JacekD Napisano wczoraj o 20:08 Napisano wczoraj o 20:08 (edytowany) Dzień dobry. Posiadam kolumny Tonsil Siesta Front + Denon pma-900hne w pokoju 15 m. zakupione ok, 3 tyg temu tu zaczyna się mój "problem". Zestaw gra mocno ale tylko mocno. Bas jest słaby, w moim przekonaniu takie tłuczenie, środek jeszcze ujdzie , sopranu jak na lekarstwo. Posiadam jeszcze 'stary' kilkudziesięcioletni zestaw w innym pokoju: Pioner a 305 r + Technics SB-200 i ten gra jak dla mnie rewelacyjnie. Dynamiczne głębokie basy, dobre soprany, ogólnie głębia dźwięku, sama przyjemność ze słcuchania. Tan zestaw towarzyszył mi od 30 kilku lat. Został w pokoju syna a ja chciałem coś nowego. I tu pojawia sie mój problem , Chciałbym aby kolumny Tonsil grały podobnie do mojego starego zestawu. Wiem że to możliwe. Podłaczyłem wzmac Pioneer do tychże kolumn i grały prawie tak dobrze jakbym chciał. Doszło sporo basu, dymnamiki tp. Jest to ewidentnie wina wzmacniacza. Proszę o radę jaki nadawałby się wzmacniacz do tych kolumn. Przeczytałem już chyba cały net , porównania wzmacniaczy iitp. ale ciągle coś. Niestety na odsłuch nie mogę w tej chwili nigdzie jechac ze wzgledu na moją niepelnosprawność. Audiofilem nie jestem ale lubię cichą muzykę z przyjemnym głebokim basem i wyraźnym brzmieniem. Jak to się mówi żeby pieknie grało. W sumie to nie jest duzo. Czasem się zastanawiam czy muszę wydać kilkanaśie dobrych tysięcy na sprzęt. Kolumn nie chciałbym się pozbywać chociaż nic nie wiadomo ale wzmacniacz na pewno pójdzie w odstawkę. Muzykę jaką słucham to rock, metal, czasem pop i jakiś inny trance. Wzmacniacz będzie podpiety do TV i nnej opcji nie ma. Bardzo proszę o radę jaki wzmacniacz do Tonsil Siesta Front. Jestem tak zdesperowany że kwota chyba nie robi różnicy. Dziękuję i serdecznie pozdrawiam Edytowano wczoraj o 20:10 przez JacekD Odpisz, cytując
lpomis Napisano 20 godzin temu Napisano 20 godzin temu Jesteś pewien, że w jednym ze wzmacniaczy nie masz włączonej regulacji tonów bass/treble? Może w Pioneerze masz aktywny loudness? Jakie źródło podłączałeś pod te wzmacniacze gdy je porównywałeś? Rozumiem, że porównanie odbyło się w tym samym pomieszczeniu? Może Pioneer z racji wieku nie trzyma już odpowiednich parametrów, brzmi mocno inaczej, a Ty przyzwyczaiłeś się po prostu do takiej prezentacji? Odpisz, cytując
S!N! Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu (edytowany) 9 godzin temu, JacekD napisał: Posiadam kolumny Tonsil Siesta Front + Denon pma-900hne w pokoju 15 m Niestety obecne sprzęty grają właśnie tak gównianie jeszcze jak dojdzie do tego słaba akustyka to masz ambę. Za coś dobrego trzeba sporo zapłacić, a jeśli chcesz lepszy wzmak, sporo droższy to będzie jeszcze gorzej bo ten bas stanie się bardziej konturowy, wykastrowany i szczupły, zasypią Cię wysokie, a najgorzej jak wyjdzie Ci wokal na twarz bo audiowariaci tak lubią, słuchając plumkania, większość piecy przy cichym odsłuchu traci basior, dynamikę i ogólnie jest słabizna, a co najlepsze jeszcze nie grają równo na samym dole, płacisz ok 15 tys, a potencjometr nie łapie równo kanału. . Sam trzymam jeszcze starą tosce w domu 8ohm i jak się podłączy do niej monitory to mało ich nie rozsadzi i wyobraź sobie, że miałem denona 2500ne więc duże bydle i jak się na niego przełączyło to trochę jakby waliło pudełkiem przy niej.Najlepiej idź w vintage ( jest sporo osób, które znają temat i doradzą świetną perełkę ),a ja chcesz coś nowego to raczej pozostaje Ci coś z funkcją loudnes, może spróbuj posłuchać magnata Ma900 on jest taki rozlazły na dole albo spróbuj też potestować inne kolumny, które będą po prostu lepsze, nie znam ich sygnatury, jeśli brakuje im niskich to taki magnat je przykładowo doda. Edytowano 15 godzin temu przez S!N! Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu Czyli szukasz czegoś grającego mocniej i jaśniej. Cambridge AXR100 i do tego podkreć sobie nieco basy. Albo któyś z chińczyków SMSL, Loxie A40 z tych niższych budżetów. Moim zdaniem skoro Denon nie siadł to ie powinieneś szukać rozwiązania w wzmacniaczach o cieplejszym charakterze. Odpisz, cytując
JacekD Napisano 14 godzin temu Autor Napisano 14 godzin temu 40 minut temu, S!N! napisał: Niestety obecne sprzęty grają właśnie tak gównianie jeszcze jak dojdzie do tego słaba akustyka to masz ambę. Za coś dobrego trzeba sporo zapłacić, a jeśli chcesz lepszy wzmak, sporo droższy to będzie jeszcze gorzej bo ten bas stanie się bardziej konturowy, wykastrowany i szczupły, zasypią Cię wysokie, a najgorzej jak wyjdzie Ci wokal na twarz bo audiowariaci tak lubią, słuchając plumkania, większość piecy przy cichym odsłuchu traci basior, dynamikę i ogólnie jest słabizna, a co najlepsze jeszcze nie grają równo na samym dole, płacisz ok 15 tys, a potencjometr nie łapie równo kanału. . Sam trzymam jeszcze starą tosce w domu 8ohm i jak się podłączy do niej monitory to mało ich nie rozsadzi i wyobraź sobie, że miałem denona 2500ne więc duże bydle i jak się na niego przełączyło to trochę jakby waliło pudełkiem przy niej.Najlepiej idź w vintage ( jest sporo osób, które znają temat i doradzą świetną perełkę ),a ja chcesz coś nowego to raczej pozostaje Ci coś z funkcją loudnes, może spróbuj posłuchać magnata Ma900 on jest taki rozlazły na dole albo spróbuj też potestować inne kolumny, które będą po prostu lepsze, nie znam ich sygnatury, jeśli brakuje im niskich to taki magnat je przykładowo doda. Przed chwilą, JacekD napisał: Tak testy odbywały sie w tym samym pomieszczeniu. W Denonie bas i treble są na max natomiast w Pioneerze z Loudnes czy bez tego basu i sopranu jest o wiele, wiele więcej. Źródłem był telewizor i komp oraz CD. To nie jest kwestia przyzwyczajenia się do tonacji, czy racji wieku sprzętu. Po prostu nie ma porównania na korzyść Pioneera. Ktoś napisał kiedyś, że współczesny sprzęt nie posiada duszy i to jest racja. Przez zakupem tego Denona nawet mówiłem żonie, że albo będę musiał wydać na sprzęt kilkadziesiąt tysięcy, co oczywiście jest dla mnie nieosiągalne albo ok 1000 zł. Spróbuję jeszcze tych „cieplejszych” wzmacniaczy. Możecie coś polecić?? Ciężko jest wybrać coś bez odsłuchu. Ale przypuszczam, że jednak chyba pójdę w Vintage. Odpisz, cytując
S!N! Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu @JacekD Te produkty są po prostu jałowe i tak grają, a im drożej to jest jeszcze gorzej, ktoś przy tworzeniu zapomniał chyba o czerpaniu przyjemności z muzyki na rzecz przejrzystości i wykastrowaniu z basu. Posłuchaj Ma900 nie spodoba się to oddasz. Imo vintage to najlepsze opcja. Odpisz, cytując
JacekD Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu Ma900 to kolos, szczerze nie mam za bardzo gdzie go trzymać, a nie orientujesz się czy model Ma700 też mógłby być mniej więcej w stylu Ma900 ? Czy bardzo różnią się jakością. Odpisz, cytując
S!N! Napisano 33 minuty temu Napisano 33 minuty temu @JacekDGdzieś był tutaj wątek na forum ma700 vs ma900 ( słuchałem dość dawno) ale ma700 jest raczej słaby mocowo, jego to na pewno bym Ci odradzał, Ogólnie z youtuba nie ma co oceniać brzmienia, ale mimo to wpisz sobie ma900 i posłuchaj na słuchawkach, mniej więcej usłyszysz sygnaturę jak jest zestrojony. Pytaj tutaj o vintage, jest dużo użytkowników którzy mają świetny sprzęt z dawnych lat i na pewno coś doradzą i podzielą się wiedzą. Odpisz, cytując
Recommended Posts