Krzysztof Wolniak Napisano Niedziela o 15:05 Napisano Niedziela o 15:05 Witam! Czy potraktowanie Onkyo TX-8470 jako preampa i podłączenie go do końcówki mocy ma sens ? Czy można dzięki temu spodziewać się lepszej jakości dźwięku ? Aktualnie TX napędza kolumny Klipsch RF-52II. Instrukcja obsługi TX przewiduje taką możliwość ale jest dość oględna w tej materii i sugeruje takie rozwiązanie, jeśli poszukujemy większej mocy. Ja pytam nie o moc a o lepszą jakość dźwięku. Widzicie jakieś zalety takiego rozwiązania? Dzięki za opinie. Odpisz, cytując
Q21 Napisano wczoraj o 08:37 Napisano wczoraj o 08:37 Cześć Moim zdaniem nie ma co iść w tę stronę, bo i tak przedwzmacniacz z Onkyo będzie kluczowy. Czego obecnie brakuje Ci w dźwięku? Odpisz, cytując
Krzysztof Wolniak Napisano 18 godzin temu Autor Napisano 18 godzin temu (edytowany) 10 godzin temu, Q21 napisał: Cześć Moim zdaniem nie ma co iść w tę stronę, bo i tak przedwzmacniacz z Onkyo będzie kluczowy. Czego obecnie brakuje Ci w dźwięku? Witam! Dzięki za feedback. Odpowiadając na pytanie. Myślę, że nie jestem pierwszy, kto goni króliczka. Zawsze chce się jeszcze większej wyrazistości dźwięku, więcej szczegółów, głębi. Nie szukam większej mocy, TX dostarcza jej dostatecznie dużo. Być może warto poeksperymentować z lepszymi kolumnami zamiast przeprowadzać dziwne eksperymenty. Skąd wziął się ten pomysł w ogóle. Po wielu latach użytkowania różnych modeli amplitunerów 5.1. (HK i Yamaha - zawsze mi tu czegoś brakowało w jakości dzwięku - prawdopodobnie to kwestia doboru kolumn) wróciłem do Onkyo i zachwyciłem się brzmieniem TX-8470 w połączeniu ze wspomnianymi kolumnami Klipsch. Ostatnio użytkowałem Yamahę RX-V685 z tymi samymi kolumnami, ale czegoś mi tu brakowało. Dzwięk był jakiś wytłumiony, bez wyrazu. Poza tym uznałem, że dobre 2.1 to w moim przypadku dużo ważniejsze niż 5.1 ( bo muzyka to po pierwsze i najważniejsze a filmy tylko sporadycznie). Więc pojawił się Onkyo a z kolum zostały tylko fronty i sub ( też Klipsch). Niedawno pojawiłą się informacja, że pojawi się Onkyo Icon, w tym i końcówka mocy M-80.... Stąd powstało pytanie główne, czy końcówka mocy coś polepszy coś przy połączeniu z TX ( bo funkcjonalnie niczego mu nie brak), a wymieniać na cały zestaw Icon ( pre-amp i końcówka mocy) trochę jednak drogo. Wiem, nikt pewnie M-80 jeszcze nie słyszał na żywo, więc pytanie było ogólne. Opcjonalnie myślałem ( jeżeli miałoby to sens -wygląda na to, że to jednak chybiony pomysł) o starszym modelu Onkyo M-5000R ale to taki rarytas, że praktycznie nieosiągalny plus osiąga bardzo wysokie ceny. Przy okazji - wskaźniki wychyłowe w końcówkach mocy Onkyo są w niepowtarzalne niezależnie od modelu ( to już byłby dodatkowy bonus, ale jaki miły ))))) ) Edytowano 18 godzin temu przez Krzysztof Wolniak Odpisz, cytując
Q21 Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Zmiana kolumn może być ciekawszym kierunkiem, ale i droższym. Sprawdziłbym na pewno Monitor Audio Silver 300 skoro szukasz lepszego detalu i głębi Odpisz, cytując
Krzysztof Wolniak Napisano 4 godziny temu Autor Napisano 4 godziny temu Dzięki za sugestię, przyjrzę się im ) Odpisz, cytując
Recommended Posts