viktor Napisano 20 godzin temu Napisano 20 godzin temu (edytowany) Cześć wszystkim. Planuję zakup kina domowego 5.1 i zastanawiam się jakie będzie najkorzystniejsze rozstawienie w tym pokoju? Niby wielkiego pola do manewru nie ma, ale może wymyślicie coś lepszego niż ja. Pokój będzie remontowany, więc meble i telewizor mogę ustawić dowolnie. Dzięki. Edytowano 20 godzin temu przez viktor Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu TV na ścianie po lewej (3 metry). Kanapa w odległości takiej żeby kąt ktory stworzy glowa słuchacza i kolumny LR wynosił ok 45 stopni. Kolumny sprobuj ustawić ok pol metra kd sciany tylnej i bocznych. Surround na ścianach po prawej oraz lewej stronie, lekko za kanapą. Odległościami sie nie przejmuj, istotne sa kąty. Subwoofer tam gdzie mozesz. Wyjdzie w praniu gdzie zagra najlepiej. Jak robisz remont to pomyśl o 2 albo 4 głośnikach sufitowych. Jak nie teraz to na przyszłość. Odpisz, cytując
Gmow1977 Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu Ja bym raczej postawił na ścianę z oknem. Raz ,że szerzej rozstawisz kolumny.Pozwoli to usiąść dalej niż 2 metry od zestawu... Dwa Jak postawisz kolumny te pół metra od ściany z oknem a na niej będą zasłony to załatwisz odbicia od tej ściany I dasz kolumnom oddychać. Trzy pozbędziesz się problemu z surround. Bo prostu powiesisz je normalnie na ścianie... Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu 4 godziny temu, Gmow1977 napisał: Ja bym raczej postawił na ścianę z oknem. Jak TV duży to zasłoni dostęp do okna. Jak bardzo duży, to zasłoni i okno. Ja mam TV naprzeciw okna, jest mały, tylko 55 cali a i tak znacznie ogranicza dostęp. A jeszcze przecież głośniki R+L... Nie polecam. Nie jest to wygodne. A wystarczy sobie wyobrazić, ile światła z okna zabierze np. ekran 77 cali. Masz ścianę wolną - stawiaj na ścianie. O odbicia się nie martw - jeśli masz LED/MicroLED/QLED to w ogóle, jeśli masz OLED to zamontuj żaluzje i luz. Odpisz, cytując
Gmow1977 Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 7 godzin temu, il Dottore napisał: Jak TV duży to zasłoni dostęp do okna. Jak bardzo duży, to zasłoni i okno. Ja mam TV naprzeciw okna, jest mały, tylko 55 cali a i tak znacznie ogranicza dostęp. A jeszcze przecież głośniki R+L... Nie polecam. Nie jest to wygodne. A wystarczy sobie wyobrazić, ile światła z okna zabierze np. ekran 77 cali. Masz ścianę wolną - stawiaj na ścianie. O odbicia się nie martw - jeśli masz LED/MicroLED/QLED to w ogóle, jeśli masz OLED to zamontuj żaluzje i luz. Przeczytaj jeszcze raz powoli ... ze zrozumieniem ...co napisałem 🙂 Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 8 minut temu, Gmow1977 napisał: Przeczytaj jeszcze raz powoli ... ze zrozumieniem ...co napisałem Zrozumiałem tak samo jak @il Dottore. Może to wiec kwestia przekazu? Odpisz, cytując
Butler Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu (edytowany) 5.2.2 (czerwone kółka - Atmosy) lub 5.2.4 (pomarańczowo-czerwone - Atmosy). Surround jakieś naścienne albo inwall żeby prawy nie wadził przy oknie. Fronty jak narysowałem ale skręcić w stronę odsłuchu. Centralny pod TV. Jeśli tylko 5.2.2 to sofę oraz linię Atmos można dać trochę do tyłu jak wyda Ci się że TV jest za blisko. Edytowano 3 godziny temu przez Butler Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu To wyżej też dobre. Zależy czy autor chce jeszcze coś w tym pomieszczeniu mieć (stół/biurko/łóżko) czy będzie dedykowane do KD. Odpisz, cytując
Gmow1977 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 3 godziny temu, PanKlor napisał: Zrozumiałem tak samo jak @il Dottore. Może to wiec kwestia przekazu? To zakładka "kino domowe ".Piszemy tu o ustawieniach kina domowego.W tym szczególnym przypadku chodzi o zestaw 5.1 Nie wymagam chyba zbyt wiele ?Odbicia tyczą się odbić akustycznych ,nie świetlnych . Założyciel tematu nie napisał jakiej wielkości planuje Tv .Ale nawet przyjmując opcję dużego telewizora 77 albo nawet 98 cali.To jak zasiądzie od niego ,tak jak wy planujecie, to będzie miał rozstaw 2m no i siedzieć też wypadałoby 2m od telewizora...Przy 2 metrach od telewizora to mu 77-98' HDR oczy wypali . Już propozycja Butlera wydaje mi się lepsza no i można się pobawić z zabudową TV. Ale znów ta nieszczęsna kanapa... trochę blisko wychodzi .Pasowałoby ją na min 3m odsunąć. Może założyciel tematu dokładniej się swoją wizją pochwali.Co tam planuje? Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 8 minut temu, Gmow1977 napisał: to będzie miał rozstaw 2m no i siedzieć też wypadałoby 2m od telewizora...Przy 2 metrach od telewizora to mu 77-98' HDR oczy wypali . Nie wiemy jakiej wielkości będzie miał TV. Stawianie TV w świetle okna to ostateczność moim zdaniem i nie chodzi o żadne odbicia akustyczne itp. tylko o ergonomie takiego rozwiązania i dostęp do światła dziennego. Nie wygląda na to, żeby to była dedykowana jaskinia. Siedzę ~2.5 metra od 65 cali i kolejny będzie miał 77 cali. Dramatyzujesz. Odpisz, cytując
Recommended Posts