nagraj Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu 16 godzin temu, S!N! napisał: @nagraj Przykładowo Focal Alpha 80 EVO lub coś pokrewnego i uwierz, że zagra to lepiej, niż wszystko co tutaj polecają tylko dokup interfejs i będzie "Pan" zadowolony (najlepiej wybierz się do takiego sklepu gdzie mają produkty bliskiego pola czyli instrumenty, monitory studyjne itp. omijać sklepy z zestawami hi-fi ) Hej, mam interface audio, monitory miałem i planuję zakup innych (Adam Audio). A obok monitorów chciałbym mieć kolumny audio, które nie grają liniowo, tylko ubarwiają jakoś dźwięk. Poza tym mam gramofon, CD, streamer - a tyle źródeł już ciężko podłączyć do monitorów. Odpisz, cytując
S!N! Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu @nagrajTo eve audio i możesz ustawić pod siebie brzmienie bo mają w sobie dodatkową korekcję każdego pasma. Odpisz, cytując
AudioTube Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu (edytowany) 11 minut temu, nagraj napisał: chciałbym mieć kolumny audio, które nie grają liniowo Nie do kupienia, te na „liniowo”. Często nie do wykonania. To przerasta kompetencje większości konstruktorów. 11 minut temu, nagraj napisał: tylko ubarwiają jakoś dźwięk Twój pokój, sweet spot zrobią to wyśmienicie. Nieskończona ilość możliwości. Także przy każdorazowej zmianie ciśnienia. Do tego realizacje. Barwa dźwięku/brzmienia to wypadkowa kolumn, pokoju i nagrania. Edytowano 3 godziny temu przez AudioTube Odpisz, cytując
nagraj Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu 10 minut temu, S!N! napisał: @nagrajTo eve audio i możesz ustawić pod siebie brzmienie bo mają w sobie dodatkową korekcję każdego pasma. + 5 minut temu, AudioTube napisał: Nie do kupienia, te na „liniowo”. Często nie do wykonania. To przerasta kompetencje większości konstruktorów. Twój pokój, sweet spot zrobią to wyśmienicie. Nieskończona ilość możliwości. Także przy każdorazowej zmianie ciśnienia. Do tego realizacje. Barwa dźwięku/brzmienia to wypadkowa kolumn, pokoju i nagrania. Zgadzam się, że pokój, adaptacja akustyczna, ustawienia kolumn mają wpływ na brzmienie. Moja opinia jest taka, że kolumny mimo wszystko mają swój charakter. Przykładowo moje Pylony - gdy wchodzi bas, to w pokoju robi się gęsto (przy czym jest mało precyzyjny). I nie zmienię tego ustawieniem kolumn i equalizacją. Monitory, monitorami - z bliska mogą zabrzmieć bardzo dobrze, ale po prostu nie tego dziś szukam (zwłaszcza, że ciężko podłączyć 4 źródła do nich). Odpisz, cytując
S!N! Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 1 minutę temu, nagraj napisał: z bliska mogą zabrzmieć bardzo dobrze Będą grały rewelacyjnie z bliska i z daleka bardzo dobrze lub też rewelacyjnie w zależności od modelu, przykład neumann zaleca od 1 do 2,5 przy swoich małych monitorkach a przy większych do 3m. 1 minutę temu, nagraj napisał: zwłaszcza, że ciężko podłączyć 4 źródła do nich). Musisz wtedy mieć większy i lepszy interfejs lub mikser lub inne żródło z którego można wypuścić 4. Odpisz, cytując
AudioTube Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 6 minut temu, nagraj napisał: Przykładowo moje Pylony Zabawa. Ile modeli kolumn na tym naszym ziemskim padole uprzyjemnia nam życie. Strzelam, że z 25 tysięcy. Łącznie z DiY. Czy wszystkie „brzmią” tak samo w …komorze bezechowej? Jakim zatem kryterium się posłużyć, by trafić na te swoje brzmienie, w konkretnych warunkach i ciśnieniu? Odsłuchy? Do naszego lub ich końca? 11 minut temu, nagraj napisał: ciężko podłączyć 4 źródła do nich Na czym polega ta „ciężkość”? Odpisz, cytując
nagraj Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu 1 godzinę temu, S!N! napisał: Będą grały rewelacyjnie z bliska i z daleka bardzo dobrze lub też rewelacyjnie w zależności od modelu, przykład neumann zaleca od 1 do 2,5 przy swoich małych monitorkach a przy większych do 3m. Musisz wtedy mieć większy i lepszy interfejs lub mikser lub inne żródło z którego można wypuścić 4. Ja się zgadzam i dlatego planuję zakup monitorów, które będą stały obok kolumn. I wtedy pewnie nawet rozważę to, co proponujesz. Ale dziś chcę kupić coś, co da mi więcej funu. A monitory do brzmienia bardziej naturalnego (i do gitary). Cytat Musisz wtedy mieć większy i lepszy interfejs lub mikser lub inne żródło z którego można wypuścić 4. Cytat Na czym polega ta „ciężkość”? Nie mam takiego urządzenia. A monitory najczęściej mają mniej wejść. Interface, klasy interfejsu, który mam, to koszt minimum 3000 zł. Jest to dla mnie koszt zupełnie niepotrzebny. Cytat Zabawa. Ile modeli kolumn na tym naszym ziemskim padole uprzyjemnia nam życie. Strzelam, że z 25 tysięcy. Łącznie z DiY. Czy wszystkie „brzmią” tak samo w …komorze bezechowej? No właśnie mi chodzi o zabawę. Każdy zestaw audio, każde słuchawki, jakie mam - brzmią inaczej. Nie szukam brzmienia idealnego. Szukam brzmienia innego (oczywiście z założeniem, że nie jest to brzmienie zbyt ciepłe - bo za tym nie przepadam). Dlatego chcę audio, które będzie koloryzowało brzmienie. I na tym samym biurku monitory, które zagrają naturalnie. Podsumowując - dziś nie szukam aktywnych monitorów, nawet jakby miały zabrzmieć najlepiej na świecie w moim pokoju. Odpisz, cytując
S!N! Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowany) 17 minut temu, nagraj napisał: A monitory do brzmienia bardziej naturalnego (i do gitary). Nieprawda, wszystko zależy od charakteru monitora, Krk masz przykładowo funowe tak samo jak focal alpha nie mają ultra płaskiej charakterystyki, Krk są mocniejsze w górze i w dole, ale mają w sobie też takie ala dsp i również można pod siebie ustawiać. Do „gitary” to bzdura akurat. 17 minut temu, nagraj napisał: Nie mam takiego urządzenia Żeby podłączyć monitory i więcej źródeł ? No jak nie ma przykładowo podany już interfejs, mikser, monitor controller. 17 minut temu, nagraj napisał: Dlatego chcę audio, które będzie koloryzowało brzmienie Rozumiem tutaj niestety nie pomogę dla mnie monitory audio, które słuchałem w komercyjnych sklepach wszystkie koloryzowały brzmienie. Musisz chyba wybrać się na odsłuch ze swoim wzmakiem do takiego punktu i sobie podłączać wszystkie jakie mają. Wspomniane pylony (każde) mają doładowany niski bas oraz podkręcone wysokie tony tylko im idziemy wyżej tym one są gładsze, ale dalej podbite. Edytowano 1 godzinę temu przez S!N! Odpisz, cytując
Recommended Posts