Skocz do zawartości

Nowy DAC/AMP od Fiio K13 R2R - pierwsze testy, porównania, opinie

Recommended Posts

Napisano
29 minut temu, bartleby napisał:

Czy ten Warmer po wyłączeniu podtrzymuje jakoś napięcie na drabince? Czy ktoś sprawdzał czy ciągnie prąd z gniazdka po wyłączeniu? Generalnie daców r2r nie powinno się wyłączać, a średnio mi się widzi, żeby mi świecił po nocach (żona!). W sumie to samo pytanie o K13 w standby.

Śmiało wyłączaj. Nie przejmuj się tym. 

Napisano
38 minut temu, mateolo2 napisał:

Warmer nie ma standby

Dlatego pytałem czy ktoś sprawdził czy jednak nie bierze trochę prądu dla podtrzymania gotowości drabinki. Ja nie mogę podejść żeby włączać rzeczy z palca, więc mam je włączane gniazdkiem na pilota i to może być problem. Takiego Denafripsa po prostu nigdy się nie wyłącza, ale Denafripsy mają maleńkie diody a nie taką lampę jak Warmer.

Napisano

Użytkownicy są wprowadzani w błąd , gdyż ogólnie elektronika (podzespoły) osiągają optymalne parametry przy ok. 35-40 st. o czym kiedyś wspominano podczas opisów-testów 15-20 lat wstecz.

Co do K13 polecam podkleić stopki pod niego temperatura spada o ok.4 st. (tak wyszło testując mego).

Nigdzie w testach nie wspomina się o kolosalnej wadzie - wyłącznik przy gnieździe IEC zasłania wtyczka kabla i tylko wykałaczką ktoś go wyłączy w dodatku wtyczka napiera na anteną Bluetooth chcąc ją złamać. 

Napisano
34 minuty temu, bartleby napisał:

ale Denafripsy mają maleńkie diody a nie taką lampę jak Warmer.

Nie zapomnij o podświetleniu wskaźników wychyłowych 🙂

Przy wyłączeniu przyciskiem, warmer ma 0 W, przy włączeniu 24 W, temperatura na zewnątrz górnej obudowy około 55 stopni. 

Napisano
1 minutę temu, tmnich napisał:

Nie zapomnij o podświetleniu wskaźników wychyłowych 🙂

Przy wyłączeniu przyciskiem, warmer ma 0 W, przy włączeniu 24 W, temperatura na zewnątrz górnej obudowy około 55 stopni. 

No właśnie do podświetlania tych wskaźników piję pisząc o 'wielkiej lampie' - lubię spać w ciemności. Mam zaklejone diody w routerze 😆

Napisano
6 godzin temu, krupczatnik napisał:

Witam.

Czy jest szansa na małe podsumowanie tytułowego daca,zastanawiam się czy hype z nim związany jest uzasadniony.

Obecnie używam daca od eversolo model z6 na zmianę z rdac z zasilaniem liniowym od teddiego pardo,wzmacniacz to Baltlab epoca 2 oraz kolumny Diapason ares.

Chciałem spróbować czegoś odmiennego w brzmieniu i na papierze warmer spełnia te warunki idealnie pytanie czy warto.

Biorę pod uwagę również denafripsa enyo 15 th  ewentualnie coś z Audio gd zastanawiam się czy uzasadnione będzie do nich dozbierać funduszy czy brać już wspomnianego warmera a wiemy że pośpiech to nie zawsze najlepszy doradca w audio.

Pozdrawiam

Miałem podobny dylemat ( nawet miałem rdaca 15 lat) ale ok , do rzeczy .

Zamówiłem Warmera ze świadomością że ma rezystory o rzad wielkości mniej precyzyjne od Denafripsa.

Warmer na papierze/w pomiarach  powinien zostać rozjechany przez Denafripsa, o GD audio już nie wspominąjąc.

Ale Warmer ma dla jednych zaletę dla drugich wadę,że wygląda na to ,ze jest nieco odmienny od 99 % dacow za rozsądne pieniądze , ma lampy w buforze,i powinien być  bardziej " analogowy: niż większośc daców. To co dla jednych jest analogowe dla innych "zniekształca" dodaje harmoniczne i tak dalej. Jak to wygląda w praktyce to się okaże.

Reasumując zamówiłem tego cieplaka bo w cenie z chińskiego sklepu  uznałem ,że warto się przekonać, a nie czytać opinie innych .

Napisano
10 minut temu, krupczatnik napisał:

Pozostaje zrobić to samo i sprawdzić u siebie tego lampowca od fiio,może nie będzie tragedii 🙂

Polecam ,dotarl dzisiaj, Krótko powiem: naturalność, realizm, świetne wokale żenskie ( A.Obel, T Chapman) , na dole znacznie lepiej niż przez DAC od wiima i lepiej niż dawniej  w rdac . Próbowalem tez przez coax z mojego starego CD  Onkyo Integra  DX 7711 , znaczna różnica , dzwięk gładszy , bardziej analogowy . 

Napisano
2 minuty temu, krupczatnik napisał:

Może jeszcze dziś zdążę zamówić,najpewniej przesyłka dotrze po świętach zobaczymy czy potwierdzą się pozytywne opinie o tym ciekawym dacu

Zamówiłem w Chinach ,12 dni trwało wszystko.

Napisano
1 minutę temu, Raf_raf napisał:

Z Chin jest taniej niż z polskiej dystrybucji?

Raczej tak  , sprawdź sklep hifigo. I żeby nie było tak słodko, zamówiłem wersje EU - zresztą są tylko dwie , w każdym razie na 220-240 V , ale kabel zasilajacy dostałem z egzotyczna wtyczką, nie wiem, chyba na Cyprze takie ostatnio widzialem, kabel założyłem swój , ze starych zapasów . Przewód usb tez jest krótki , nie mierzyłem ale chyba z 70 cm , będę wymieniał . Z drugiej strony mogli nie dać wcale....

Napisano
1 minutę temu, krupczatnik napisał:

Widziałem na ali za 1600 zł ostatnio,  pewnie jeszcze można coś urwać z ceny używając kodów zniżkowych 

Nie używam Ali,  rzadko  coś kupuje z Chin, zakupilem w sklepie o którym pisałem  , płaciłem paypalem  znacznie poniżej 1600 PLN.

Napisano
Dnia 21.12.2025 o 13:57, krupczatnik napisał:

Biorę pod uwagę również denafripsa enyo 15 th  ewentualnie coś z Audio gd zastanawiam się czy uzasadnione będzie do nich dozbierać funduszy czy brać już wspomnianego warmera a wiemy że pośpiech to nie zawsze najlepszy doradca w audio.

Ja bym kupił od razu Warmera (dyskomfortu nie będzie a będzie ogromna różnica w stosunku do Eversolo czy Arcama -  w skrócie: zacznie Ci grać muzykę ) i spokojnie zbierał na Audio-gd. :D

BTW - Baltlab z Diapasonem: fajny zestaw. Aż się prosi o dobry DAC. 

I nie zapomnij o porządnym DDC! Na tym poziomie już będzie słychać różnicę.  

Dnia 21.12.2025 o 15:05, bartleby napisał:

Generalnie daców r2r nie powinno się wyłączać

A dlaczego? Już 15 lat wyłączam R2R i nic dotychczas nie wybuchło. :) 

Drabinka to zwykłe rezystory (+korekcja na chipach FPGA) - to nie wrażliwy oscylator, że wymaga trzymania nonstop pod prądem.  

Natomiast odbiornik USB (asynchroniczny, FIFO, reclocking, stabilizowany temperaturowo zegar femtosekundowy) - tu jest już wymagana pełna stabilizacja temperaturowa i prądowa. I ten element (u mnie odpowiada za to DDC) faktycznie cały czas mam pod prądem. Zresztą producent nawet nie przewidział opcji wyłączania i urządzenie nie posiada wyłącznika. :) 

4 godziny temu, leoś napisał:

dzwięk gładszy , bardziej analogowy

R2R gra lepiej, niż jednobitowiec. No raczej... :) 

Zero zdziwienia. 

Cieszę się, że chińskie drabinki w normalnych cenach dla normalnych ludzi trafiają pod polskie strzechy i ludzie w końcu mają radochę ze słuchania digital audio bez digital glare. 

Napisano (edytowany)
58 minut temu, il Dottore napisał:

BTW - Baltlab z Diapasonem: fajny zestaw. Aż się prosi o dobry DAC. 

Przyznaje,baltlab z diapasonami to udane połączenie i faktycznie ten warmer może dobrze się wpisać w tor (przynajmniej w teorii)

Jak już się pojawi fizycznie sprawdzimy czy ten cały hype będzie miał potwierdzenie w rzeczywistości 🙂

Edytowano przez krupczatnik