jaknb Napisano 12 października Napisano 12 października DAC R2R, preamp i wzmacniacz słuchawkowy od Audio-GD. W internecie mało opinii i recenzji, więc otwieram wątek. Na youtubie są dwa filmiki opisujące go, ale niestety jeden po włosku, a drugi po rusku. Jako, że jestem zainteresowany tym produktem, to ściągnąłem transkrypty i przetłumaczyłem. Wklejam, byście też mogli się zapoznać. Zastrzegam, że robione przez AI, więc cholera wie, czy wyszło zgodnie z prawdą: Cytat Tłumaczenie na polski (z włoskiego) Witamy. W tym odcinku Spirit Sound Store — dość ważnym, bo przedstawiamy kamień milowy katalogu Audio-GD — z okazji dwudziestej rocznicy Kingwa przygotował naprawdę godny uwagi model R28 MK3. To urządzenie typu combo, więc może robić kilka rzeczy jednocześnie lub osobno: może pracować jako zbalansowany przedwzmacniacz, jako DAC oraz jako wzmacniacz słuchawkowy o naprawdę interesujących osiągach. Zdradzę, że już nagrałem o nim wideo, ale dziś rano zobaczyłem dość ciekawy wpis naszego amerykańskiego kolegi. Kolega ten zwracał uwagę, że ten okres w historii zostanie zapamiętany raczej z powodu spłaszczenia jakości — i to nie w górę — jeśli chodzi o produkty cyfrowe, zwłaszcza DAC-i. W pełni się z nim zgadzam i ci, którzy śledzili mnie na różnych targach, na pewno trafili na moment, w którym zatrzymywałem klienta pytającego: „A do ilu megaherców ten produkt dochodzi? Czy czyta MQA? Jakie ma funkcje?” Ja zwykle ucinam takie rozmowy mówiąc: „Skupiasz się na niewłaściwej rzeczy”. Niestety retoryka marketingowa — jak w aparatach — prowadzi do myślenia, że telefon z 50 milionami pikseli zrobi lepsze zdjęcia niż lustrzanka sprzed kilku lat z 10, a nawet 8 milionami. „Klasa to nie woda”. Dzisiejszy produkt komercyjny definiuje się nie tyle jakością pojedynczego komponentu, który sam w sobie może wyglądać dobrze. Mamy selekcję bardzo dobrych elementów, wyrafinowane układy, deklarowane parametry — według „dekalogu” audiofilskiego bon-tonu, który mówi, że jeśli coś zrobiono tak i ma takie cechy, to „powinno” brzmieć dobrze. Skupiono się przede wszystkim na tym, co widzicie. Produkt komercyjny napędza zasadniczo jedna potrzeba: możliwość sprzedaży w dużych ilościach. Dlatego to wy możecie naprawdę zrobić różnicę, wybierając produkty, które zostały wymyślone po to, żeby brzmieć — w duchu prawdziwej „high fidelity”. To dość złożony problem, bo stworzył na rynku całą serię produktów, które są do siebie podobne. Często dochodzi się do tego, że o wyborze A lub B bardziej decyduje estetyka panelu, wyświetlacz czy tryb filtra, niż realna różnica w dźwięku. Kiedyś, 20–30 lat temu, różnice między produktami były naprawdę duże — czasem na plus, czasem na minus — i nie zawsze było to „na lepsze”. Na pewno 20–30 lat temu trzeba było wydać więcej, żeby mieć produkt wysokiej jakości, podczas gdy dziś próg wejścia w komercyjną „hi-fi” jest obiektywnie przyzwoity. Ale widzę dużą rozbieżność: w danym widełkach cenowych dostajemy coraz lepsze „deklaracje” cech, a paczka realnej jakości pozostaje mocno stała. To znaczy: czy weźmiesz entry-level, czy top w danym „typie” produktu, to wcale nie zmienia się aż tak bardzo. Są też produkty kiedyś zwane „ezoterycznymi”, z wysokiej półki, gdzie inspiracją jest przede wszystkim jakość — interpretacja czystej high-fidelity. Projektant kładzie na szali coś więcej niż zwykły zestaw prefabrykowanych chipów — i ceny robią się naprawdę wymagające. Brakuje trochę klasy średniej. Moim zdaniem Kingwa, zmieniając model biznesowy i oferując produkt niemal prosto z fabryki, z naprawdę ograniczonymi marżami i omijając całą hierarchię „prezentacji” (udział w targach, płacenie za recenzje, wysyłki do magazynów, inwestycje w grafikę i packaging) — całą tę część — żyjąc też w dość odosobnionym miejscu i będąc chyba wciąż związanym z dawnym, „czystym” pojęciem hi-fi, poszukał innej drogi. Muszę powiedzieć, że przez lata trudno było mu wejść na rynek: uważano to za produkt „nie najlepiej postrzegany”, bo nie było jasne, do kogo jest adresowany — grał lepiej niż produkt „ezoteryczny”, ale nie miał tej estetyki, obecności, „rodowodu”. Był mniej pociągający niż entry-level pełen lampek i funkcji; nie celował w tamtą publiczność. Swoje miejsce znalazł, gdy zrozumiano go jako produkt dla pasjonatów, pomyślany wyłącznie do słuchania muzyki. To jest korzeń Kingwy. Każda decyzja projektowa miała bardzo konkretny cel: poprawić jakość dźwięku ponad wszystko. Myśląc w tych kategoriach, trzeba rozumieć: ten produkt sprzedaje się, bo jest jakościowy, podczas gdy produkt komercyjny jest projektowany tak, by spełnić żądania rynku — i sprzedaje się, bo się w nie wpisuje. To więc dwa zupełnie różne produkty w sensie koncepcji. To sprawiło, że R28, doszedłszy do wersji MK3, ma cały szereg cech technicznych (opowiadałem o nich w poprzednich wideo i w skrócie wspomnę też tutaj), które prowadzą do takiego poczucia jakości, jakiego zwykle w handlowej ofercie nie znajdziecie. Używanie Audio-GD oznacza wejście w jego własny świat; oznacza skupienie na muzyce, wydobycie z nagrania duszy tego, kto je stworzył. Często praca inżynierów dźwięku jest ogromnie ważna. Pamiętam sprzed kilku tygodni klienta, który mówił: „Jasne, z tym zestawem wzmacniacza słuchawkowego uświadomiłem sobie, że wiele nagrań, które lubiłem, wcale nie jest takie dobre. Ten system wydobywa piękno dobrej realizacji, ale polaryzuje — jeśli nagranie jest słabe, to jest pokazane takim, jakie jest. Widać problemy”. I to jest cena prawdziwej high-fidelity. Gdy poziom rozdzielczości systemu rośnie, „zmarszczki” widać o wiele łatwiej. Niefortunne operacje w masteringu czasem „maskuje” bardziej uśredniony system. Z drugiej strony, ogromnie zyskują wszystkie realizacje zrobione z jakością. To nasz mały „sport akustyczny”, który przez lata poruszył tysiące ludzi, by budować systemy spełniające osobiste cele odsłuchowe. Każdy ma swoje: jedni do relaksu, inni do pogłębiania, medytacji, inni po prostu, by słuchać brzmienia instrumentów. R28 MK3 potrafi te potrzeby zaspokoić bez większych problemów. Za prostym „pyk-pyk-pyk”, które tu widzicie, stoi długa seria przemyśleń, które doprowadziły do powstania tego urządzenia. Patrząc do środka — to widać. Czasem widać produkty z potencjometrami, które nawet nie przekraczają „14” (stopni), a cena jest bardzo słona. Kto otwiera Audio-GD, zaczyna się zastanawiać: „Co tu się dzieje? Dlaczego producent podjął tyle ‘dziwnych’ decyzji?” To nie są decyzje przypadkowe. To wybory, które kiedyś stosowano w najwyższej klasie produktów. Jedna z nich to właśnie regulator głośności — tu zrealizowany jako wieloobrotowy enkoder, który steruje płytką prowadzącą sygnał do czterech odrębnych płytek „drabinkowych”, gdzie z jednej strony są precyzyjne rezystory, a z drugiej hermetyczne przekaźniki. Oczywiście kombinacja związana z enkoderem daje żądane tłumienie. Taki podział na cztery sekcje zapewnia naprawdę wybitną transparentność. Dlaczego cztery? I tu cofamy się od pojedynczego elementu do filozofii projektu: cztery, bo cała maszyna jest „pomnożona przez dwa” — jest naprawdę zbalansowana, więc musi mieć podwójne zasilacze i podwójne stopnie wyjściowe. W konsekwencji wszystkie te wybory przełożyły się na naprawdę sporą powierzchnię w centymetrach kwadratowych. Często słyszę zarzut: „Kurczę, wasze produkty są piękne i wszystko, ale są naprawdę duże”. Nie da się iść na kompromisy w pewnych aspektach. Jeśli chcesz zbudować układ z elementów dyskretnych i zrobić to dobrze, to jakościowo wymagana jest odpowiednia wielkość urządzenia. Inaczej wchodzimy w świat „superkompaktu”, gdzie — przed chwilą prezentowałem DAP o bardzo wysokiej jakości — wszystko jest zminiaturyzowane i skompresowane w malutkiej przestrzeni, ale to są inne jakości. Tam to jest maksimum mobilności, ale nie może konkurować ze stacjonarnym produktem zaprojektowanym w taki sposób — nawet jeśli jest drogi. Wasze wybory zawsze trzeba odnosić do celu akustycznego. Jeśli słuchacie w ruchu — nie ma wyjścia, idziecie w tamtą stronę. Jeśli słuchacie w domu i chcecie zbudować jakościowy setup — wybierajcie komponenty, w których wszystkie sekcje są rozwinięte bez dużych kompromisów. Myślę, że tym projektem Kingwa pozwala za, mimo wszystko, rozsądne pieniądze wejść do świata, który kiedyś nazywano niemal „ezoterycznym” — brzmienia pomyślanego dla ludzi, którzy głęboko kochają muzykę. Dobrze — ten produkt będzie dostępny w showroomie, postaramy się go jak najczęściej prezentować. Kilka miesięcy temu ukazała się bardzo ładna recenzja w „AudioReview”, więc zaczyna też być obecny w prasie — nie od producenta, tylko z naszej strony. W tym roku poszliśmy trochę dalej w prezentacji produktów, zwłaszcza dwukanałowych, bo chcemy pokazać klientowi, jak ta marka może w jakiś sposób pomóc — w dość trudnej sytuacji rynkowej — komuś, kto chce złożyć zdrowy system o wyjątkowo naturalnym brzmieniu, z możliwością stosowania filtrów i lekkiego korygowania toru, by zrównoważyć charaktery różnych komponentów — i nie wydawać przy tym fortuny. Do zobaczenia wkrótce. Cytat Tłumaczenie na polski (z rosyjskiego) Wiecie, co się stanie, gdy zresetować design dowolnego urządzenia do ustawień domyślnych?… W wielu z nich ma się wrażenie, że „estetyka” to dla producenta słowo nieznane. Obudowa to po prostu pancerz ochronny, w którym siedzą domyślne przyciski i gniazda jak ze studyjnego miksera. Ale jest też druga strona: o każdym urządzeniu Audio-GD znajdziecie mnóstwo opinii i dyskusji — naprawdę ludzi interesują i od dawna są u audiofili uważane za „top za swoje pieniądze”. Za co? Żeby to zrozumieć, poprosiłem ekipę z Pofona.ru o wypożyczenie na test. I oto co z tego wyszło. Audio-GD to przypadek, gdzie są tylko inżynierowie, bez marketingowców. Wystarczy spojrzeć na ich stronę — to bardziej notatnik inżynierski niż prezentacja marki. Branding? Nawet nie pachnie. Za to opisy techniki są żywe i konkretne — dokładnie jak ten „multibitowy” sound. Generalnie: marką rządzą zakręceni geekowie, którym wszystko jedno, że ktoś podziwia frezowane panele dCS. Co tu mamy? R-28 MK3. W pełni zbalansowany, dyskretny tranzystorowy przedwzmacniacz/wzmacniacz słuchawkowy oraz DAC na drabinkach rezystorowych, z wieloma wejściami/wyjściami. I to wcale nie jest top Audio-GD — raczej solidna platforma startowa. Dla wielu może być jednak „końcem gry”. To poważny komponent, tak popularny, że to już trzecia generacja. Wygląd? Bez objawień. „Brak designu” jest designem marki i nie zmienia się od bardzo dawna. Zauważyłem tylko frezowane fazki, które odrobinę „udają” styl. Na froncie trzy przyciski — też jak z katalogu części. Najbardziej oczywisty: zasilanie. Dalej dwie strzałki (w lewo/prawo)… ale nie. Lewa nie robi tego, co myślicie — wchodzi do menu ustawień. Prawa jej tam pomaga. Pamiętajcie: to sprzęt dla geeków. Jeśli najpierw naciśniecie prawą, to włącza tryb przełączania wejść (a nie pomaga w menu). Logika jest, gdy się ją już zna — mnie zaskoczyła. Wyświetlacz przypomina radziecki kalkulator na 230 V. Górny wiersz to częstotliwość próbkowania (poznaliście!). Dolny rząd jest zaszyfrowany — bez instrukcji nie zgadniecie. Minimalizm kończy enkoder głośności. Działa bardzo przyjemnie: precyzyjne kroki i klikające przekaźniki. Do tego para gniazd słuchawkowych: zbalansowany XLR oraz nad nim pojedynczy jack 6,3 mm z zatrzaskiem (trzyma wtyk, dopóki nie wciśniecie czerwonej dźwigni). Brzydki, z wystającymi śrubami — a jednak ma perwersyjny urok. Zwróćcie uwagę na grube ścianki, spasowanie i wagę prawie 8 kg — tu nie oszczędzano materiału; z takim ekranowaniem zakłócenia mu niestraszne. Brutalnie, utylitarnie, z widocznymi srebrnymi śrubami na czarnym tle. Można „zmiękczyć” to wszystko srebrnym kolorem obudowy (jeśli lubicie). Tył jest bogaty: analogowe wyjścia na balansowych XLR Neutrik i porządnych RCA. Są też… mini-XLR (gdzie jeszcze znajdziecie wyjścia na mini-XLR?). Obok analogowe wejście XLR (też Neutrik). Gdy masz marketing, zmuszą cię do „no-name”, bo wygląda jak Neutrik, a kosztuje 3× mniej. Gdy marketingu nie ma — inżynier wybiera to, co technicznie najlepsze. Samowolka. Konfiguracja? Jeśli raz ją przetrwacie — i rodzina z domu nie ucieknie — R-28 okaże się przyjazny i wygodny. Na wyświetlaczu część rzeczy odgadniecie intuicyjnie, ale do reszty potrzebna instrukcja. Również by pojąć logikę ustawień. Na początku czujecie się jak detektyw składający wydarzenia z zeznań świadków: jeden palec na instrukcji, drugi na przycisku. To takie „audiofilskie cierpienie”, bez którego nie ma „prawdziwie” świetnego komponentu. A R-28 jest tu „twardszy” od was — rozpuszczonych interfejsami dotykowymi i suwakami zmiany fontu. Tu trzeba włączyć głowę. Wszystko jest po męsku zaszyfrowane. „PL212”. To nie „212” ani „2-12”, tylko „P” i „12”. Czemu? Do instrukcji, wrażliwcu! Dobra, powiem: „P” — aktywny wyjściowy tryb pre (regulowany precyzyjną drabinką). Może być też „D” — aktywny DAC out (wyjścia analogowe „na pełnej” w trybie liniowym; napięcie można wybrać w menu, jeśli je znajdziecie). Mój egzemplarz z pudełka był w „D” — jak puściłem muzykę, to prawie dzwoniłem po kardiologa (na szczęście to były małe monitory aktywne na biurku). „2” to numer wejścia (USB-B), „12” — poziom głośności. Jeśli jesteś nieuleczalnym delikatnisiem i chcesz pilot — jest metalowy pilot z minimum przycisków (opcja). A w środku? Tu jest to, za co fani kochają Audio-GD. Pięknie i „po męsku” zrobione — prawdziwa uczta dla oczu. W tym „brzydkim kaczątku” ukryto super-samochód z V12 i NOS-em. Na czele: drabinka rezystorowa. Jej cecha: wszystkie tolerancje i możliwe błędy w torze sygnału uwzględnia się z góry — na etapie selekcji analogowych komponentów; ta informacja trafia do firmware’u, a przy pomocy programowalnej matrycy bramek (PGA) każdy bit sygnału jest wyrównywany względem wzorca. Mamy więc „matrycę sterowaną matrycą” — Wachowskim by się nie śniło. Cztery osobne moduły R-2R dla DSD i osiem modułów dla PCM — pracują równolegle i niezależnie, co minimalizuje błędy. Czułość drabinek na jitter i tak jest niska, ale do kompletu są dwa dobre zegary TCXO. Na wszystkich wejściach cyfrowych stosują własne sterowniki, a USB oparte jest na asynchronicznym module Amanero Combo384. Bonus: możliwość oversamplingu aż do 8×. Im wyższy oversampling, tym bardziej neutralnie; bez oversamplingu — cieplej. W MK3 dodano też dwa nowe NOS-owe tryby z analogowymi filtrami. Wszystko da się dostroić pod słuchawki albo system — instrukcja konfiguracji się przyda. W MK3 dodano ekranowanie między sekcjami cyfrowymi i analogowymi. Stopień wzmocnienia: dwa niskoszumowe transformatory z rdzeniem R-shaped, zasilanie rozdzielone na 10 grup. Dalej zbalansowany, w pełni analogowy, dyskretny wzmacniacz na czterech parach tranzystorów, z „porządnym” pre i resztą klasyki, którą cenimy w szkołach analogowych. „Cyferki w papierach” są takie, że chciałoby się podłączyć kolumny: na zbalansowanym wyjściu słuchawkowym przy 25 Ω ten potwór odda prawie 10 W czystej mocy (tak, prawie 10 W!). Dajcie mu zaciski — napędzi wam biurkowe monitory. Przy wyższej impedancji moc spada, ale nawet przy 600 Ω odda ~600 mW. Przy takim zapasie są dwa poziomy wzmocnienia: +12 i +22 dB. Inne liczby: ~120 dB dynamiki, ~120 dB SNR, THD < 0,01%, pasmo 20–20 kHz z nierównomiernością ~0,5 dB. Widać, że zespół znalazł „zen” — porządek okablowania, oploty, schludne luty. Logo Audio-GD na PCB wygląda ładniej niż na froncie — i moim zdaniem czas skończyć z tym pseudo-odręcznym logo na panelu; prawdziwe „logo” tej marki to to na pięknej czarnej płycie głównej. Testy zacząłem na biurku z różnymi słuchawkami — świetnie z dynamikami i planarnymi; kontrola znakomita. Ale tylko na słuchawkach tracicie dużo. Gdy wpiąłem R-28 do dużego systemu — szczęka opadła. Konfiguracja: transport Aurender 200 (cache na SSD) → audiofilski USB Nordost Heimdall 2 → R-28 → po konwersji i regulacji głośności balans na końcówkę Parasound JC5 → kolumny elektrostatyczne Martin Logan ESL X. Jak brzmi R-28? To „piekielna” aparatura, która gra anielsko. Zastrzeżenie: podobał mi się jeden tryb — aktywowany przyciskiem „najcieplejszy” na pilocie. Faktycznie oznacza to wyłączenie oversamplingu (na ekranie miga „No”). „Neutralny” tryb 8× OS w moim systemie był nieciekawy: zbyt suchy, dość nudny. Cała magia — w „No OS”. Przede wszystkim słychać, że Audio-GD jest niezwykle skrupulatny i delikatny. Scena: bardzo szeroka, wręcz maksymalnie, głębokość normalna — dźwięk nie jest płaski, ale szerokość robi większe wrażenie. Mam albumy w 24/96 i naprawdę słychać wysoką rozdzielczość: DAC precyzyjnie „wyciąga” najmniejsze detale, bez „mydła”, ale też bez suchości i studyjnej sterylności — wszystko plastyczne, z przyjemnym ciepłem i bardzo wysoką rozdzielczością. Dynamika — ogromny plus. Polecam przy okazji zespół Mother Mother — ich „No Culture” brzmi tu dynamicznie, jasno, ale nie agresywnie, nie męczy. R-28 przygotowuje ten materiał wzorcowo: szlachetny, wyrafinowany wokal; średnica przejrzysta i plastyczna — pełen zachwyt. Świetnie radzi sobie z „hałaśliwą górą”: nic nie krzyczy, nic nie ginie. W zasadzie nie znalazłem muzyki, która by tu brzmiała źle. Balans — idealny (dla mnie). Ale pamiętajcie: w trybie bez OS. W neutralnym 8× OS — w moim systemie totalnie nie porywa; kolejny „dziwny chiński podpis”. Podsumowanie: dźwięk uwielbiam — zostałem fanem marki. Minusy? Cała reszta: brzydki i uciążliwy w ustawieniach, bałagan na wyświetlaczu i z tyłu. Ale za ~155 000 (rubli, w Pofona) nie znajdziecie tak „wyładowanego”, a przede wszystkim tak ciekawego i jakościowego brzmieniowo urządzenia. Za te pieniądze z balansowymi wej./wyj., z DAC-iem i mocnym wzmacniaczem słuchawkowym — nie zagra nic tak dobrze jak R-28. To wszystko — do zobaczenia. 1 Odpisz, cytując
rajdek Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu @jaknb wziąłeś na testy? Wbudowany pre, ciekaw jestem jak zagra z Apollonem. Odpisz, cytując
jaknb Napisano 4 godziny temu Autor Napisano 4 godziny temu @rajdek dziś ma przyjść. Podobno jednak ten wbudowany pre szału nie robi niestety. Zobaczymy Odpisz, cytując
rajdek Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 9 minut temu, jaknb napisał: Podobno jednak ten wbudowany pre szału nie robi niestety Szkoda. Taki Audio-GD HE-1 LE delikatnie ujmując ma nieprzyzwoitą cenę. Odpisz, cytując
jaknb Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu Nie załamuje się tym. I tak powinien działać lepiej w regulacji głośności niż kontrola z poziomu chipu DACa jak to robię teraz. Natomiast kusi stestować Laddera Bach jako pre. Szczególnie, że ostatnio wyszedł Bach II. Niestety info o nim brak. Oni nawet kurde nie mają strony jako producent… Odpisz, cytując
rajdek Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 35 minut temu, jaknb napisał: I tak powinien działać lepiej w regulacji głośności niż kontrola z poziomu chipu DACa jak to robię teraz. Bzdura. Poczytaj w moim wątku. Odpisz, cytując
rajdek Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 1 godzinę temu, jaknb napisał: z poziomu chipu DACa jak to robię teraz Źle przeczytałem. Na pewno lepiej, ma w pełni analogowy dyskretny tor. Wyjście 19V RMS. Odpisz, cytując
Recommended Posts