Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
4 minuty temu, Nowy75 napisał:

Pytanie ,jak długo jeszcze? Wczoraj po necie pałętał się artykuł gościa, który zrobił sobie tournee po chińskich fabrykach. Pisał o tym, że towary,w tym samochody, które zalewają masowo europejski rynek , pochodzą z taśm produkcyjnych implementowanych tam przez najbardziej renomowanych europejskich producentów. Ci sami pazerni fabrykanci wysłali tam swoich inżynierów, żeby szkolili miejscową kadrę . Teraz Chińczycy sami robią sobie swoje taśmy produkcyjne i roboty, tym łatwiej,że zapewnili sobie na całym świecie dostęp do surowców niezbędnych do pracy z zaawansowaną techniką.

Bo dokładnie tak jest. Mało tego. Kiedy zaczął się exodus zachodnich firm do Chin, to nawet ja, średnio zorientowany w takich sprawach wiedziałem, że tak się to skończy. Zachłanność i krótkowzroczność koncernów zaślepiła im rzeczywistość. Małpi wyścig za marżami doprowadził do tego co dzisiaj mamy i zaraz będziemy mieli. Nawet nie chcę myśleć o konsekwencjach dla nas wszystkich. Co ciekawe, te konsekwencje odbiją się też na samych Chińczykach, bo jak Europa jako bardzo dla nich chłonny rynek zbytu popadnie w biedę, to i ich marże spadną, a fabryki będą musiały zwolnić. Myślę, że nawet rozpędzające się kraje jak Brazylia czy Indie mogą nie zastąpić UE.

Zobaczymy. Z pewnością, jako Polak i obywatel UE, daleki jestem od celowego przyspieszania zapaści, czy życzenia tegoż de facto samemu sobie. Stąd moje niezrozumienie dla osób nawołujących wręcz do wspierania obcej, agresywnej gospodarki jaką są Chiny. Owszem, nie ma sensu z tym walczyć, bo już za późno, ale żeby jeszcze samemu dążyć do pogarszania sobie życia? Chore...

Napisano
2 minuty temu, Vectorinni napisał:

Zobaczymy. Z pewnością, jako Polak i obywatel UE, daleki jestem od celowego przyspieszania zapaści, czy życzenia tegoż de facto samemu sobie. Stąd moje niezrozumienie dla osób nawołujących wręcz do wspierania obcej, agresywnej gospodarki jaką są Chiny. Owszem, nie ma sensu z tym walczyć, bo już za późno, ale żeby jeszcze samemu dążyć do pogarszania sobie życia? Chore...

Lepiej bym tego nie ujął.

@Tomasz Kluczynski ,o los manufaktur audio się nie martwię,to i tak produkt niszowy dla garści zamożniejszych entuzjastów, dadzą radę . Problem to większe firmy zatrudniające setki lub tysiące ludzi i masę kooperantów. No,ale cóż,mleko JUŻ się rozlało, możemy tylko sobie pogadać.

W temacie wątku,to chyba jako klienci powinniśmy pewne sprawy przewartościować,jeśli ktoś w Europie chce na nas zarobić,powinien też dać zarobić Europie. Jeśli wciąż będziemy gonić za niską ceną skończymy jako klienci opieki społecznej. Puszczam oko do Audiolaba 😁