Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam.Tydzień temu kupiłem Yamaha MusicCast RX-V4A Czarny, Indiana Line Nota 5.0 - 550 X/740 X/240 X Orzech,zrobiłem kalibracje przez załączony do zestawu mikrofon i co jakis czas dżwiek zanika przez polączenie hdmi arc.Nie potrafie również wyregulować niskich i wysokich tonów,nie wiem czy jest to możliwe jak ustawiłem korektor ale nic sie nie zmieniło w odsłuchu nie mam pojęcia czy korektor jest dedykowany dla tego modelu?Prosze o wskazówki -dzięki.

Napisano (edytowany)

A co było źródłem dźwięku z TV, czy streaming Netflix/Apple Tv/HBO/itd. czy może jakiś plik bezstratny true hd/dts hd ma? Czy problem z zanikaniem występuje zawsze, typu z youtube/spotify czy tylko przy konkretnych odsłuchach? TV masz z eARC czy może samo arc. Może aktualizacje są dostępne zarówno w tv jak i ampli?

Edytowano przez Saimons69
Napisano
52 minuty temu, Grzegorz Szepe napisał:

Tv ma eARC ,zanik sygnału na 2sek prawie jest codziennie przy oglądaniu TV,youtube,lub nc+ przez dekoder.Druga sprawą jest czy w tym aplitunerze można ustawić korektor bo ustawiem suwakami ale jakoś bez rezultatu.

Spróbój po ustawieniach EQ zmienić tryb EQ (nad suwakami Equalizera w ustawieniach poprzez ip amplitunera) na GEQ (po kalibracji jest załączone Ypao flat lub natural).

Napisano (edytowany)

Kabel HDMI mogący obsłużyć 2.1? Możesz też spróbować podpiąć np. laptop/komputer do amplitunera, albo spotify przez komórkę przesłać i zobaczyć czy też taki problem z zanikiem występuje. Można spróbować też reset do ustawień fabrycznych, tylko nie wiem czy wtedy korektor się nie kasuje i nie trzeba robić na nowo pomiaru, ewentualnie czy jest opcja wgrania korekcji na pendrive, taką opcję miałem w denonie., Aktualizację firmware zrobiłeś?

Napisano
5 godzin temu, Ststek napisał:

Spróbój po ustawieniach EQ zmienić tryb EQ (nad suwakami Equalizera w ustawieniach poprzez ip amplitunera) na GEQ (po kalibracji jest załączone Ypao flat lub natural).

Poustawiałem i przesyłam fotki ale nie moge otrzymać mocnego uderzenia basu i fajnego sopranu,dźwięk niekiedy dalej zanika

IMG_20251011_180723276_HDR.jpg

IMG_20251011_180656742_HDR.jpg

IMG_20251011_180621620_HDR.jpg

IMG_20251011_180606580_HDR.jpg

IMG_20251011_180548982_HDR.jpg

IMG_20251011_175226399_HDR.jpg

IMG_20251011_175207096_HDR.jpg

IMG_20251011_175126452_HDR.jpg

IMG_20251011_174840470_HDR.jpg

IMG_20251011_174822907_HDR.jpg

Napisano (edytowany)

Mam wrażenie jakbyś nie przeprowadził dobrze konfiguracji, albo coś źle poustawiał. Masz subwoofer?

Ogólnie w kinie domowym, głośniki ustawia się na small (nawet  jak masz fronty podłogówki, przy słuchaniu muzyki można słuchać przez direct, czy jak to tam wygląda w yamaszce, wtedy fronty grają pełnym pasmem), no chyba, że nie masz subwoofera to wtedy fronty mogą być large, crossover ustawia się na 80 Hz, znaczy można inaczej, ale to taka bezpieczna liczba w kinie domowym. To podbicie dB moim zdaniem nie ma sensu, zwłaszcza jak są małe różnice między sobą, a subwoofer możesz dać więcej gainu/volume na samym głośniki. Mógłbyś ustawić wszystkie na 0 dB i tylko centralny -2 dB, a braki w głośności po prostu regulować  przyciskiem głośności.

No i czy robiłeś konfigurację przez dołączony mikrofon, tak jak tam krok po kroku prowadzi setup?

EDIT: Virtual Cinema Front to raczej off, bo tak czytam instukcje to opcja jak nie masz głośników normalnie ustawionych w 5.1 czyli 3 z przodu i 2 z tyłu.

Napisano

Zrobiłem kalibracji przez mikrofon kompletna,nie mam subwa,mam 5 głośników

Żeby sprawdzić czy dźwięk będzie dalej się zawieszał podłączyłem kabel optyczny na TV przełączyłem na wyjście optyk ale nie umie nawet jak przełæcze na amplit.audio to nie ma dźwięku

Napisano (edytowany)

Jakby co to ten film przez przypadek dodałem, tam nic nie ma, znaczy jednak może jest, ale widzę, że ma też lokowanie produktu (trzeba wyłączyć AI surround).
Jak masz 5 głośników to fronty ustaw na Large, reszta głośników na small, crossover na 80 Hz, Virtual Cinema Front off (jeśli masz prawidłowo rozlokowane głośniki).
A co do wyłączania dźwięku to ten dekoder to masz podpięty przez TV i później do amplitunera, czy może przez amplituner i później obraz po hdmi do tv? Bo możesz zawsze po próbować podpiąć odwrotnie niż obecnie masz.  A jeszcze pytanie patrzyłeś już czy są aktualizacje dostępne?