wssok2 Napisano wczoraj o 18:51 Napisano wczoraj o 18:51 (edytowany) Cześć wszystkim. Musiałem założyć nowe konto bo do starego nie mam już dostępu....długa historia i do opowiadania nie w tym topicu. Wracając do tematu poszukuję do zakupu subwoofera w cenie określiłem granicę dla siebie 10 k. Jakby co pewnie trochę poniżej też się da 😅. Potrzebuję porady na czym się skupić. Obecnie sprzęt to Arcam 20 w połączeniu z Audio monitor silver 500 7g. W zestawie z centralnym i dwoma AMS . Całość gra w miarę.....czegoś tam nie urywa ale też zębami nie zgrzytam....mam przytępiony słuch 😔. I tak jak już wspomniałem potrzebuję porady na temat subwoofera bo nie kupiłem gdyż sprzedawca doradzał że same kolumienki dadzą radę ....no nie powiem dają trochę miecha ale tak w okolicy 50 % mocy. Poniżej to tak jakby brakło siły w zasilaczu. No i w filmach trochę brakuje ciarek i na klacie włos się nie jeży. Ogólnie co do zestawu to brakuje mi trochę przestrzeni w muzyce i bardzo lubię podbity trochę dźwięk "talerzy i dzwonków" (takie instrumenty nie mylić z rozmowami miłosnymi Greków). Troszkę mam wrażenie że tego basu mogło by być troszkę więcej i żeby był w odczuciu taki trochę .....choinka nie wiem jak słowami to określić taki fajny schodzący nisko , lekko wibrujący, falujący ale energetyczny - przepraszam za brak rozeznania w nomenklaturze opisuje swoimi słowami. Potrzebowałbym też pewnie porady w sprawie ustawień sprzętu ale to chyba powinien być inny temat w odrębnym dziale. A i na koniec tak jako dodatek chętnie bym też zakupił gramofon tylko nie wiem jaki 😄. Z góry dziękuję za pomoc. Edytowano wczoraj o 18:52 przez wssok2 Podziękować chciałem. Odpisz, cytując
PanKlor Napisano wczoraj o 19:18 Napisano wczoraj o 19:18 Określ czy bardziej zależy Ci na stereo czy jednak na kinie. W budżecie 10k mógłbyś tez rozważyć 2 subwoofery, co do zasady po odpowiednim ustawieniu zapewnia lepszy bas niz 1 droższy subwoofer. Pomieszczenie - jakis plan, kubatura? 2 Odpisz, cytując
wssok2 Napisano wczoraj o 19:35 Autor Napisano wczoraj o 19:35 Plan . Prostokąt około 40 m2. Sufit to dach dwuspadowy. Z pokoju komunikacja do pozostałych pomieszczeń-1 korytarz. Kubatura około 450 M3. Co do rodzaju słuchania to muzyka i filmy mniej więcej 50/50. Jaki rodzaj Muzyki głównie elektroniczna i do odmiany coś rockowego. Dwie skrzynki czy jedna - oprócz mnie użytkownikiem domu jest jeszcze żona . Ledwo co zdążyła się zaprzyjaźnić z pięcioma pudełkami....z dużym problemem. Jest pogodzona z tym że będzie jeszcze jedna skrzynka tylko nie zdaje sobie sprawy jeszcze że to będzie ciężkie nie przestawne z kabelkami z tyłu 🫣. Będzie przez jakiś czas gorąco w domu. Odpisz, cytując
PanKlor Napisano wczoraj o 19:40 Napisano wczoraj o 19:40 (edytowany) 5 minut temu, wssok2 napisał: Plan . Prostokąt około 40 m2. Sufit to dach dwuspadowy. Z pokoju komunikacja do pozostałych pomieszczeń-1 korytarz. Kubatura około 450 M3. To brzmi jak poważne wyzwanie albo błąd w obliczeniach. Wychodzi 11.5 metrów wysokości (srednio) w tym salonie chyba ze podałeś kubature wszystkich pomieszczen i nie ma drzwi. Edytowano wczoraj o 19:41 przez PanKlor Odpisz, cytując
wssok2 Napisano 13 godzin temu Autor Napisano 13 godzin temu 10 godzin temu, PanKlor napisał: To brzmi jak poważne wyzwanie albo błąd w obliczeniach. Wychodzi 11.5 metrów wysokości (srednio) w tym salonie chyba ze podałeś kubature wszystkich pomieszczen i nie ma drzwi. 😆 Wstyd się przyznać ale masz rację. kubatura to 250 M3. Jakoś tak na szybko liczyłem i liczydła mi się wymskły z ręki. 😋. Punkty za czujność 👍. Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu Brakuje ci przestrzeni? A jaką krzywą wgrałeś? Bo akurat z tymi kolumnami nie powinieneś mieć tego efektu. Też jestem za dwoma subami Może 2x Klipsch RP1600? Zmieścisz się w kwocie po negocjacjach. To wersja kinowa. Wersja bardziej uniwersalna to SVS SB3000 też w dwóch sztukach albo jeden REL S510 Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu 1 godzinę temu, wssok2 napisał: Wstyd się przyznać ale masz rację. kubatura to 250 M3. Jakoś tak na szybko liczyłem i liczydła mi się wymskły z ręki. 😋. Punkty za czujność 👍. Polecam się. Powiem Ci tak - mam jak na warunki domowe całkiem nieźle ogarnięty bas (wykresy do znalezienia na forum). Kubatura ~84 metry sześcienne. 3 subwoofery - 1 SB3000 i 2 mniejsze, wstawione tam gdzie się da (żeby wyrównać pasmo). Jak mają być stosunkowo nieduże i uniwersalne to tak jak pisze Piotrek 2 x SB3000. Jak bardziej kinowo to 2 x Klipsch RP1400SW. Jeżeli już absolutnie musi być jeden to dokup do swojego Arcama DLBC, zarezerwuj weekend na zabawę i upewnij się, że masz kilka miejsc gdzie możesz postawić subwoofer. Z dwoma subami też trzeba będzie się pobawić ale pewnie będzie łatwiej no i efekt będzie dużo lepszy. Odpisz, cytując
wssok2 Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu 10 godzin temu, Piotr Sonido napisał: Brakuje ci przestrzeni? A jaką krzywą wgrałeś? Bo akurat z tymi kolumnami nie powinieneś mieć tego efektu. Też jestem za dwoma subami Może 2x Klipsch RP1600? Zmieścisz się w kwocie po negocjacjach. To wersja kinowa. Wersja bardziej uniwersalna to SVS SB3000 też w dwóch sztukach albo jeden REL S510 Obecnie grają na standardowym ustawieniu bo wychodzi najlepiej. Ustawienia z Dirac wyrzuciłem po dwóch dniach bo tak mi odcinał że nie mogłem normalnie filmu obejrzeć bo nie słyszałem co aktorzy mówili. Nie bawiłem się bo za bardzo czasu mi brakuje i wróciłem do standardowych ustawien. Niestety nie są idealne. Widzę że dobór pada na sprawdzone rozwiązania. Wolałbym jednak jeden niż dwa. Z powodu najbardziej oczywistego......bo życie mi miłe i chce mieć gdzie mieszkać :). Jeden ze sprzedawców....ten i którego kupiłem zestaw kolumienek doradzał mi aby iść w jedną markę to niby się będzie dobrze dopełniać .....pewnie robił marketing ale ta anthra w12 ma na papierze trochę mocy. Nie wiem totalnie jak to gra ale jakiś w tym sens jest aby z jednej stajni było. Oczywiście nie upieram się. A propo Panie Piotrze te kolumienki co mam to mi Pan też doradzał wiec dalej chętnie posłucham Pana rad. 9 godzin temu, PanKlor napisał: Polecam się. Powiem Ci tak - mam jak na warunki domowe całkiem nieźle ogarnięty bas (wykresy do znalezienia na forum). Kubatura ~84 metry sześcienne. 3 subwoofery - 1 SB3000 i 2 mniejsze, wstawione tam gdzie się da (żeby wyrównać pasmo). Jak mają być stosunkowo nieduże i uniwersalne to tak jak pisze Piotrek 2 x SB3000. Jak bardziej kinowo to 2 x Klipsch RP1400SW. Jeżeli już absolutnie musi być jeden to dokup do swojego Arcama DLBC, zarezerwuj weekend na zabawę i upewnij się, że masz kilka miejsc gdzie możesz postawić subwoofer. Z dwoma subami też trzeba będzie się pobawić ale pewnie będzie łatwiej no i efekt będzie dużo lepszy. Co to DLBC pytam bo nie wiem a Google pokazuje mi chłoniaka 🤔 Odpisz, cytując
wssok2 Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu 3 minuty temu, PanKlor napisał: Dirac Live Bass Control. 🤦No tak jasne. Jak się bawiłem Dirackiem to na tym forum ktoś mi powiedział że bez suba nie ma to sensu.....mylił się? Odpisz, cytując
maciek72 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) Sub , to podstawa !!! Minimum dwa !!! Edytowano 2 godziny temu przez maciek72 Odpisz, cytując
wssok2 Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu 12 minut temu, PanKlor napisał: Dirac Live Bass Control. Myśląc o dwóch subach to może lepiej było by jeden do kina a drugi do muzyki? Ma to sens? Dla mnie ma bo umiałabym wyjaśnić dlaczego dwa zamiast jednego Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Nie ma to moim zdaniem wiekszego sensu. Trudniej bedzie je zgrać. Ja swojej zonie wyjaśniłem zjawisko fale stojących. Też dasz rade Odpisz, cytując
maciek72 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Za 10k masz 2 X SVS SB 3000 . Będzie Pan zadowolony. Odpisz, cytując
Recommended Posts