Gumowe Ucho Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu Przecież stereo już jest. Odpisz, cytując
bramowicz1 Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu 3 godziny temu, il Dottore napisał: Mi zależy na 100% bezprzewodowych tylnych głośnikach - i JBL Bar pięknie to rozwiązuje. Zdaję sobie sprawę, że to będzie kompromis nawet wobec mojego obecnego mini KD ale jest to cena, którą chętnie zapłacę. Niewątpliwie JBL w tej chwili oferuje satelitki w pełni bezprzewodowe. Bo niestety wszystkie bezprzewodowe wymagają jednak połączenia przewodami sieciowymi. tyle, że przewód nie musi lecieć po suficie czy też przez cały salon po podłodze. Co prawda w moim przypadku stoją na stojakach a przewody estetycznie ukryte w stojaku ale i tak to niestety nadal wymaga przewodów. Odpisz, cytując
soberowy Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu 51 minut temu, Gumowe Ucho napisał: Przecież stereo już jest. Które może zagrać lepiej muzykę od soundbara pod warunkiem, że pokój jest przyjazny akustycznie. Dialogi i efekty dźwiękowe w filmach będą na korzyść soundbara. Sprawdzałem u siebie w salonie, który ma nieco ponad 25m2 i kiepską akustykę kilka zestawów stereo i do filmów znacznie tańszy soundbar się lepiej sprawdza. 3 Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu 6 minut temu, soberowy napisał: do filmów znacznie tańszy soundbar się lepiej sprawdza. Ale bez satelit nie pokaże efektów przestrzennych. Jednak tylko tak sobie gdybam. Soundbarów słuchałem tylko w sklepie. Znaczy - miałem kiedyś soundbar Sony z subem, ale tylko przez jeden dzień. Dostałem za darmo do TV Sony. A że już miałem ampli i zestaw 5.1, to wystawiłem na znany portal aukcyjny. Przyjechał jakiś Serb, zapłacił i zabiera. Ja mu mówię: "weź chociaż pudełko otwórz, sprawdź co tam jest w środku", bo ja nawet pudełka nie otwierałem. A gość na to: "nie trzeba, ufam ci!". Zabrał pudło i tyle miałem soundbar. 1 Odpisz, cytując
Tomasz Kluczynski Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu (edytowany) 1 godzinę temu, Gumowe Ucho napisał: Przecież stereo już jest. A gdzie jest napisane , że już jest u autora tematu? On chce soundbar . Stereo to mam ja i do tv wolę soundbar, a kino mi kompletnie nie pasuje. A i ja nie proszę o rady, bo sam wiem czego potrzebuję, rady tylko dla autora tematu. Edytowano 12 godzin temu przez Tomasz Kluczynski 1 Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu 1 godzinę temu, Tomasz Kluczynski napisał: On chce soundbar . Bogatemu kto zabroni? Odpisz, cytując
soberowy Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu 7 godzin temu, il Dottore napisał: Soundbarów słuchałem tylko w sklepie. Odnoszę wrażenie, że większość tu komentujących ma podobne doświadczenie. 1 Odpisz, cytując
Nektores Napisano 5 godzin temu Autor Napisano 5 godzin temu 19 godzin temu, lalka napisał: Na co komu soundbar .. https://www.tiktok.com/@iviter_audio/video/7380379344004320544 Z całym szacunkiem dla doświadczeń tego Pana ale chyba nie do końca ma aktualną wiedzę... Odpisz, cytując
Nektores Napisano 4 godziny temu Autor Napisano 4 godziny temu 9 godzin temu, Tomasz Kluczynski napisał: @Nektores znów ci namącą w głowie. A Ty pewnie zaraz znów będziesz pytał co lepsze. Podstawa to się określić co i do czego potrzebujesz. Bo jeśli ma to być tylko do oglądania tv , to kupuj soundbar taki jaki sobie wybierzesz. Ten Samsung sprawdzi się bardzo dobrze, ale jeśli masz chęć wydać więcej to możesz kupić droższy. Takie porady z kinem domowym dorabianym do stereo to w twoim wypadku o kant dupy potłuc bo: Raz musisz kupić sprzęt i do stereo i do kina. Wzmacniacz, amplituner do kina, pełno kolumn i kabli, a chyba nie o tym myślisz. Tomku! Widzę, że jesteś bardzo czujny i merytoryczny a to dzisiaj staje się rzadkością I dziękuję, że dbasz o "mącenie" w mojej głowie (bardzo to sobie cenię) , jednak moje pytania typu: "co lepsze" wynikają z chęci poznania plusów i minusów różnych opcji. Ze wszystkim zgadzam się z Tobą, chodzi o polepszenie oglądania TV. Natomiast wszystkie wskazówki dotyczące stereo czy kina są bardzo cenne jednak ich realizacja wiąże się nie tylko z ich kupnem ale i przemeblowanie pomieszczenia... Tak jak napisałeś kusi mnie ten Samsung (nawet zrobiłem z kartonu według wymiarów belkę i będzie pasować... haha w którymś z postów pisałem, że może być z tym problem). Jednak nie ukrywam, że kusi mnie również Dion Devialet, który brzmi wyśmienicie... tylko nie da tego co sub ustawiony na podłodze No i jest to soundbar zaprojektowany kilka lat temu..., a każdy rok w technice - to wiadomo Dlatego skusił mnie ten Samsung nie tylko ze względu na cenę 3,5tys. (HW-Q990f) ale i parametry... Wczoraj znalazłem testem taki komentarz: "To jest soundbar który marketingowiec chce żeby jakiś jeleń kupił" - pytanie czy to konkurencja czy "ekspert", chociaż gdyby był prawdziwym ekspertem to taka wiadomość powinna brzmieć inaczej... 8 godzin temu, bramowicz1 napisał: Niewątpliwie JBL w tej chwili oferuje satelitki w pełni bezprzewodowe. Bo niestety wszystkie bezprzewodowe wymagają jednak połączenia przewodami sieciowymi. tyle, że przewód nie musi lecieć po suficie czy też przez cały salon po podłodze. Co prawda w moim przypadku stoją na stojakach a przewody estetycznie ukryte w stojaku ale i tak to niestety nadal wymaga przewodów. To prawda, czasami trzeba iść na kompromisy szczególnie wtedy kiedy nie chce się "kabelków" 1 Odpisz, cytując
Gumowe Ucho Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu (edytowany) 8 godzin temu, soberowy napisał: Które może zagrać lepiej muzykę od soundbara pod warunkiem, że pokój jest przyjazny akustycznie. Dialogi i efekty dźwiękowe w filmach będą na korzyść soundbara. Sprawdzałem u siebie w salonie, który ma nieco ponad 25m2 i kiepską akustykę kilka zestawów stereo i do filmów znacznie tańszy soundbar się lepiej sprawdza. To teraz pytanie za 100 pkt, sprawdzałeś choćby budżetowy, porządnie rozstawiony zestaw kina domowego? Bo porządny zestaw stereo+soundbar do filmów to jest tak, jakbyś miał jakieś świetne kino domowe a „do muzyki” miał jakiś pojedynczy głośnik BT. jezeli autor tematu nie ma już stereo (źle zrozumiałem) - to oczywiście wystarczy amplituner + głośniki (żadnego stereo nie trzeba). Jak na to chęci nie ma, to się robi kompromisy. Edytowano 4 godziny temu przez Gumowe Ucho Odpisz, cytując
soberowy Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu (edytowany) Nie sprawdzałem ponieważ taki zestaw mnie nie interesuje. Pisałem o stereo vs soundbar. Edytowano 4 godziny temu przez soberowy Odpisz, cytując
Nektores Napisano 4 godziny temu Autor Napisano 4 godziny temu 2 minuty temu, Gumowe Ucho napisał: To teraz pytanie za 100 pkt, sprawdzałeś choćby budżetowy, porządnie rozstawiony zestaw kina domowego? Bo porządny zestaw stereo+soundbar do filmów to jest tak, jakbyś miał jakieś świetne kino domowe a „do muzyki” miał jakiś pojedynczy głośnik BT. jezeli autor tematu nie ma już stereo (źle zrozumiałem) - to oczywiście wystarczy amplituner + głośniki (żadnego stereo nie trzeba). Jak na to chęci nie ma, to się robi kompromisy. Mam starszy nieużywany zestaw kina domowego z odtwarzaczem dvd czteroma stojącymi kolumnami, centralnym głośnikiem i subem Sony DAV-DZ500F Odpisz, cytując
Gumowe Ucho Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 1 minutę temu, Nektores napisał: Mam starszy nieużywany zestaw kina domowego z odtwarzaczem dvd czteroma stojącymi kolumnami, centralnym głośnikiem i subem Sony DAV-DZ500F Okej, więc tak jak wspominałem to jest taki dawny „soundbar”. Mówiąc o „kinie domowym” mamy na tym forum zazwyczaj na myśli cos nieco innego. Metalowe pudło-wzmacniacz który napędza kolumny (podstawowo - 5) i osobny subwoofer. To, co oferuje Sonos (i nie słuchałem sklepie), jest nieźle ale blednie w porównaniu do kina za te pieniądze. W zamian za to - przy ustawianiu ustrojstwa uczciwie przyznam że kino domowe jest bardziej angażujące. Dla niektórych nie tylko warto, ale cały setup to dodatkowa frajda. Odpisz, cytując
Nektores Napisano 4 godziny temu Autor Napisano 4 godziny temu 2 minuty temu, Gumowe Ucho napisał: Okej, więc tak jak wspominałem to jest taki dawny „soundbar”. Mówiąc o „kinie domowym” mamy na tym forum zazwyczaj na myśli cos nieco innego. Metalowe pudło-wzmacniacz który napędza kolumny (podstawowo - 5) i osobny subwoofer. To, co oferuje Sonos (i nie słuchałem sklepie), jest nieźle ale blednie w porównaniu do kina za te pieniądze. W zamian za to - przy ustawianiu ustrojstwa uczciwie przyznam że kino domowe jest bardziej angażujące. Dla niektórych nie tylko warto, ale cały setup to dodatkowa frajda. A jaki konkretny zestaw kina można dostać w tej cenie? Odpisz, cytując
Gumowe Ucho Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 21 minut temu, Nektores napisał: A jaki konkretny zestaw kina można dostać w tej cenie? Za podstawowy amplituner np. Denon czy Onkyo damy poniżej 2000 zł. Następnie jakiś zestaw 4 kolumn (nie podłogowych, nie trzeba) choćby Heco Victa (300ileś/szt), i głośnik centralny z tej samej linii (500 zł). Do tego subwoofer za 1000-1500. Jak to będzie rozstawione w tradycyjnym zestawie 5.1, to z doświadczenia (nie gdybania) jest to lepszy rezultat niż Sonos (w sumie najlepsze bary). Pytanie czy chcesz się w to bawić. Zaznaczam że można jeszcze taniej przy zakupie niektórych używanych elementów (w wielu z nich nie ma się co zepsuć). Odpisz, cytując
Nektores Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu 49 minut temu, Gumowe Ucho napisał: Za podstawowy amplituner np. Denon czy Onkyo damy poniżej 2000 zł. Następnie jakiś zestaw 4 kolumn (nie podłogowych, nie trzeba) choćby Heco Victa (300ileś/szt), i głośnik centralny z tej samej linii (500 zł). Do tego subwoofer za 1000-1500. Jak to będzie rozstawione w tradycyjnym zestawie 5.1, to z doświadczenia (nie gdybania) jest to lepszy rezultat niż Sonos (w sumie najlepsze bary). Pytanie czy chcesz się w to bawić. Zaznaczam że można jeszcze taniej przy zakupie niektórych używanych elementów (w wielu z nich nie ma się co zepsuć). Dzięki za info. Rozumiem, że taki zestaw np. Denona lepiej będzie odtwarzać dźwięk z TV? Odpisz, cytując
Gumowe Ucho Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 4 minuty temu, Nektores napisał: Dzięki za info. Rozumiem, że taki zestaw np. Denona lepiej będzie odtwarzać dźwięk z TV? Zdecydowanie lepiej, ale coś za coś. Więcej zaangażowania w zakupy, wybór, potem ustawienia. W filmach i serialach przewaga będzie duża. Muzyka również będzie znacznie lepsza niż bar. Soundbar ma przewagę głównie w tym, że otwierasz z pudełka, podłączasz i koniec. I to może wystarczyć. Ale jeżeli korci Cię wejście w to hobby „kinowe”, to nie pożałujesz Odpisz, cytując
Salon Planeta Dźwięku Napisano 37 minut temu Napisano 37 minut temu Dnia 5.09.2025 o 16:20, Nektores napisał: Czy do oglądania filmów i słuchania muzyki z radia lub z youtube sama belka wystarczy? Wiele tu zależy od użytkownika. Sama belka wystarczy w zupełności, jeżeli nie zależy Ci na mocnym wypełnieniu pomieszczenia basem. Jeżeli sama przestrzeń, wyrazistość dialogów i efektów specjalnych z filmu jest dla Ciebie kluczowa, to nie ma się nad czym zastanawiać. 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts