Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Cześć!
Jestem w trakcie budowy komputera SFF i szukam kolumn do zestawu PC. Przy okazji remontu partnerka zasugerowała, żeby pozbyć się starego kina domowego 5.1 z amplitunerem Harman (od dawna używany tylko jako radio). W praktyce częściej korzystaliśmy z Marshalla Stanmore – proste parowanie z telefonem i szybki dostęp do muzyki.

Na początku myślałem o soundbarze do 2500 zł, żeby obsłużyć muzykę, TV i komputer. Ale że filmy (Netflix itp.) to max 20% czasu, gry głównie na słuchawkach (ok. 10%), a priorytetem jest muzyka (streaming, media) – zacząłem rozglądać się za kolumnami aktywnymi w tym budżecie (np. Elac Debut ConneX DCB41, Kanto Ren).

Potem trafiłem na Wiim Amp i ten kierunek wydaje mi się ciekawszy.
Pokój ~20 m² (4×5). Budżet maks. 4000 zł, z czego na kolumny około 2500 zł.

Modele, które biorę pod uwagę:

Nowe: Elac DBR62 / B6.2, Polk Audio Reserve R200

Używane: Wharfedale Denton 85th (bardzo odpowiadają stylistyką), Pylon Diamond Monitor 15 (gdyby się trafiły w dobrej cenie)

Pytanie: co byście wybrali do Wiim Amp w tym budżecie? Lepiej iść w pasywne + Wiim, czy może jednak wrócić do aktywnych kolumn? 

Napisano

Jeśli to ma byc system biurkowy to kup kolumny aktywne bliskiego pola. 

Adam Audio, M Audio. Coś takiego z branzy PRO.

Jeśli sa uzywane także uzuniwersalnie, oglądacie z dalsza, słuchacie z dalsza to Wiim + ELAC i POLK to sprawdzone i dobre połączenie.

Mozna brac.

Napisano

Cześć :) Polki R200 to fajny kierunek moim zdaniem. Warto jeszcze sprawdzić KEF Q3 Meta lub aktywne KEF LSX II LT. Nie mają szczególnie dużo basu, ale to świetne, szerokie granie z bdb detalem. 

Napisano (edytowany)

Dzięki za odpowiedź, będą stały przy telewizorze i z kanapy odsłuch (jakieś 3,5m) a komputer po optyku 7,5m (czy to nie zadaleko?) 

Czyli pozostaje mi odsłuch polk i elac, a Wharfedale Denton 85th odpuścić? 

Edytowano przez Michał Komar