viktor Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu (edytowany) Cześć wszystkim. Planuję zakup kina domowego 5.1 i zastanawiam się jakie będzie najkorzystniejsze rozstawienie w tym pokoju? Niby wielkiego pola do manewru nie ma, ale może wymyślicie coś lepszego niż ja. Pokój będzie remontowany, więc meble i telewizor mogę ustawić dowolnie. Dzięki. Edytowano 12 godzin temu przez viktor Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu TV na ścianie po lewej (3 metry). Kanapa w odległości takiej żeby kąt ktory stworzy glowa słuchacza i kolumny LR wynosił ok 45 stopni. Kolumny sprobuj ustawić ok pol metra kd sciany tylnej i bocznych. Surround na ścianach po prawej oraz lewej stronie, lekko za kanapą. Odległościami sie nie przejmuj, istotne sa kąty. Subwoofer tam gdzie mozesz. Wyjdzie w praniu gdzie zagra najlepiej. Jak robisz remont to pomyśl o 2 albo 4 głośnikach sufitowych. Jak nie teraz to na przyszłość. Odpisz, cytując
Gmow1977 Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu Ja bym raczej postawił na ścianę z oknem. Raz ,że szerzej rozstawisz kolumny.Pozwoli to usiąść dalej niż 2 metry od zestawu... Dwa Jak postawisz kolumny te pół metra od ściany z oknem a na niej będą zasłony to załatwisz odbicia od tej ściany I dasz kolumnom oddychać. Trzy pozbędziesz się problemu z surround. Bo prostu powiesisz je normalnie na ścianie... Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 4 godziny temu, Gmow1977 napisał: Ja bym raczej postawił na ścianę z oknem. Jak TV duży to zasłoni dostęp do okna. Jak bardzo duży, to zasłoni i okno. Ja mam TV naprzeciw okna, jest mały, tylko 55 cali a i tak znacznie ogranicza dostęp. A jeszcze przecież głośniki R+L... Nie polecam. Nie jest to wygodne. A wystarczy sobie wyobrazić, ile światła z okna zabierze np. ekran 77 cali. Masz ścianę wolną - stawiaj na ścianie. O odbicia się nie martw - jeśli masz LED/MicroLED/QLED to w ogóle, jeśli masz OLED to zamontuj żaluzje i luz. Odpisz, cytując
Recommended Posts