Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Potrzebuję porady w kwestii niedrogiego, zewnętrznego urządzenia audio do komputera pod słuchawki Sennheiser HD600 i Regę Brio z Silverami 100. Mam kilka typów np.:

Creative Sound Blaster X G6 

iFi Audio Uno / iFi Audio ZEN Air DAC

Topping DX1 lub FiiO K11

Obecnie używam karty wewnętrznej Asus Xonar Essence ST ze złączem Pci i dźwiękowo jest dla mnie ok ale przez upgrady kompa muszę się z nią pożegnać. Nie bardzo wiem co z wyżej wymienionych urządzeń będzie miało podobny dźwięk do xonara lub po prostu co byłoby najlepsze do HD 600, których najczęściej używam. Proszę doradźcie coś. 

Napisano

Cześć :)

Sennki lubią mocniejsze wzmacniacze niż te we wskazanych przez Ciebie sprzętach. Jaki budżet rozważasz dokładniej? Bo tu myślę, że fajnie byłoby patrzeć na Toppinga DX3 Pro+ lub iFi Zen DACa 3 ;) 

Napisano

Budżet był planowany na około 500-700 zł. Był bo widzę, że jednak do HD600 trzeba ciut lepszy przetwornik. 

Z proponowanych dac-ów wizualnie bardziej poboba mi się Zen dac 3 i chyba takiego będę szukał. 

Brzmieniowo jak wypadają DX3 i Zen dac 3, są porównywalne do siebie czy jednak znacząco się różnią ?

Napisano

Ok a odnośnie mocy właśnie to jeśli do Zen Dac 3 podłączę słuchawki z wtyczką 3.5mm do wyjścia zbalansowanego adapterem 3.5mm > 4.4mm to czy słuchawki faktycznie zagrają z większą mocą ?

Z tego co wyczytałem adapter nie zmienia sygnału single ended na balanced ale jak na takie połączenie reaguje samo urządzenie w kwestii mocy, słuchawki dostają te 70mW przy 600Ω czy 18mW jak w przypadku zwykłego wyjścia niezbalansowanego ?