wssok2 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowany) Cześć wszystkim. Musiałem założyć nowe konto bo do starego nie mam już dostępu....długa historia i do opowiadania nie w tym topicu. Wracając do tematu poszukuję do zakupu subwoofera w cenie określiłem granicę dla siebie 10 k. Jakby co pewnie trochę poniżej też się da 😅. Potrzebuję porady na czym się skupić. Obecnie sprzęt to Arcam 20 w połączeniu z Audio monitor silver 500 7g. W zestawie z centralnym i dwoma AMS . Całość gra w miarę.....czegoś tam nie urywa ale też zębami nie zgrzytam....mam przytępiony słuch 😔. I tak jak już wspomniałem potrzebuję porady na temat subwoofera bo nie kupiłem gdyż sprzedawca doradzał że same kolumienki dadzą radę ....no nie powiem dają trochę miecha ale tak w okolicy 50 % mocy. Poniżej to tak jakby brakło siły w zasilaczu. No i w filmach trochę brakuje ciarek i na klacie włos się nie jeży. Ogólnie co do zestawu to brakuje mi trochę przestrzeni w muzyce i bardzo lubię podbity trochę dźwięk "talerzy i dzwonków" (takie instrumenty nie mylić z rozmowami miłosnymi Greków). Troszkę mam wrażenie że tego basu mogło by być troszkę więcej i żeby był w odczuciu taki trochę .....choinka nie wiem jak słowami to określić taki fajny schodzący nisko , lekko wibrujący, falujący ale energetyczny - przepraszam za brak rozeznania w nomenklaturze opisuje swoimi słowami. Potrzebowałbym też pewnie porady w sprawie ustawień sprzętu ale to chyba powinien być inny temat w odrębnym dziale. A i na koniec tak jako dodatek chętnie bym też zakupił gramofon tylko nie wiem jaki 😄. Z góry dziękuję za pomoc. Edytowano 1 godzinę temu przez wssok2 Podziękować chciałem. Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Określ czy bardziej zależy Ci na stereo czy jednak na kinie. W budżecie 10k mógłbyś tez rozważyć 2 subwoofery, co do zasady po odpowiednim ustawieniu zapewnia lepszy bas niz 1 droższy subwoofer. Pomieszczenie - jakis plan, kubatura? 1 Odpisz, cytując
wssok2 Napisano 47 minut temu Autor Napisano 47 minut temu Plan . Prostokąt około 40 m2. Sufit to dach dwuspadowy. Z pokoju komunikacja do pozostałych pomieszczeń-1 korytarz. Kubatura około 450 M3. Co do rodzaju słuchania to muzyka i filmy mniej więcej 50/50. Jaki rodzaj Muzyki głównie elektroniczna i do odmiany coś rockowego. Dwie skrzynki czy jedna - oprócz mnie użytkownikiem domu jest jeszcze żona . Ledwo co zdążyła się zaprzyjaźnić z pięcioma pudełkami....z dużym problemem. Jest pogodzona z tym że będzie jeszcze jedna skrzynka tylko nie zdaje sobie sprawy jeszcze że to będzie ciężkie nie przestawne z kabelkami z tyłu 🫣. Będzie przez jakiś czas gorąco w domu. Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 41 minut temu Napisano 41 minut temu (edytowany) 5 minut temu, wssok2 napisał: Plan . Prostokąt około 40 m2. Sufit to dach dwuspadowy. Z pokoju komunikacja do pozostałych pomieszczeń-1 korytarz. Kubatura około 450 M3. To brzmi jak poważne wyzwanie albo błąd w obliczeniach. Wychodzi 11.5 metrów wysokości (srednio) w tym salonie chyba ze podałeś kubature wszystkich pomieszczen i nie ma drzwi. Edytowano 41 minut temu przez PanKlor Odpisz, cytując
Recommended Posts