Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Witam wszystkich, od jakiegoś czasu zauważyłem że w scenach filowym gdzie subwoofer jest mocniej wykorzystywany dość mocno słyszalne jest takie metaliczne przebicie dźwiękowe (drgania metaliczne). Nie moge zlokalizować miejsca z którego pochodzi, jakby jednakowo w obrębie TV.  Później przy vokalach wszystko wraca do normy. Próbowałem odsunąć subwoofer, podociskac wtyki bananowe, zmienić ustawienia z 6omh na 8 omh ale nic daje. Zazwyczaj pojawia sie to w materiałach DTS Master Audio i TrueHD. Miał ktoś podobny problem w kinie? 

Yamaha RXv6A, heco aurora 700, klipsch rp1000 sw. Kable chord clearwater i do suba melodika mdsw20.

Edytowano przez szala18
Metaliczne drgania
Napisano (edytowany)

Coś wpada w rezonans. Jeden subwoofer i srednie algorytmy kalibracji. Możesz próbować ściszyć suba troche albo ustawic go w innym miejscu. Moze to byc np. metalowy kaloryfer albo cos podobnego. 

Jak już to znajdziesz to mozesz pokombinować z jakas izolacja drgań 

Edytowano przez PanKlor
Napisano

Ze ścięciem górki YPAO sobie poradzi, więc faktycznie pytanie czy kalibracja jest zrobiona.

Niektóre TV też potrafią zatrzeszczeć, kaloryfer to dobry trop, jakieś inne metalowe obudowy urzadzeń itd. Były też przypadki niedokręconych śrubek w obudowie suba (nie zaszkodzi sprawdzić).

Być może jest aktywna opcja Enhancer i/lub Extra Bass (przy kiepskim materiale basu nie czuje się tak wyraźnie stąd częste próby jego podbijania, a potem gdy odtwarzany jest dobrej jakości materiał to są problemy). 

Napisano

Kalibracja YPAO robiłem dość dawno w nocy i wszystko bylo ok. Czasem yamaha aktualizuje software, ale zachowuje dalej ustawienia, wiec po tym nie robiłem ponownej kalibracji. Extra bass wylaczony. Kaloryferów w domu brak. Tylko meble, tv i glosniki w pobliżu.

Sufit podwieszany z wpuszczanymi lampkami i jak stanę wysoko to słychać to również  pod samym sufitem. 

Nie mam juz pomysłu a przestawić suba w inne miejsce nie mam za bardzo jak, wyciaglem go do przodu o pol metra i zmieniłem kierunek wylotu powietrza ale dalej bylo to samo.

Napisano
3 minuty temu, szala18 napisał:

Sufit podwieszany z wpuszczanymi lampkami i jak stanę wysoko to słychać to również  pod samym sufitem. 

Też może coś dzwonić - lampki/profile. 

3 minuty temu, szala18 napisał:

Nie mam juz pomysłu a przestawić suba w inne miejsce nie mam za bardzo jak, wyciaglem go do przodu o pol metra i zmieniłem kierunek wylotu powietrza ale dalej bylo to samo.

Umiejscowienie bass reflex nie ma większego znaczenia o ile nie jest zatkany. 

Napisano

Może położenie zmiany suba cos pomoze, z lewej na prawą? Jak myślicie? 

Bo myślę że stoi dobrze, pomiędzy frontami, czy ustawic go po zewnętrzej stronie frontu ( to chyba bez roznicy).

Przy ściszeniu na subie z 8 na 4  to ye drgania są dużo mniejsze ale jednocześnie nie ma efektu filmu.

20251022_152700.jpg

Napisano (edytowany)

Nie wiemy co masz na myśli do końca metaliczne przebicie, może nagraj na YT? Pierwsze co do głowy mi przychodzi to może stelaże sufitu podwieszanego lub ścian? Dociśnij je i sprawdź. No nie wiem, trzeba wykluczać metodą eliminacji wszystko po kolei.

Edytowano przez Butler
Napisano
3 minuty temu, Butler napisał:

Nie wiemy co masz na myśli do końca metaliczne przebicie, może nagraj na YT? Pierwsze co do głowy mi przychodzi to może stelaże sufitu podwieszanego lub ścian? Dociśnij je i sprawdź. No nie wiem, trzeba wykluczać metodą eliminacji wszystko po kolei.

że w tle słychać takie metaliczne drgania tak na poziomie 30% głośności całości, tylko w scenach zaawansowanych basowo, w pozostałej części filmu jest wszystko ok.  Nie wiem jak to opisać ..... a z nagraniem, sprawdzę czy komórką będzie cokolwiek z tego słychać. Dociskałem sufit, ale nic - choć bezpośrednio pod nim dosyć wyraźnie to słychać, natomiast nie jestem w stanie zlokalizować jednego punktu z którego by ten dźwięk się wydobywał .... 

dodam że kalibracja kina była robiona zgodnie z tutejszym przypiętym tematem. Fronty . sorrundy na small - crossover 80 hZ. Pozostałe funkcje extra bass wszystko wyłączone.

Napisano

Jeśli to stelaże w suficie/ścianie to można by wpuścić do środka miejscowo piankę montażową, przy czym bardzo by pomogła kamerka endoskopowa. Ale najpierw trzeba wykluczyć całą resztę by bez sensu roboty sobie nie robić. Wykluczaj co się da, gdzieś musi być źródło.

Napisano
8 godzin temu, szala18 napisał:

Witam wszystkich, od jakiegoś czasu zauważyłem że w scenach filowym gdzie subwoofer jest mocniej wykorzystywany dość mocno słyszalne jest takie metaliczne przebicie dźwiękowe (drgania metaliczne). Nie moge zlokalizować miejsca z którego pochodzi, jakby jednakowo w obrębie TV.  Później przy vokalach wszystko wraca do normy. Próbowałem odsunąć subwoofer, podociskac wtyki bananowe, zmienić ustawienia z 6omh na 8 omh ale nic daje. Zazwyczaj pojawia sie to w materiałach DTS Master Audio i TrueHD. Miał ktoś podobny problem w kinie? 

Yamaha RXv6A, heco aurora 700, klipsch rp1000 sw. Kable chord clearwater i do suba melodika mdsw20.

Odpal przez zestaw jakiś generator  niskich tonów i po kolei odsuchaj poszczególne częstotliwości ,aż zlokalizujesz przy jakiej i co wpada w rezonans.Po tej diagnozie możemy dalej kminić, jak zwalczyć problem😅

Napisano (edytowany)

Mozesz spróbować umiejscowienia suba w różne kierunki i różne miejsca, bo okna raczej nie? Może moc trochę zmniejszyć na siebie, choćby dla porównania.

Edytowano przez Saimons69
Napisano
15 minut temu, Gmow1977 napisał:

Odpal przez zestaw jakiś generator  niskich tonów i po kolei odsuchaj poszczególne częstotliwości ,aż zlokalizujesz przy jakiej i co wpada w rezonans.Po tej diagnozie możemy dalej kminić, jak zwalczyć problem😅

A jak odpalić ten generator? 😁 kompletnie nie mam pojęcia jak to sprawdzić.

13 minut temu, Saimons69 napisał:

Mozesz spróbować umiejscowienia suba w różne kierunki i różne miejsca, bo okna raczej nie? Może moc trochę zmniejszyć na siebie, choćby dla porównania.

Po zmniejszeniu mocy suba słychać te dźwięki w dużo mniejszym stopniu, ale dalej występują 

Napisano (edytowany)
2 minuty temu, szala18 napisał:

Poszukać choćby programu do tego i podłączyć laptopa do amplitunera. W laptopie wybrać amplituner jako urzadzenie wyjściowe dzwieku. Od biedy mozesz tez puscic jakis film z yt z frequency sweep i próbować zlokalizować te częstotliwości.

Edytowano przez PanKlor
Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, szala18 napisał:

Tu masz pierwszy z brzegu...

https://onlinesound.net/bass-tone-generator

Laptop do Ampli po hdmi ,albo telefon przez Bluetooth .

Odpal przy głośności  ,takiej  jak słuchasz  i zlokalizuj, co przy jakiej częstotliwości dzwoni...

Edytowano przez Gmow1977