Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)
Dnia 2.12.2025 o 18:13, PanKlor napisał:

Nie ma szans żebyś zachował referencyjny układ (albo zblizony) Atmos przy takim ustawionej kanapie. Tylne dajesz w tyl pod samą ścianę albo z nich rezygnujesz i robisz 2 Atmos. 

Dnia 2.12.2025 o 18:25, Butler napisał:

Jeśli chciałbyś zachować 5.1.4, to tak jak narysowałeś będzie lepiej. Nie idealnie, ale na pewno lepiej. Tylne Atmosy jak najbardziej z tyłu, a te małe pierdki które stoją koło TV daj na sufit przed sofą ~45 stopni w górę w rozstawie zbliżonym do tylnych Atmosów. Jakbyś jeszcze spróbował tyć dać kanapę do przodu to zbliżylibyśmy się do oceny "dobrze" :)

Hej, potrzebowałem troche czasu, żeby ogarnąć terminologie itp... co by Was nie dopytywać o głupoty... Co już w sumie miało miejsce.

Do rzeczy, porobiłem w maire dokładne wymiary mojego rzeczywistego ułożenia. W związku z tym, że raczej kanapy nie jestem w stanie przesunąć ponieważ zablokuje sobie otwieranie drzwi balkonowych. Więc z ułożenia 5.1.4 chyba musze zrezygnować. Ponieważ z tyłu osiągne max 100* przy obecnym ułożeniu kanapy... Dodatkowo musiałbym Przednie atmosy przenieść na odległość 175 cm od kanapy(to by się jeszcze dało zrobić), ale z takimi kątami czy jest sens?

Czy iść w ułożenie 5.1.2, moje ułożenie(usuwając głośniki z szafki TV troche to przypominają) czy kąt 74.5* atmosów byłby akceptowalny?

Co byście mi doradzili? Wiem, że Front R, Surround R oraz aktualne Atmosy nie spełniają idealnych kątów.

Na ile moje aktualne ułożenie pod 5.1.2 jest akceptowalne z Waszego doświadczenia?

obliczone.png

dolby atmos.png

Edytowano przez Craanky
Napisano

Tak zrobisz 5.1.2 i w zasadzie to będzie dobre ustawienie.

Aczkolwiek osobiście gryzłbym się mocno mając amplituner z nadwymiarową ilością kanałów oraz wolnymi dwoma kolumienkami które można by na coś wykorzystać.

Także 5.1.2 albo... 5.1.4 z tym że tylne Atmosy zamontował bym na spojeniu sufitu i sciany, bądź wręcz na tylnej ścianie ale tak, by nie były bezwględnie bliżej jak 1m od głowy najbliższego słuchacza. Wtedy przednie Atmosy przed sobą około 45 stopni bądź nawet bliżej (kątowo symetrycznie z tylnymi było by wskazane)

Napisano

A ja, jako świeżak, mam świeże spojrzenie na całą sprawę.

Czy rozważałeś całkowicie inny układ w pokoju?

Patrząc z góry, wszystko przekręcasz o 90 stopni w prawo.

Wówczas ekran byłby za monitorem obok klimy.

Wtedy w zasadzie większość problemów z rozmieszczeniem głośników znika.

Napisano
9 godzin temu, Craanky napisał:

Co byście mi doradzili? Wiem, że Front R, Surround R oraz aktualne Atmosy nie spełniają idealnych kątów.

Tak jak rozrysowałeś nie jest źle, serio. To nie apteka. 

Co bym zrobił - może bym tak jak Butler próbował dołożyć tylny Atmos niezgodnie z zaleceniami ale jak najbliżej tego co być powinno. Pomysł odwrócenia pokoju o 90 stopni też nie jest zły. Trzeba by jednak poświęcić trochę czasu na planowanie (o zmianach fizycznych nie wspominajać, z tego co pamietam to niedawno sie tam urzadziles). 

Napisano (edytowany)
10 godzin temu, welo napisał:

A ja, jako świeżak, mam świeże spojrzenie na całą sprawę.

Czy rozważałeś całkowicie inny układ w pokoju?

Patrząc z góry, wszystko przekręcasz o 90 stopni w prawo.

Wówczas ekran byłby za monitorem obok klimy.

Wtedy w zasadzie większość problemów z rozmieszczeniem głośników znika.

Niestety mieszkanie jest już skończone i niestety jako kompromis, żeby zmieścić dużą kanapę, projektor z ekranem 120'', stół jadalniany i jednoczęśnie nie blokując drzwi balkonowych, musieliśmy ściane TV obrócić i dobudować ścianke do kuchni, załóżmy, że ten układ jest niezmienialny.

11 godzin temu, Butler napisał:

Tak zrobisz 5.1.2 i w zasadzie to będzie dobre ustawienie.

Aczkolwiek osobiście gryzłbym się mocno mając amplituner z nadwymiarową ilością kanałów oraz wolnymi dwoma kolumienkami które można by na coś wykorzystać.

Także 5.1.2 albo... 5.1.4 z tym że tylne Atmosy zamontował bym na spojeniu sufitu i sciany, bądź wręcz na tylnej ścianie ale tak, by nie były bezwględnie bliżej jak 1m od głowy najbliższego słuchacza. Wtedy przednie Atmosy przed sobą około 45 stopni bądź nawet bliżej (kątowo symetrycznie z tylnymi było by wskazane)

9 godzin temu, PanKlor napisał:

Tak jak rozrysowałeś nie jest źle, serio. To nie apteka. 

Co bym zrobił - może bym tak jak Butler próbował dołożyć tylny Atmos niezgodnie z zaleceniami ale jak najbliżej tego co być powinno. Pomysł odwrócenia pokoju o 90 stopni też nie jest zły. Trzeba by jednak poświęcić trochę czasu na planowanie (o zmianach fizycznych nie wspominajać, z tego co pamietam to niedawno sie tam urzadziles). 

Drzwi do balkonu aktualnie przez kanape otwierają mi się w granicach 75-80*, powiedzmy, że te 5-7 cm mogłbym próbować ją jeszcze odsunąć, co troche zmniejszy okno drzwiowe, ale... odległości 1 m nie uzyskam, 86 cm, no może jak odsune to 5 cm to 91cm to max, ale trzeba brać pod uwage, że te satelitki z focala wystaja jakieś +/- 15 cm. Możliwości jak moge zamontować tylnie atmosy  tak jak na zdjęciach zaznaczyłem na niebiesko przed karniszem na suficie, ale wtedy mam około 56 cm od punktu odsłuchowego, ale moge je ustawić w praktycznie dowolnym miejscu na szerokość, lub na karniszu(bokiem-zielone kółka), lub w tym miejscu gdzie zaznaczyłem na pomaranczowo, ale tam jest karnisz z dwóch stron tak jak na zdjęciu troche widać, więc musiałbym troche obnizyć, bo karnisz ma 12 cm wysokości. Przednie atmosy to waidomo moge z nimi pojechać troche do  w odległości X, Y.

obliczone.png

atmos na karniszu.jpeg

atmos tyl.png

Edytowano przez Craanky