Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Cześć wszystkim. Musiałem założyć nowe konto bo do starego nie mam już dostępu....długa historia i do opowiadania nie w tym topicu.

Wracając do tematu poszukuję do zakupu subwoofera w cenie określiłem granicę dla siebie 10 k. Jakby co pewnie trochę poniżej też się da 😅.

Potrzebuję porady na czym się skupić.

Obecnie sprzęt to  Arcam 20 w połączeniu z Audio monitor silver 500 7g. W zestawie z centralnym i dwoma  AMS . Całość gra w miarę.....czegoś tam nie urywa ale też zębami nie zgrzytam....mam przytępiony słuch 😔.

I tak jak już wspomniałem potrzebuję porady na temat subwoofera bo nie kupiłem gdyż sprzedawca doradzał że same kolumienki dadzą radę ....no nie powiem dają trochę miecha ale tak w okolicy 50 % mocy. Poniżej to tak jakby brakło siły w zasilaczu. No i w filmach trochę brakuje ciarek i na klacie włos się nie jeży. 

Ogólnie co do zestawu to brakuje mi trochę przestrzeni w muzyce i bardzo lubię podbity trochę dźwięk "talerzy i dzwonków" (takie instrumenty nie mylić z rozmowami miłosnymi Greków). Troszkę mam wrażenie że tego basu mogło by być troszkę więcej i żeby był w odczuciu taki trochę .....choinka nie wiem jak słowami to określić taki fajny schodzący nisko , lekko wibrujący, falujący ale energetyczny - przepraszam za brak rozeznania w nomenklaturze opisuje swoimi słowami.

Potrzebowałbym też pewnie porady w sprawie ustawień sprzętu ale to chyba powinien być inny temat w odrębnym dziale.

A i na koniec tak jako dodatek chętnie bym też zakupił gramofon tylko nie wiem jaki 😄

Z góry dziękuję za pomoc. 

Edytowano przez wssok2
Podziękować chciałem.
Napisano

Określ czy bardziej zależy Ci na stereo czy jednak na kinie. W budżecie 10k mógłbyś tez rozważyć 2 subwoofery, co do zasady po odpowiednim ustawieniu zapewnia lepszy bas niz 1 droższy subwoofer. Pomieszczenie - jakis plan, kubatura?

Napisano

Plan . Prostokąt około 40 m2. Sufit to dach dwuspadowy.  Z pokoju komunikacja do pozostałych pomieszczeń-1 korytarz. Kubatura około 450 M3.

Co do rodzaju słuchania to muzyka i filmy mniej więcej 50/50.  Jaki rodzaj Muzyki głównie elektroniczna i do odmiany coś rockowego. 

Dwie skrzynki czy jedna - oprócz mnie użytkownikiem domu jest jeszcze żona . Ledwo co zdążyła się zaprzyjaźnić z pięcioma pudełkami....z dużym problemem. Jest pogodzona z tym że będzie jeszcze jedna skrzynka tylko nie zdaje sobie sprawy jeszcze że to będzie ciężkie nie przestawne z kabelkami z tyłu 🫣. Będzie przez jakiś czas gorąco w domu. 

Napisano (edytowany)
5 minut temu, wssok2 napisał:

Plan . Prostokąt około 40 m2. Sufit to dach dwuspadowy.  Z pokoju komunikacja do pozostałych pomieszczeń-1 korytarz. Kubatura około 450 M3.

To brzmi jak poważne wyzwanie albo błąd w obliczeniach. Wychodzi 11.5 metrów wysokości (srednio) w tym salonie chyba ze podałeś kubature wszystkich pomieszczen i nie ma drzwi.

Edytowano przez PanKlor
Napisano
10 godzin temu, PanKlor napisał:

To brzmi jak poważne wyzwanie albo błąd w obliczeniach. Wychodzi 11.5 metrów wysokości (srednio) w tym salonie chyba ze podałeś kubature wszystkich pomieszczen i nie ma drzwi.

😆 

Wstyd się przyznać ale masz rację. kubatura to 250 M3. Jakoś tak na szybko liczyłem i liczydła mi się wymskły z ręki. 😋. Punkty za czujność 👍.

Napisano

Brakuje ci przestrzeni? A jaką krzywą wgrałeś? Bo akurat z tymi kolumnami nie powinieneś mieć tego efektu.

Też jestem za dwoma subami

Może 2x Klipsch RP1600? Zmieścisz się w kwocie po negocjacjach. To wersja kinowa. Wersja bardziej uniwersalna to 

SVS SB3000 też w dwóch sztukach albo jeden REL S510

Napisano
1 godzinę temu, wssok2 napisał:

Wstyd się przyznać ale masz rację. kubatura to 250 M3. Jakoś tak na szybko liczyłem i liczydła mi się wymskły z ręki. 😋. Punkty za czujność 👍.

Polecam się. Powiem Ci tak - mam jak na warunki domowe całkiem nieźle ogarnięty bas (wykresy do znalezienia na forum). Kubatura ~84 metry sześcienne. 3 subwoofery - 1 SB3000 i 2 mniejsze, wstawione tam gdzie się da (żeby wyrównać pasmo). Jak mają być stosunkowo nieduże i uniwersalne to tak jak pisze Piotrek 2 x SB3000. Jak bardziej kinowo to 2 x Klipsch RP1400SW. Jeżeli już absolutnie musi być jeden to dokup do swojego Arcama DLBC, zarezerwuj weekend na zabawę i upewnij się, że masz kilka miejsc gdzie możesz postawić subwoofer. 

Z dwoma subami też trzeba będzie się pobawić ale pewnie będzie łatwiej no i efekt będzie dużo lepszy. 

Napisano
10 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Brakuje ci przestrzeni? A jaką krzywą wgrałeś? Bo akurat z tymi kolumnami nie powinieneś mieć tego efektu.

Może 2x Klipsch RP1600? Zmieścisz się w kwocie po negocjacjach. To wersja kinowa. Wersja bardziej uniwersalna to 

Obecnie grają na standardowym ustawieniu bo wychodzi najlepiej. Ustawienia z Dirac wyrzuciłem po dwóch dniach bo tak mi odcinał że nie mogłem normalnie filmu obejrzeć bo nie słyszałem co aktorzy mówili. Nie bawiłem się bo za bardzo czasu mi brakuje i wróciłem do standardowych ustawien. Niestety nie są idealne. 

Widzę że dobór pada na sprawdzone rozwiązania.

Wolałbym jednak jeden niż dwa. Z powodu najbardziej oczywistego......bo życie mi miłe i chce mieć gdzie mieszkać :). 

Jeden ze sprzedawców....ten i którego kupiłem zestaw kolumienek doradzał mi aby iść w jedną markę to niby się będzie dobrze dopełniać .....pewnie robił marketing ale ta anthra w12  ma na papierze trochę mocy. Nie wiem totalnie jak to gra ale jakiś w tym sens jest aby z jednej stajni było. Oczywiście nie upieram się. 

A propo Panie Piotrze te kolumienki co mam to mi Pan też doradzał wiec dalej chętnie posłucham Pana rad.

9 godzin temu, PanKlor napisał:

Polecam się. Powiem Ci tak - mam jak na warunki domowe całkiem nieźle ogarnięty bas (wykresy do znalezienia na forum). Kubatura ~84 metry sześcienne. 3 subwoofery - 1 SB3000 i 2 mniejsze, wstawione tam gdzie się da (żeby wyrównać pasmo). Jak mają być stosunkowo nieduże i uniwersalne to tak jak pisze Piotrek 2 x SB3000. Jak bardziej kinowo to 2 x Klipsch RP1400SW. Jeżeli już absolutnie musi być jeden to dokup do swojego Arcama DLBC, zarezerwuj weekend na zabawę i upewnij się, że masz kilka miejsc gdzie możesz postawić subwoofer. 

Z dwoma subami też trzeba będzie się pobawić ale pewnie będzie łatwiej no i efekt będzie dużo lepszy. 

Co to DLBC pytam bo nie wiem a Google pokazuje mi chłoniaka 🤔

Napisano
3 minuty temu, PanKlor napisał:

Dirac Live Bass Control.

🤦No tak jasne.  

Jak się bawiłem Dirackiem to na tym forum ktoś mi powiedział że bez suba nie ma to sensu.....mylił się?

Napisano
12 minut temu, PanKlor napisał:

Dirac Live Bass Control.

Myśląc o dwóch subach to może lepiej było by jeden do kina a drugi do muzyki?  Ma to sens? Dla mnie ma bo umiałabym wyjaśnić dlaczego dwa zamiast jednego ;)

Napisano
14 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Świecą mi się oczka do tych Klipsów. ☺️ Ładniutkie mają te membranami, szkoda że piano Black i palce wszędzie będą widoczne. 14 Hz nieźle ciekawe czy to usłyszę. 

SVS 3000 teraz promocja w Mediaexpert i poniżej 5k są do wzięcia. 

Czy ewentualnie nad czymś innym mam się też zastanowić.....cena może być troszkę wyższa jeśli będzie warto to mogę dorzucić parę groszy. Tylko się nie znam totalnie na tych wszystkich sprzętach i potrzebuję porady czy nie warto iść w droższy sprzęt bo i tak nie uzyskamy niczego lepszego. ?

Napisano (edytowany)

Nie usłyszysz 14 Hz raczej, bardziej poczujesz. O to miedzy innymi chodzi w kinie. 

Warto kupic 2 suby zamiast jednego. Warto, zeby miały troche zapasu. Wyzsze modele SVS to już bedzie sporo wiekszy budzet. Piszesz jednak o słuchaniu muzyki wiec skupionym sie na konstrukcjach zamkniętych. Klipsche w kinie zrobią przeciąg ale zwroc tez uwage na ich wymiary. 

Edytowano przez PanKlor
Napisano
12 godzin temu, wssok2 napisał:

Obecnie grają na standardowym ustawieniu bo wychodzi najlepiej. Ustawienia z Dirac wyrzuciłem po dwóch dniach bo tak mi odcinał że nie mogłem normalnie filmu obejrzeć bo nie słyszałem co aktorzy mówili. Nie bawiłem się bo za bardzo czasu mi brakuje i wróciłem do standardowych ustawien. Niestety nie są idealne. 

no to kalibracja byłsa źle przeprowadzona. Bo to nie jest efekt Dirac

Jeden ze sprzedawców....ten i którego kupiłem zestaw kolumienek doradzał mi aby iść w jedną markę to niby się będzie dobrze dopełniać .....pewnie robił marketing ale ta anthra w12  ma na papierze trochę mocy. Nie wiem totalnie jak to gra ale jakiś w tym sens jest aby z jednej stajni było. Oczywiście nie upieram się. 

W Przypadku suba nie ma to znaczenia. Jedynie kwestia wizualna. Te suby sa całkiem spoko w swojej cenie.

A propo Panie Piotrze te kolumienki co mam to mi Pan też doradzał wiec dalej chętnie posłucham Pana rad.

Bez Panowania ;) Piotrek jestem

9 godzin temu, wssok2 napisał:

Świecą mi się oczka do tych Klipsów. ☺️ Ładniutkie mają te membranami, szkoda że piano Black i palce wszędzie będą widoczne. 14 Hz nieźle ciekawe czy to usłyszę. 

SVS 3000 teraz promocja w Mediaexpert i poniżej 5k są do wzięcia. 

Czy ewentualnie nad czymś innym mam się też zastanowić.....cena może być troszkę wyższa jeśli będzie warto to mogę dorzucić parę groszy. Tylko się nie znam totalnie na tych wszystkich sprzętach i potrzebuję porady czy nie warto iść w droższy sprzęt bo i tak nie uzyskamy niczego lepszego. ?

Fajne suby. 14 to dają efekty na sofie :) 

Ale wybór w tej cenie subwooferów jest. Dobrze by było gdybyś je po prostu sprawdził. 

Napisano
4 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

no to kalibracja byłsa źle przeprowadzona. Bo to nie jest efekt Dirac

W Przypadku suba nie ma to znaczenia. Jedynie kwestia wizualna. Te suby sa całkiem spoko w swojej cenie.

Bez Panowania ;) Piotrek jestem

Fajne suby. 14 to dają efekty na sofie :) 

Ale wybór w tej cenie subwooferów jest. Dobrze by było gdybyś je po prostu sprawdził. 

Dobra a jeszcze jedna sprawa......wiem że być może głupio się o to pytać ale kto pyta ten nie błądzi. Jak podłączyć dwa suby do Amplitunera? Trzeba dokupić jakiś rozdzielacz sygnału?

Napisano

Jeśli ampli ma jedno wyjście sub, to kupujesz kabelek typu "Y" (rozgałęziacz), alternatywnie niektóre suby oprócz wejścia line in mają też wyjście line out na kolejne suby.

No ale coraz więcej ampli mają dwa wyjścia w standardzie, wyższe modele nawet cztery.

Napisano
28 minut temu, wssok2 napisał:

Dobra a jeszcze jedna sprawa......wiem że być może głupio się o to pytać ale kto pyta ten nie błądzi. Jak podłączyć dwa suby do Amplitunera? Trzeba dokupić jakiś rozdzielacz sygnału?

Jaki amplituner? Są takie które to mają i sporo obecnych ma 2 czy wiecej wyjść. A jak nie ma to kabelek Y z jednej strony mesli z drugiej 2 żenskie.

Napisano (edytowany)

No to już wiemy że dwa suby. 

No to teraz pogadajmy o nich. 

Czy warto inwestować w przesył sygnału bez kabla? Gniazdka elektryczne w pomieszczeniu są, miejsce na jeden sub jest założone z góry od jakiegoś czasu i czeka miejsce, no ale ten drugi to jak pięść do oka. Muszę gdzieś go na wcisnać w obszar pokoju. A to już wyzwanie dla przewodów jest.....i spokoju mojego ducha.

Czy jeżeli budżet będzie np 15 k to da się może opędzić jednym subem?  Może jakimś o wyższej mocy i lepiej grającym? Czy to przy subach nie ma znaczenia?

Czy jednak dwa i to najlepiej svs3000. ? Bo lepiej już nie będzie i nie ma co się szarpać dla idei.

1 godzinę temu, PanKlor napisał:

Kolega ma Arcama 20. Ma po prostu niezależne wyjscia na 2 suby. Po jednym kabelku RCA-RCA wystarczy.

Zgadza się Arcam 20. Ale totalnie nie wiem ile ma wyjść na suby....jak czytałem instrukcje to tam można podpiąć suba pod gniazda skręcane jak głośniki i dokonać wyboru że jest to sub w menu. Więc jakoś pewnie się to da ogarnąć. Mam obecnie 5 głośników a tam obsługa systemu jest do 7.1 lub 7.2. Na tyle jest wyjście przedwzmacniacza sub1 i sub 2 więc to chyba rozwiązuje problem podłączenia. Dwa odrębne kabelki.

Edytowano przez wssok2
Napisano

Jeden zagra mocniej i głębiej. Ale to nie będzie granie wyrównane i spodziewaj się że w miejscu odsłuchu jedne częstotliwości basu będą przestawiać wątrobę, a innych wręcz nie będziesz słyszeć bądź staną się płaskie i bez polotu.

Set na na dwa i więcej subow pozwala w dużej części wyrównać ten poziom i odbiór w takim przypadku jest w moim odczuciu o wiele przyjemniejszy, w ogóle staje się bliższy temu co producent umieścił w ścieżce audio.

Napisano
35 minut temu, wssok2 napisał:

Czy warto inwestować w przesył sygnału bez kabla?

Jak nie masz innej opcji to tak. Trzeba jednak mieć amplituner ktory sobie z tym poradzi (niezależne wyjscia suba I odpowiednią korekcja).

35 minut temu, wssok2 napisał:

Czy jeżeli budżet będzie np 15 k to da się może opędzić jednym subem?  Może jakimś o wyższej mocy i lepiej grającym? Czy to przy subach nie ma znaczenia?

Zyskasz jakies konkretne częstotliwości kosztem innych. Lepiej nie bedzie bo nie usłyszysz tego co wycina pomieszczenie. Dlatego uzywa sie wiecej niz 1 suba.

37 minut temu, wssok2 napisał:

Czy jednak dwa i to najlepiej svs3000. ? Bo lepiej już nie będzie i nie ma co się szarpać dla idei.

Jak stać Cie na 2 wieksze sb4000 albo svsy ultra to moze byc lepiej ale dużo drożej. I w takiej sytuacji wolałbym 3 albo 4 sb3000. ;)

38 minut temu, wssok2 napisał:

Zgadza się Arcam 20. Ale totalnie nie wiem ile ma wyjść na suby....jak czytałem instrukcje to tam można podpiąć suba pod gniazda skręcane jak głośniki i dokonać wyboru że jest to sub w menu. Więc jakoś pewnie się to da ogarnąć

Strona 16 instrukcji ....