Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Cześć!

Stoję przed zakupem słuchawek bezprzewodowych wokółusznych, które mają mi posłużyć przez następne kilka lat.

Głównym źródłem połączenia będzie telefon (IPhone), drugim w kolei będzie komputer (Oba po BT. Powiedzmy, że nie mam ustalonego progu cenowego, ale chciałbym oscylować wokół kwot po jakich te dwa wytypowane przeze mnie modele są wystawione.

Muzycznie bardziej zależy mi na jakości dźwięku niż na samym ANC. Czasem jest to muzyka elektroniczna (więc przydałby się fajny bas), czasem rockowa/metalowa (tutaj przydałyby się niezłe wysokie tony). Najlepiej gdyby profil muzyczny słuchawek dało się ustawić (equalizer) pod gusta, i nie miały odgórnie narzuconej jakiejś tonacji.

Dwa modele jakie wytypowałem to:

- Sony wh-1000xm6

- Bowers Wilkins px8

Natomiast nie zamykam się na inne propozycje - chętnie wysłucham opinii nt. pozostałych, wartych uwag sprzętów.

Dziękuję z góry za pomoc!!

Udanego weekendu 👏

Napisano (edytowany)

Podobnej jak Ty słucham muzyki, dla mnie liczył się jak najbardziej detaliczny dźwięk w rozsądnych cenach. Wybrałem Audio Technica m50xbt2. A teraz dlaczego.

U mnie w mieście nie ma salonu w którym mogę odsłuchać słuchawki a przydałoby się. Zastanawiałem się miedzy B&W a AT. Sony całkowicie odpadł.

Bajery dla wygody Sony ma fajne, jak ANC dotykowe sterowanie i są lżejsze od AT, lecz czasem warto się przekonać samemu o opiniach jak np. że Sony ma wycofany wokal.

Kiedyś myślałem że to przesada jak ktoś tak ocenia, ale kiedy porównałem AT z Sony na tym samym telefonie, odtwarzaczu a nawet kodeku BT zrozumiałem.

Słuchałem Czerwone Korale Brathanków i faktycznie na Sony słychać tak jakby wokalistka trzymała mikrofon obok. Dźwięk dla mnie też był jak ze studni i nie tak czysty.

Nie miałem możliwości porównać B&W z AT, lecz pisali, że BW grają cieplej więc wybrałem AT.

Zasmucę Cię tym, że pięta achillesowa Iphona to kodek bluetooth AAC i jest stosunkowo słaby. Porównałem swoje słuchawki na telefonie żony tak samo ten sam odtwarzacz ten sam otwór tylko inny kodek BT i różnica była słyszalna na korzyść mojego Redmi, lecz kodekiem LDAC.

Jeżeli chcesz iść w dobrą jakość dźwięku pomyśl o Tidalu. W porównaniu do Spotify jakość streamingu to FLAC a w Spotify MP3.

Może jesteś z okolic Nowego Sącza, to zapraszam na odsłuch :)

Edytowano przez gadek80