdzięczny za wszelkie wskazówki. 

Napisano (edytowany)

Ja swojego czasu mialem wpiety pendrive z plikami i streamer widzial bibliotekę, router musi być "zarządzalny" w ustawieniach trzeba wykonać kilka rzeczy.

Włączyć udostepnianie plików z USB, ustawić dysk jako FTP server, w zakladce media serwer ustawić/dodać folder z plikami muzycznymi zapisac ustawienia i streamer powinen widzec tę bibliotekę. 

Obecnie nie korzystam z tej opcji w routerze odkąd mam transport CD z możliwością pracy m.in. jako dysk NAS i przesylania po AES/EBU do DACa, czasem korzystam z tej opcji, ale glównie służy mi do słuchania plyt CD, a tego typu dodatki wyłączam. 

Na dole masz przykładowe menu takiego routera, pewno u innych producentów bedzie podobnie, chociaż inetrfejs może wyglądać inaczej. 

Screenshot_20250729_202233_Chrome.jpg

Edytowano przez DiBatonio
Napisano
36 minut temu, pairtick napisał:

Jeżeli chodzi o kasę, to tak. 

Natomiast trzeba sobie zdać sprawę, że jest to taki 'bieda serwer'.

Oczywiście, że tak.

Ale można i tak, po co stawiać dyski NAS i tracić kasę na Qnapy, czy inne Synology, jak wystarczy dużej pojemności dysk SSD lub pendrive.

Jeśli ktoś trzyma tylko pliki HiRes, czy ripy CD do słuchania muzyki, to wielkich serwerów plików nie trzeba.

To najprostsza metoda i zarazem chyba najtańsza.

Napisano

Parafrazując https://lkml.iu.edu/hypermail/linux/kernel/9607.2/0292.html 

”Only wimps use tape backup: _real_ men just upload their important stuff on ftp.” 

I ja mam tak: 

Podstawowy, szybki i zdecydowanie nadmiarowy NAS  - dwa dyski w RAID 1. 

Backup NAS - dwa dyski w RAID 1.

USB backup dysk. 

Stary NAS. 

Jak widać, rozwijałem się. Przed pierwszym NAS był jeszcze dysk USB. 

sbt.jpg