Vectorinni Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu 4 minuty temu, Nowy75 napisał: Pytanie ,jak długo jeszcze? Wczoraj po necie pałętał się artykuł gościa, który zrobił sobie tournee po chińskich fabrykach. Pisał o tym, że towary,w tym samochody, które zalewają masowo europejski rynek , pochodzą z taśm produkcyjnych implementowanych tam przez najbardziej renomowanych europejskich producentów. Ci sami pazerni fabrykanci wysłali tam swoich inżynierów, żeby szkolili miejscową kadrę . Teraz Chińczycy sami robią sobie swoje taśmy produkcyjne i roboty, tym łatwiej,że zapewnili sobie na całym świecie dostęp do surowców niezbędnych do pracy z zaawansowaną techniką. Bo dokładnie tak jest. Mało tego. Kiedy zaczął się exodus zachodnich firm do Chin, to nawet ja, średnio zorientowany w takich sprawach wiedziałem, że tak się to skończy. Zachłanność i krótkowzroczność koncernów zaślepiła im rzeczywistość. Małpi wyścig za marżami doprowadził do tego co dzisiaj mamy i zaraz będziemy mieli. Nawet nie chcę myśleć o konsekwencjach dla nas wszystkich. Co ciekawe, te konsekwencje odbiją się też na samych Chińczykach, bo jak Europa jako bardzo dla nich chłonny rynek zbytu popadnie w biedę, to i ich marże spadną, a fabryki będą musiały zwolnić. Myślę, że nawet rozpędzające się kraje jak Brazylia czy Indie mogą nie zastąpić UE. Zobaczymy. Z pewnością, jako Polak i obywatel UE, daleki jestem od celowego przyspieszania zapaści, czy życzenia tegoż de facto samemu sobie. Stąd moje niezrozumienie dla osób nawołujących wręcz do wspierania obcej, agresywnej gospodarki jaką są Chiny. Owszem, nie ma sensu z tym walczyć, bo już za późno, ale żeby jeszcze samemu dążyć do pogarszania sobie życia? Chore... 1 Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu 2 minuty temu, Vectorinni napisał: Zobaczymy. Z pewnością, jako Polak i obywatel UE, daleki jestem od celowego przyspieszania zapaści, czy życzenia tegoż de facto samemu sobie. Stąd moje niezrozumienie dla osób nawołujących wręcz do wspierania obcej, agresywnej gospodarki jaką są Chiny. Owszem, nie ma sensu z tym walczyć, bo już za późno, ale żeby jeszcze samemu dążyć do pogarszania sobie życia? Chore... Lepiej bym tego nie ujął. @Tomasz Kluczynski ,o los manufaktur audio się nie martwię,to i tak produkt niszowy dla garści zamożniejszych entuzjastów, dadzą radę . Problem to większe firmy zatrudniające setki lub tysiące ludzi i masę kooperantów. No,ale cóż,mleko JUŻ się rozlało, możemy tylko sobie pogadać. W temacie wątku,to chyba jako klienci powinniśmy pewne sprawy przewartościować,jeśli ktoś w Europie chce na nas zarobić,powinien też dać zarobić Europie. Jeśli wciąż będziemy gonić za niską ceną skończymy jako klienci opieki społecznej. Puszczam oko do Audiolaba 😁 Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 5 godzin temu, Nowy75 napisał: gdy padnie europejski rynek,ceny " chińczyków" z pewnością wzrosną Dlatego TERAZ jest dobry moment, żeby korzystać! Zarówno, jeśli chodzi o elektronikę, jak i o samochody. 5 godzin temu, Vectorinni napisał: te konsekwencje odbiją się też na samych Chińczykach, bo jak Europa jako bardzo dla nich chłonny rynek zbytu popadnie w biedę, to i ich marże spadną, a fabryki będą musiały zwolnić. W czasie plandemii kowidiańskiej spadł europejski popyt m. in. na zabawki. O skali produkcji przemysłowej w Chinach dobrze świadczy fakt, że zamknięto tam wówczas... 20 tysięcy(!!!) fabryk zabawek z braku popytu. Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 5 godzin temu, Vectorinni napisał: Z pewnością, jako Polak i obywatel UE, daleki jestem od celowego przyspieszania zapaści, czy życzenia tegoż de facto samemu sobie. Stąd moje niezrozumienie dla osób nawołujących wręcz do wspierania obcej, agresywnej gospodarki jaką są Chiny. Owszem, nie ma sensu z tym walczyć, bo już za późno, ale żeby jeszcze samemu dążyć do pogarszania sobie życia? Chore... Ja jestem Polakiem a nie żadnym "unijczykiem" (czy jak tam te potworki się nazywają). Unia Europejska jest niczym innym, jak narzędziem politycznej dominacji Niemiec nad Europą. Taka IV Rzesza, tylko dla odmiany realizowana metodami bezkrwawymi. Ktoś w Reichu bowiem poszedł po rozum do głowy i nie chce już powtarzać błędów wojowniczego kajzera czy późniejszego Akwarelisty. Ale i ten projekt Niemcom się zawali, są bowiem krajem za dużym na Europę, ale za małym na próby światowej dominacji. I znowu Rosja i USA (a dziś także i Chiny) zrobią z Niemcami porządek, gdy ci zaczną zanadto podskakiwać. Szczególnie w dobie broni jądrowej jest to bardzo łatwe. Dlatego bym się specjalnie do tych tam europejskich czy unijnych tożsamości nie przywiązywał. Za kilka bowiem lat z Unii Europejskiej nie pozostanie nawet smród. Ani USA ani Chinom nie zależy bowiem na potężnej gospodarczo i wojskowo Europie pod niemieckim przywództwem. Użyją zapewne Rosji do zrobienia na kontynencie porządku, a może oni też się zmienili i nie chcą wojować? Wówczas wystarczy wspólny nacisk gospodarczy USA i Chin, by rozwalić niemiecki projekt zjednoczonej Europy. Po raz kolejny historia się powtórzy. Także pilnujmy, własnego nosa i własnych spraw, budujmy własną armię i własną gospodarkę, bo rola niemieckiego poddostawcy zaraz nam się skończy. W mniej lub bardziej brutalny sposób. 1 Odpisz, cytując
pairtick Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 53 minuty temu, il Dottore napisał: Dlatego TERAZ jest dobry moment, żeby korzystać! Zarówno, jeśli chodzi o elektronikę, jak i o samochody. Jprdl, jak trzeba mieć ograniczoną wiedzę ekonomiczną 🤦 Chińską trumnę też już masz? 😝 56 minut temu, il Dottore napisał: W czasie plandemii kowidiańskiej Jeżeli faktycznie jesteś lekarzem, to powinieneś być dożywotnio pozbawiony prawa wykonywania zawodu. 36 minut temu, il Dottore napisał: Ja jestem Polakiem a nie żadnym "unijczykiem" (czy jak tam te potworki się nazywają). A nie Ukraińcem na Ziemiach Odzyskanych? 😛 Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 47 minut temu, pairtick napisał: A nie Ukraińcem na Ziemiach Odzyskanych? A Ukrainiec to nie obywatel zbuntowanej polskiej prowincji? Coś jak Tajwańczyk dla Chińczyka. 49 minut temu, pairtick napisał: ograniczoną wiedzę ekonomiczną Jak lubisz przepłacać to droga wolna. Czy ja zabraniam? Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 44 minuty temu, pairtick napisał: Jeżeli faktycznie jesteś lekarzem, to powinieneś być dożywotnio pozbawiony prawa wykonywania zawodu. A to dlaczego? Obraz absurdów do których doprowadzili ludzie z tytułami medycznymi do spółki z politykami dobrze przy tym zarabiając na nieszczęściu wszystkich obrazuje pewną historyjka, która wydarzyła się naprawdę: Gość wchodzi do urzędu, uśmiechnięte panie z okienka pytają : Dlaczego nie nosi pan maseczki? Uśmiechnięty gość Panie też nie noszą... Ale my jesteśmy za szybą! Ja też... Odpisz, cytując
Recommended Posts