Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Nie wiem czy to właściwe forum, w razie czego proszę o przeniesienie. Chodzi o brak atmosa w kinach komercyjnych (przynajmniej w Polsce, kojarzę że w USA mają Dolby Theater).

Jestem chyba rozpaskudzony własnym KD bo raz że sam dźwięk mi nie podchodzi (strasznie jasny i zimny) to nie znalazłem sali która miałaby Dolby Atmos.

Żeby była jasność mam jedynie 5.1.2 i to w salonie!

Jest w Polsce jakiekolwiek kino ze wsparciem tego formatu?

Napisano (edytowany)
57 minut temu, Gumowe Ucho napisał:

Jest w Polsce jakiekolwiek kino ze wsparciem tego formatu?

Są przynajmniej dwa w Warszawie.... Multikino też ma sale gdzie puszczają Atmos. 

Edytowano przez PanKlor
Napisano
4 minuty temu, PanKlor napisał:

Są przynajmniej dwa w Warszawie.... Multikino też ma sale gdzie puszczają Atmos. 

Musiało się coś niedawno zmienić. Jak na złość u mnie w mieście nie ma. Ale ten Helios Dream Cinema  wygląda właśnie jak coś co dałoby ten efekt o który mi chodzi. 

Napisano

Odnośnie helios dream (Poznań) to pod kątem dźwięku efektu wow nie doświadczyłem, ale jak mam wybór to właśnie taką salę wybieram jako pierwszą. Z tego co wiem inne kina w P-niu jeszcze nie wspierają tego formatu.

Napisano

Ale to że sa jasne i zimne to Atmos w tym nie pomoże 

Ale tak jak miałem system w domu kinowy to tez grało to lepiej niż w kinie :)

17 godzin temu, Gumowe Ucho napisał:

W Krakowie z tego co widzę nie ma żadnego. Najbliższe w Katowicach:(

No to sobie poczekamy :( 

Napisano
34 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Ale to że sa jasne i zimne to Atmos w tym nie pomoże 

Ale tak jak miałem system w domu kinowy to tez grało to lepiej niż w kinie :)

Racja choć czytałem z magazynu AUDIO artykuł z 2013 o owym Atmosie w Blue City chyba i pisali jakie to wzmacniacze użyto i 4 subwoofery (ciekawe!) i pomyślałem że barwa też może być ciekawsza.

Napisano

Kina w Polsce z Dolby Atmos, które warto sprawdzić:

Cinema City, Galeria Północna (Warszawa)

Helios, Sukcesja (Łódź)

Cinema City Korona (Wrocław)

Multikino, Galeria Katowicka (Katowice)

Jeszcze zainteresuj się IMAX - dźwięk jest bardzo mocny, czysty, z dużym „uderzeniem”, ale nie ma tej samej precyzji obiektowej co Atmos. Atmos jest bardziej precyzyjny w „lokalizacji” źródła dźwięku, ale nie zawsze tak potężny i kinowy jak IMAX.

Napisano
Dnia 30.09.2025 o 08:17, Gumowe Ucho napisał:

Racja choć czytałem z magazynu AUDIO artykuł z 2013 o owym Atmosie w Blue City chyba i pisali jakie to wzmacniacze użyto i 4 subwoofery (ciekawe!) i pomyślałem że barwa też może być ciekawsza.

Myślę że od tego czasu mogło sięsporo zmienić.