rav3k Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Cześć Mam problem z ustawieniem scen w amplitunerze yamaha rx-v6a (gra z zestawem 5.1 monitor audio bronze 5g). Problem polega na tym, że w ustawieniach scen mam wszystko prócz głośności na "enable" czyli powinno zapisywać ustawienia, jednakże dla filmów w ustawieniach głośników ustawiam na "USE" i crossover na 80 hz a dla muzyki nie chce używać suba, wystarczy mi bass z frontów. Wyłączam zatem suba, z automatu zmienia mi ustawienie frontów z small na large, zapisuje scene jako słuchanie muzyki. Wracam do poprzedniej sceny i ustawienia głośników są ze sceny "słuchanie muzyki". Nie działa zatem zapisywanie ustawień głośników. Próbowałem wyłączyć ypao volume, equalizery itp. ale niestety nic nie pomaga. Ktoś wie jak to obejść? Nie chce mi sie za każdym razem wchodzić w ustawienia i włączać/wyłączać suba... Odpisz, cytując
tomek72 Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Jeżeli chcesz słuchać muzyki bez subwoofera to najlepiej w trybie Direct (nie wiem czy u Yamaha nie nazywa się to inaczej) wtedy na wyjściu masz sygnał 1:1 zgodny z wejściem a fronty powinny przejść na pełny zakres „full band”. Odpisz, cytując
rav3k Napisano 4 godziny temu Autor Napisano 4 godziny temu (edytowany) 25 minut temu, tomek72 napisał: Jeżeli chcesz słuchać muzyki bez subwoofera to najlepiej w trybie Direct (nie wiem czy u Yamaha nie nazywa się to inaczej) wtedy na wyjściu masz sygnał 1:1 zgodny z wejściem a fronty powinny przejść na pełny zakres „full band”. Tak, natomiast yamaha + MA bronze grają dosyć jasno w puredirect, dlatego praktycznie tego nie używam, bo podkręcam sobie niskie tony na +4.5 db. Używając puredirect podkręcenie dolnych częstotliwości nie działa. Edytowano 4 godziny temu przez rav3k Odpisz, cytując
tomek72 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Tak zgadza się Direct/Pure Direct nie pozwalają na ingerencję, zadaniem wzmacniacza/amplitunera jest tylko wzmocnić sygnał. Jak chcesz używać regulacji tonów to tryb stereo, ale tutaj musiałbyś fronty mieć jako pełnozakresowe bez subwoofera. Przypuszczam (chociaż pewności nie mam) że pod różne tryby (sceny) nie będzie możliwości zmiany konfiguracji konfiguracji głośników. Chyba że ustawisz jak „duże” i bez odcięcia, wtedy subwoofer w stereo nie powinien się włączyć - będzie go wzbudzał sygnał LFE ewentualnie to co poniżej odcięcia na pozostałych głośnikach. Oczywiście trzeba sprawdzić i ewentualnie wyłączyć dublowanie niskich częstotliwości - różnie to jest w różnych amplitunerach. Odpisz, cytując
rav3k Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu Przed chwilą, tomek72 napisał: Tak zgadza się Direct/Pure Direct nie pozwalają na ingerencję, zadaniem wzmacniacza/amplitunera jest tylko wzmocnić sygnał. Jak chcesz używać regulacji tonów to tryb stereo, ale tutaj musiałbyś fronty mieć jako pełnozakresowe bez subwoofera. Przypuszczam (chociaż pewności nie mam) że pod różne tryby (sceny) nie będzie możliwości zmiany konfiguracji konfiguracji głośników. Chyba że ustawisz jak „duże” i bez odcięcia, wtedy subwoofer w stereo nie powinien się włączyć - będzie go wzbudzał sygnał LFE ewentualnie to co poniżej odcięcia na pozostałych głośnikach. Oczywiście trzeba sprawdzić i ewentualnie wyłączyć dublowanie niskich częstotliwości - różnie to jest w różnych amplitunerach. Właśnie tak robię, dla muzyki ustawiam tryb STRAIGHT, wyłączam subwoofer, fronty ustawiam na large, wyłączam EQ i podbijam trochę bass. Zapisuje to jako scenę - w ustawieniach sceny surround i speakers mam na enable czyli powinno zapisać te ustawienia głośników jednak to się nie dzieje... O ile jeszcze ustawienia equalizera jestem w stanie zrozumieć bo nie ma o nich mowy w "scene settings" tak ustawienia głośników są - speakers, właśnie tam zmienia się ustawienia głośników. Odpisz, cytując
Recommended Posts